Novosti Hrvatska

RATNI ZLOČIN Prosvjed zbog pritvaranja bivšeg predsjednika Kriznog štaba

Županijski sud u Bjelovaru pokrenuo je istragu protiv Jure Šimića, nekadašnjeg predsjednika Kriznog štaba i predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine općine Bjelovar, zbog osnovane sumnje na počinjenje ratnog zločina nakon oslobađanja vojarne Božidar Adžija 29. rujna 1991. godine u Bjelovaru.

Šimiću je zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti djela određen jednomjesečni pritvor, a priveden je prošloga petka.

Tereti ga se da je kao predsjednik Regionalnog kriznog štaba za Bilogorsko-podravsku regiju 29. rujna 1991., nakon ulaska hrvatskih vojno-redarstvenih snaga u Vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, izdvojio iz grupe od 60-ak razoružanih oficira i 150 redovnih vojnika JNA trojicu oficira: Rajka Kovačevića, Miljka Vasića i Dragišu Jovanovića.

Osnovano se sumnja, stoji u istražnom zahtjevu, da je Šimić zapovjedio grupi od više naoružanih, za sada nepoznatih pripadnika hrvatskih vojno-redarstvenih snaga, protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, da ih odvedu desetak metara dalje i ubiju, što su oni i učinili pucnjevima iz vatrenog oružja.

Jure Šimić je, svojedobno komentirajući ratne događaje za Radio slobodnu Europu, kazao kako je dan prije bitke bezuspješno pregovarao s pukovnikom Kovačevićem.

- Intervenirao sam kod Rašete da urazumi Kovačevića o mirnom razrješenju situacije u Bjelovaru. Međutim, u 16 sati zapovjednik vojarne me naziva telefonom i kaže da on ne odstupa, da čeka avione i da će nas bombardirati. Rekao sam mu da se mi moramo braniti i u tim borbama, normalno, došlo je do stradanja i na njihovoj strani. Kako su njihovi oficiri poginuli, to mi nije poznato. Ali ja tvrdim da taj dan nisam uopće ulazio u vojarnu i nije mi poznato na koji način su ubijeni. Pretpostavljam da su ubijeni u tijeku vojnih djelovanja, vojnih operacija koje smo vodili tijekom cijelog dana - izjavio je Šimić.

S druge strane, Savo Štrbac, direktor beogradske nevladine organizacije Veritas, tada je kazao da raspolaže dokazima da je Šimić osobno strijeljao trojicu oficira.

- Prikupljeni dokazi upućuju da je on (Šimić) čak osobno strijeljao svu trojicu. Sve je bilo pripremljeno za predaju upravo po haškim konvencijama Đ nećemo dalje pružati otpor, odbacili smo oružje. Najviše svjedoka govori da je to uradio sam Jure Šimić. Spominje se i da su to uradila "trojica maskiranih". U svakom slučaju, bez obzira je li to uradio Jure Šimić ili neko drugi pod maskama, odgovornost je nesporna - kazao je Štrbac.

Županijske braniteljske udruge danas ujutro prosvjedom su na središnjem gradskom trgu u Bjelovaru žestoko reagirale na Šimićevo uhićenje. Smatraju kako je kazneni postupak "tempiran sukladno narudžbama političkih snaga koje žele umanjiti postignuća RH i istovremeno zadovoljiti apetite dokazanih neprijatelja Hrvatske".

- Jure Šimić bio je jedan od sedam osnivača HDZ-a u Hrvatskoj, a u Bjelovaru je osnovao prvi ogranak političke stranke nakon 1945. godine. Šimić je tada bio politička figura, a ne vojni zapovjednik. On nema ni vojni čin, a sâma zapovijed o napadu na vojarnu pristigla je iz Glavnog stožera. Glupost je njega optuživati, jer bi se po toj logici mogli optužiti svi predsjednici Izvršnih vijeća. On ne bi ni mrava zgazio - rekao je Josip Trogrlić, jedan od tadašnjih dozapovjednika Specijalne policije i uz Šimića jedan od osnivača bjelovarskog HDZ-a.

Igor Kokoruš/Bjelovarski list

Naslovnica Hrvatska