Novosti Hrvatska

hoće li se vlada ugledati na njemačke i švicarske primjere

Porez na pse državi bi donio 35 milijuna eura

hoće li se vlada ugledati na njemačke i švicarske primjere

Prema nekim procjenama, u zemlji je registrirano oko 350 tisuća pasa, a kada bi se poradilo na tome da svaki pas bude čipiran i cijepljen, taj bi broj mogao biti i puno veći

Samo bi se od vlasnika pasa u Hrvatskoj godišnje moglo ubrati najmanje 35 milijuna eura, ili 252 milijuna kuna, kada bi se svaku životinju oporezivalo sa stotinu eura. Prema nekim procjenama, u zemlji je registrirano oko 350 tisuća pasa, a kada bi se poradilo na tome da svaki pas bude čipiran i cijepljen, taj bi broj mogao biti i puno veći.

No, u vremenima kada je svaka kuna poreznog prihoda dobrodošla, ni 35 milijuna eura nije svota koju treba odbaciti.

Uostalom, Poljska na svakog psa vlasnicima godišnje udara po 100 eura poreza, a prema podacima o poreznim sustavima zemalja u svijetu s portala našeg Ministarstva vanjskih poslova, vlasnike pasa oporezuje se još u Njemačkoj i Švicarskoj.

Rastu davanja za aute

Uz porez na pse, samo bi se od vlasnika automobila moglo godišnje ubrati najmanje 600 milijuna kuna, što je više od svote koju su u 2008. godini lokalne vlasti uprihodile od kompletnog poreza na imovinu.

U zemlji je dva milijuna automobila, a svaki drugi je stariji od 10 godina i prema sadašnjim propisima ne spada u oporezivu imovinu. Kad bi se od milijun preostalih vlasnika godišnje umjesto sadašnjih od 200 do 1500 kuna uzelo po 600 kuna, eto 600 milijuna kuna.

A manevarskog prostora ima još, pogotovo što se sada automobili oporezuju ovisno o starosti i snazi motora, a razmišlja se da bi se kao osnovica mogla uzimati vrijednost vozila. To su samo neke promjene kojim bi nas dogodine mogla usrećiti Vlada, a tko zna kakvi nam se još spremaju novi postoci, iznosi i osnovice.

I vikendice na udaru

U svakom slučaju, čini se izvjesnim da će sadašnji porez na imovinu doživjeti promjene, a pitanje je koliko će one biti korjenite. Možda se Vlada odluči potpuno promijeniti sustav oporezivanja nekretnina i uvede godišnji porez na sve nekretnine ili će samo intervenirati u područje sadašnjeg poreza na vikendice kojih je u zemlji oko 182 tisuće.

Gradovi i općine sada mogu propisati od pet do 15 kuna po kvadratu vikendica na njihovu području, a u javnosti se spekuliralo da bi se taj namet mogao popeti na iznos od 50 do 150 kuna.

U tom bi slučaju, svi gradovi i općine mogli od oko 182 tisuća kuća za odmor u Hrvatskoj svake godine uprihoditi od 519,5 milijuna kuna do milijarde i pol kuna.

Kako god okrenemo, čini se da nam ne gine neko novo porezno opterećenje, no s rastom opterećenja nezgodno je to što će ga mnogi nastojati izbjeći: vlasnici vikendica koje nisu daleko od njihova stalnog mjesta boravka mogu se preseliti živjeti u njih, vlasnici pasa mogu ih odlučiti ostaviti na ulici, oni koji imaju automobil koji im nije nužan mogu ga prodati i prebaciti se u pješake...

sanja stapić
foto: reuters

Evo, odmah ih prodajem

Šibenčanina Živka Protegu zatekao je glas o mogućnosti uvođenja poreza na pse. Čuo je, doduše, da takav porez već imaju neke države i da se godišnje po psu plaća i do stotinu eura. Uvede li se takav namet u Hrvatsku, bit će, veli, zlo i naopako.

- Napišite da odmah i hitno prodajem vrhunske lovačke pse goniče. Evo i mog broja mobitela (098-336-474), pa tko ih želi, ima uvjete za držanje i novaca za porez, nek mi se javi. Dodajte i da su najbolji za lov na divlje svinje... - izrecitirao nam je Protega.

M. J.

Nepošteno i bezobrazno

Ferruccio Bajlo, Zadranin koji živi u Zagrebu, vlasnik je maltezera Moeta te o mogućem uvođenju poreza na držanje kućnih ljubimaca kaže:

- Mislim da je apsurdno naplaćivati porez na držanje kućnih ljubimaca, a pogotovo pasa koji su s ljudima u zajednici još otkako su ljudi boravili u pećinama. Kad bi se, u i ovako teškoj situaciji uveo i taj porez, mislim da bi dosta životinja završilo na ulici. Time bi ih trebalo smjestiti u azile i utočišta, koje opet trebaju izgraditi gradovi i općine. I to košta, a tko će za to dati novac? Osim toga, najviše bi bili kažnjeni oni koji zaista vole životinje, vode ih na cijepljenje i skrbe o njima. E, to je tek nepošteno i potpuno bezobrazno.

N. R. A.

A kada će porez na djecu?

Ibrica Jusić o prijedlogu oporezivanja vlasnika pasa:

- Kako je krenulo, država bi mogla uvesti i poreze za djecu, žene, metrese..., a to je još jedan pokazatelj kako političari samo razmišljaju o tome kako uzeti novce građanima, a ne kako im omogućiti da rade i zarade, pa onda zarađeno oporezuju. Kada je riječ o prijedlogu da se uvede i oporezivanje vlasnika pasa, zanima me i prema kojim kriterijima će se određivati porezna stopa - po pasmini, veličini, težini, boji dlake pasa ili nečemu drugom?

a. f.

 

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last