Novosti Hrvatska

Pogledajte vozilo-robot iz Istre koje će se spustiti na Mjesec!

Robotičko, autonomno, vozilo - rover "Histrohod“ iz Kaštelira do kraja 2012. godine spustit će se na Mjesec i na zemlju se javiti sa živom televizijskom slikom. Na Mjesec će se tako spustiti i dio Istre, a bit će to povijesni događaj i za Hrvatsku koja će se na taj način prvi put pojaviti na Mjesecu.

Ovaj povijesni događaj najavili su u srijedu članovi Astronomske udruge Vidulini iz Žminja koja je pokrenula prvi Hrvatski svemirski program (Astronautika) i koja je postala sastavni dio međunarodnog tima Synergy Moon koji sudjeluje na u natječaju "Google Lunar X Prize“, a koji za cilj ima do kraja 2012. godine na Mjesec poslati privatnu ekipu sa svemirskim brodom.

Robotičko vozilo je u potpunosti djelo člana Astronomske udruge Vidulini Željka Mogoroša koji je u protekle dvije godine izradio prototip rovera, a sada mu predstoji da u svojoj radionici u Kašteliru izradi i rover koji će se spustiti na Mjesec. Mogoroš je glavni konstruktor rovera, u suradnji s članovima i suradnicima Astronautika tima.

Prema riječima voditelja Synergy Moon tima Miroslava Ambruša Kiša, "Histrohod“ će se na Mjesec spustiti na mjesto gdje se spustio Apollo 17 i gdje su posljednji put, 1974. godine, stajali ljudi.

- Osim rovera put Mjeseca krenut će i lander, skup nepokretnih uređaja kojeg smo nazvali "Veli Jože“ i do kojeg će robotičko vozilo "Histrohod“, a koje bi na Mjesecu trebalo napraviti 500 pa i više metara, poslati televizijsku sliku koja će se na kraju prenijeti do zemlje.

- To je veliki izazov za našu udrugu, ali smo izuzetno ponosni što će naša udruga i naša mala Istra postati djelom svemirskih istraživanja i spustiti se na Mjesec - kazao je predsjednik Astronomske udruge Vidulini i voditelj Astronautike - svemirskog programa, Marino Tumpić.

Osim robotičkog, autonomnog, Mjesečevog vozila "Histrohod“, Astronomska udruga Vidulini će u suradnji s Synergy Moon timom te privatnom američkom tvrtkom Interorbital Systems u Zemljinu orbitu lansirati i prvi Hrvatski piko-satelit.

Konstruktor rovera Željko Mogoroš veli kako je posebno ponosan što je on od ideje pa do konačnog objekta sagrađen u Kašteliru i što je u potpunosti njegov autonoman rad i pravi istarski proizvod.

Za izgradnju rovera, na kojem će Mogoroš raditi iduće dvije godine, bit će potrebno osigurati oko 20 tisuća eura, a financijska sredstva osigurat će razni svjetski donatori.

Silvana Fable
foto: Srećko Niketić / cropix

Naslovnica Hrvatska