Novosti Hrvatska

PROČITAVŠI TEKST U ‘SLOBODNOJ’ O NESRETNOJ ROGOŽNJANKI, PREMIJERKA ZATRAŽILA INTERVENCIJU MINISTRA PRAVOSUĐA

Odgođena deložacija Karmele Stivi; Kosor: Odmah ispitajte slučaj

PROČITAVŠI TEKST U ‘SLOBODNOJ’ O NESRETNOJ ROGOŽNJANKI, PREMIJERKA ZATRAŽILA INTERVENCIJU MINISTRA PRAVOSUĐA

Sudska ovršiteljica  Grozdana Juričev Šprljan danas će opet pokucati na vrata stana Karmele Stivi. Neslužbeno doznajemo kako će ministar Bošnjaković tim povodom u Rogoznicu poslati pravosudnu inspekciju

Odgođena deložacija Karmele Stivi

U utorak je odgođena deložacija 98-godišnje Rogožnjanke Karmele Stivi. Liječnik je ustanovio da je baka Karmela u teškom psihičkom i fizičkom stanju, nako čega je sudski ovršitelj odgodio deložaciju. Dujmovićev odvjetnik se pojavio sa tri muške osobe i kamionom, spreman na selidbu. Rekao je da će njegov klijent nastaviti borbu. Karmela Stivi, pak, ne želi živa izići iz svoje kuće: "mogu me samo mrtvu odnijeti u grobnicu", rekla je u utorak.

m. džambo

NAJAVA DELOŽACIJE

Drama 98-godišnje Rogožnjanke Karmele Stivi, kojoj danas prijeti deložacija, dirnula je i premijerku Jadranku Kosor. Pročitavši u nedjelju, u “Slobodnoj Dalmaciji”, priču o nesretnoj starici koja bi se, zbog pravne zavrzlame, pred kraj života danas mogla naći na ulici, predsjednica Vlade pozvala je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i od njega zatražila da se intenzivnije uključi u cijeli slučaj.

Karmela Stivi / Foto: Nikša Stipaničev / CROPIX

Neslužbeno doznajemo da je ministar Bošnjaković obećao premijerki da će danas, kada se očekuje ponovni dolazak sudskog ovršitelja, u Rogoznicu poslati pravosudnu inspekciju. Može li ta inspekcija doznati nešto novo što bi okrenulo tijek događanja u Rogoznici?

Podsjetimo, ova nemoćna starica iz Rogoznice našla se u središtu zanimanja medija radi toga što ju je unuka Ksenija Drnasin nagovorila da joj daruje stan, uz obećanje da će se brinuti o njoj do kraja života.

Nakon što je potpisala darovnicu nije više vidjela unuku, koja je u međuvremenu stan prodala Anti Dujmoviću iz Splita. Iako je Karmela u međuvremenu uspjela darovnicu na sudu proglasiti ništavnom, Dujmović, kao novi vlasnik stana, uspio je od suda ishoditi nalog za njezino iseljenje.

Može li, poslije svega, intervencija premijerke Kosor, odnosno ministra Bošnjakovića, barem privremeno odložiti za danas najavljenu prisilnu deložaciju nemoćne starice?

U iščekivanju sudskih ovršitelja koji su prije mjesec dana kod neuspjele mirne deložacije najavili ponovni dolazak i prisilno iseljenje Karmele Stivi, u Zvečevarskoj 23, gdje je njezin stan, stanje je jučer bilo više nego dramatično.

Liječnik: Ne dirajte je!

- Ja živa ovaj stan, u kojem živim 38 godine, dobrovoljno ne napuštam. Mogu me na silu iz njega iznijeti. Što ću poslije toga učiniti, ne znam. Možda skočiti u more ili pod kamion - odlučna je starica Karmela, čije se raspoloženje mijenja iz minute u minutu. Čas plače, čas priča sasvim normalno. Neće biti lako danas ni državnim službenicima koji će se naći u nemogućoj misiji.

Pogotovo će teško biti sudskoj ovršiteljici Grozdani Juričev Šprljan, koja se i prije mjesec dana, iako je u rukama imala uredno potpisan sudski nalog o deložaciji, iz staričina stana vratila neobavljena posla. Bit će krajnje teško jer će pred sobom imati nemoćnu staricu čiji je slučaj, kao rijetko kada, senzibilizirao najširu javnost, koja je stala na staričinu stranu.

Uza sve to, tko će na sebe preuzeti odgovornost i zanemariti, recimo, prošlog tjedna napisano liječničko upozorenje, kojeg je potpisao psihijatar dr. Boris Zmijanović.

Procjenjujući zdravstveno stanje jadne starice on jasno kaže da bi “s obzirom na visoku životnu dob gospođe Karmele Stivi prisilna deložacija ozbiljno ugrozila njezino psihičko i fizičko zdravlje“.

PIŠU SNJEŽANA DUKIĆ
MARIJAN DŽAMBO

Susjed: Tko bi imao snage da je izbaci?!

Kroz dramu Karmele Stivi prolazi i njezin susjed Mario Loina koji posljednjih godina skrbi o nemoćnoj starici. 

- Svaki dan od jutra do mraka sam s gospođom Karmelom. Zajedno s njom strepim što će biti u utorak. Pitam se, kao i vi, hoće li je imati hrabrosti nasilno deložirati. Ne mogu ni zamisliti da će netko od državnih službenika smoći snage da na rukama iznese 98-godišnju staricu iz njezina stana.

 

Mario Lojina

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last