Novosti Hrvatska

KULMINIRAO TIHI RAT IZMEĐU DVOJICE MOĆNIKA U SOCIJALDEMOKRATSKOJ PARTIJI

Milanović krenuo u obračun s Bandićem

KULMINIRAO TIHI RAT IZMEĐU DVOJICE MOĆNIKA U SOCIJALDEMOKRATSKOJ PARTIJI

Milanoviću odani zagrebački vijećnici počeli su obračun miniranjem izbora Bandićeva kandidata za šefa Kluba SDP-a u Gradskoj skupštini, ali pobjedu još nisu odnijeli...

Milanoviću odani zagrebački vijećnici počeli su obračun miniranjem izbora Bandićeva kandidata za šefa Kluba SDP-a u Gradskoj skupštini, ali pobjedu još nisu odnijeli...

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović krenuo je u obračun sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

Skupina Milanoviću sklonih zagrebačkih vijećnika SDP-a u utorak navečer blokirala je izbor Bandićeva mentora Ivana Šikića za šefa vijećničkoga kluba u Gradskoj skupštini.

Sedmorici Milanovićevih pristaša – Jurici Meiću, Mirandu Mrsiću, Ivi Prpić, Igoru Dragovanu, Ivi Josipoviću, Nevenu Mimici i Ivani Mlinar – pridružili su se i nedavno pretučeni Igor Rađenović te Ljiljana Klašnja.

Njih devetero uskratilo je potporu Šikiću. Oni su, prema neslužbenim informacijama, bili spremni podržati Juricu Meića, potpredsjednika zagrebačkog SDP-a i žestokog Bandićeva oponenta, ali je Bandić, šokiran ovakvim razvojem, u posljednji trenutak odgodio glasovanje.

Tihi rat koji je posljednjih mjeseci tinjao između Milanovića i Bandića ovim je ušao u svoju završnu fazu. Ako predsjednik SDP-a uspije u nakani da njegov čovjek dođe na čelo SDP-ova Kluba vijećnika u Zagrebu, bit će to prvi korak ka potkopavanju Bandića i goleme moći koju je koncentrirao u svojim rukama.

Odnos snaga

Ovakav rasplet mogao bi označiti početak kraja Bandićeva modela upravljanja glavnim hrvatskim gradom, a u vrhu SDP-a ne isključuju ni mogućnost da SDP-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika na lokalnim izborima iduće godine ne bude aferama opterećeni Bandić, nego neki drugi SDP-ovac.

Ako pak na čelo vijećničkoga kluba socijaldemokrata bude izabran Šikić, Bandić će iz ovoga sraza izići kao pobjednik, i posve je izvjesno da se nitko od “pobunjenika” na idućim izborima neće naći na SDP-ovoj izbornoj listi.

Nju, prema SDP-ovim pravilima, slaže zagrebački SDP, a od 17 mjesnih organizacija Bandić još uvijek čvrsto kontrolira njih 13. Ako se takav odnos snaga zadrži do izbora, posve je sigurno da će Bandić učiniti sve da iduće godine na SDP-ovu listu ne propusti nikoga tko se ne nalazi potpuno pod njegovom kontrolom.

Račanovi dogovori

Iako nije imao statutarne ovlasti miješati se u odluke lokalnih organizacija, Ivica Račan uvijek bi uoči lokalnih izbora postigao dogovor s Bandićem da na listu zagrebačkog SDP-a ne uđu samo tvrdi bandićevci, nego i nekoliko Račanu sklonih ljudi. Upravo oni danas čine Milanovićevu jezgru otpora protiv Bandića.

Bernardić odlučuje

U pat-poziciji, u kojoj i Milanović i Bandić kontroliraju po devet vijećnika, o budućem predsjedniku Kluba vijećnika SDP-a u Zagrebu odlučit će 19. vijećnik Davor Bernardić. Dvadesetosmogodišnji saborski zastupnik i predsjednik Foruma mladih SDP-a nikada nije krio svoju sklonost Bandiću, no Milanovićevi bliski suradnici tvrde da bi se Bernardić sada mogao odužiti Milanoviću, bez čije podrške, tvrde oni, ne bi nedavno bio izabran na čelo Foruma mladih.

Naslovnica Hrvatska