Novosti Hrvatska

VLADA UTVRDILA DVOGODIŠNJI PLAN BORBE PROTIV DEBLJINE

AKCIJSKI PLAN ‘Zabranjen’ opseg struka veći od 94 cm

VLADA UTVRDILA DVOGODIŠNJI PLAN BORBE PROTIV DEBLJINE

Pošavši od podatka iz 2003. o 21 posto pretilih među punoljetnim građanima Hrvatske, Vlada je na jučerašnjoj redovitoj sjednici utvrdila dvogodišnji plan borbe protiv debljine.

Uz poticanje bavljenja sportom i zdravijeg načina prehrane i života, Vlada planira uvesti označavanje namirnica koje su preporučljive za prehranu.

Sudeći prema analizi priloženoj uz akcijski plan, na udaru bi se mogle naći namirnice bogate mastima i šećerom. Ministar zdravstva Darko Milinović upozorio je kako sve procjene govore da bi 2025. 50 posto svjetske populacije moglo biti pretilo, što, dodao je, rapidno povećava broj oboljelih od šećerne i bolesti krvožilnog sustava.

Milinović kaže da je posljednji trenutak za donošenje plana borbe protiv prekomjerne težine. Osim Milinovićeva resora, koji je nositelj akcijskog plana, zaduženja su dobila i ostala ministarstva, pa bi tako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trebalo na prometnicama osigurati prostor za pješačenje i vožnju biciklom.

Prema pripadajućoj analizi akcijskog plana Vlade, povećanom težinom smatra se kod muškaraca opseg struka od 94 centimetra naviše, a vrlo visokom 102 centimetara i više od toga. Kod žena se povećana težina odnosi na opseg struka od 80, a vrlo visoka 88 centimetara pa naviše. Kod djece u Hrvatskoj, kaže isti dokument, u dobi od 7 do 15 godina 5,5 posto je predebelo, a 11 posto ima povećanu tjelesnu težinu.

Slatka pića svaki dan pije čak 28,3 posto djece u petom razredu osnovne, a u prvom razredu srednje škole 34 posto. Nadalje, gotovo dvije trećine osoba starijih od 70 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu.

v. marjanović

Naslovnica Hrvatska
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last