Novosti Hrvatska

SUDSKI OVRŠITELJ POKUCAT ĆE 2. STUDENOGA NA VRATA NESRETNE ROGOzničANKE

Ne dajmo da baku Karmelu sutra izbace na ulicu!

SUDSKI OVRŠITELJ POKUCAT ĆE 2. STUDENOGA NA VRATA NESRETNE ROGOzničANKE

Sve što želim  je umrit u svom stanu. Ništa drugo. Nisam ovo tribala dočekat, očajava Karmela Stivi, zahvaljujući od srca svim ljudima koji su joj ponudili pomoć

Na pomolu je nastavak drame 98-godišnje Rogozničanke Karmele Stivi koju se bešćutno, pred kraj života, protjeruje na ulicu. Zbog odluke o prisilnom iseljenju u utorak 2. studenoga, sudski ovršitelj ponovno će pokucati na vrata njezina rogozničkog stana.

Punih 38 godina koje je starica provela u svom domu, baš kao i upitne okolnosti pod kojima je nekretnina pripala u vlasništvo Splićaninu Anti Dujmoviću, sve na osnovi osporavane darovnice Karmeline unuke Ksenije Drnasin, ovršiteljima, dođe li do deložacije, neće biti važne. Predmetom su drugih dvaju sporova pred šibenskim Općinskim sudom.

Pokrenuo ih je staričin odvjetnik Josip Jukica ne bi li ishodio poništenje darovnice i brisanje upisanog prava vlasništva ovrhovitelja Dujmovića. Zatražio je i odgodu deložacije. Odgovor, međutim, još nije stigao. Kalvariju je nesretna Karmela već prošla i u prvoj, neuspjeloj mirnoj deložaciji prije mjesec dana.

Kada je priča o tome dospjela na stranice našeg lista, probudile su se još uvijek nezatomljene dobrota i humanost kod mnogih znanih i neznanih ljudi. Franjo Pašalić, vlasnik Marine Frapa, uz posredovanje Slobodne Dalmacije, osobno ju je pohodio i ponudio doživotni smještaj u jednom od apartmana u Marini te joj odlučio platiti sve sudske troškove.

Neće u starački dom

I nije Pašalić jedini koji je na prvu reagirao kako bi se pomoglo Karmeli Stivi. Mnogi su joj javno ponudili raznu pomoć. U Rogoznicu je stigla i socijalna radnica Slađana Dunđer. Starica je, međutim, bez imalo dvojbe odbila mogućnost da je država o svom trošku prebaci u dom za starije osobe. Želi u svom domu provesti ostatak života.

- Sve što želim je umrit u svom stanu. Ništa drugo. Nisam ovo tribala dočekat. Nikada nisam tražila tuđu pomoć u svom teškom životu, a ni sada ne bi tribala samo da je bilo pravde. Neka bog blagoslovi sve one koji su mi je ponudili! To su pravi ljudi! - kazala je nesretna starica Karmela Stivi.

Ravnodušna na priču o ljudskoj pohlepi, nepoštenju i patnji nije ostala ni rogoznička općinska vlast. Žele pomoći, ali s pravom se pitaju na kojoj razini i kod koga su zakazale humanost i pravda i što o svemu kažu članovi bliže i dalje obitelji Karmele Stivi. - Potrebnima i socijalno ugroženima Općina pomaže u svim situacijama, pri rođenju i kod smrti. Nekima pomažemo jednokratno, a posebno teškim slučajevima to radimo redovito u skladu sa zakonskim okvirima i proračunskim mogućnostima.

Pomoć ćemo pružiti i baki Karmeli Stivi, ali moram naglasiti da Općina nema Centar za socijalnu službu ni educirane službenike koji bi pratili ovakve ili slične teške slučajeve. Po meni, priču treba vratiti na početak i utvrditi tko je doveo do ovako tragične situacije i koja je to institucija zakazala u čitavom procesu. Sumnju pobuđuje i brzinska deložacija.

Proteklih petnaestak godina na rogozničkom području bilo je puno deložacija, ali ni jedna u tako kratkom roku. Deložiranje nekih branitelja, prognanika i izbjeglica trajalo je godinama - rekla nam je rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

PIŠU MARINA JURKOVIĆ VEDRANA STOČIĆ

Župan Pauk: To je velika nepravda

Silno suosjećam sa staricom Karmelom Stivi koja u svojim poznim godinama proživljava tešku ljudsku dramu. Ne želeći se upuštati u preispitivanje ili komentiranje odluka pravosudnih tijela, mogu samo kazati kako je ponekad u životu velika udaljenost između pravde i prava - ističe Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Vesna Pusić: Imamo dobre zakone, oni su dobar temelj za promjene, ali trebat će godine da se počnu primjenjivati

 Pusić: Nadam se da još postoji mogućnost odgode

Na vijest da bi nesretna 98-godišnja Karmela Stivi u utorak ponovno mogla biti deložirana, HNS-ova saborska zastupnica Vesna Pusić se uznemirila.

- Iskreno se nadam da postoji neka mogućnost da se deložacija odgodi, barem dok se ne riješi postupak osporavanja darovnice koji se vodi na sudu - rekla je Pusić. Cijeli slučaj s nesretnom staricom ponovno ju je potresao tako da je i sama odlučila reagirati te od nadležnih institucija, kao saborska zastupnica, zatražiti detaljniji uvid u cijeli postupak.

Ističe kako saborski zastupnici mogu zatražiti od izvršne vlasti, u ovom slučaju od Ministarstva pravosuđa, da ih informiraju. - Nadam se da ću kao saborska zastupnica dobiti odgovor. Imam pravo na to, rekla je te dodala kako se, na žalost, slične strahote događaju, kako slučajeva poput ovoga danas ima na tisuće, ali nisu poznati javnosti.

‘Ne možemo utjecati na Sud’

- Imamo dobre zakone, oni su dobar temelj za promjene, ali trebat će godine i godine da se počnu i primjenjivati. Sada je samo oko javnosti jamac koji može osigurati da se neke stvari doista počnu mijenjati - smatra Pusić.

HNS-ova zastupnica, duboko dirnuta pričom o 98-godišnjoj Karmeli Stivi kojoj prijeti deložacija, još prije mjesec dana kontaktirala je i s pučkim pravobraniteljem Juricom Malčićem, koji je odmah reagirao i uputio zahtjev Ministarstvu pravosuđa da izvrši nadzor na cijelim predmetom.

- Ured pučkog pravobranitelja je tu da ukaže na nelogičnosti, upozori da stvari u postupku nisu “čiste”, da preporučimo provjeru je li pravna procedura provedena po zakonu i je li bilo kakvih propusta, ali na sud ne možemo reagirati. Nema tu autoriteta koji može utjecati na sud, mi samo možemo upozoriti da u postupku ima nepravilnosti, kaže Malčić te dodaje kako odgovor Ministarstva pravosuđa još nije dobio. S. Dukić

Čičak: Sramota!

Za Ivana Zvonimira Čička, prvog čovjeka Hrvatskog helsinškog odbora, dvojbi nema, za njega je odluka o deložaciji 98-godišnje starice sramotna! - Takvoj unuci mjesto je u zatvoru, a sucu koji je donio tu odluku nije mjesto na sudu - jasan je Čičak.

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last