Novosti Crna kronika

počelo suđenje dilerskoj skupini

Iskušenje: USKOK nudi manje kazne optuženima

počelo suđenje dilerskoj skupini

Godinu i pol dana od uhićenja, na Županijskom sudu u Splitu počelo je suđenje skupini optuženoj za dilanje heroina na čelu s Emilom Malenovićem (43). Veći dio optuženih nije se želio izjasniti o krivnji prije savjetovanja s odvjetnicima.

Pozadina njihova oklijevanja je mogućnost nagodbe s USKOK-om koji je, neslužbeno saznajemo, na stol stavio ponudu od sedam i pol godina zatvora za prvooptuženoga te nešto niže zatvorske kazne i za ostale.

Za preprodaju heroina kupljenog u Sarajevu terete se, uz Malenovića, Ilmi Pretteni (58), Zvonko Georgijev (50), Karolina Štih (41), Željko Matas (46) zvani Điđi, Ivo Milatić (40) i Svetozar Jovanović (45) zvani Sveto Panker.

Prema optužnici, Malenović je davao novac Pretteniju koji je odlazio u Sarajevo, najmanje dva puta, i kupovao po dva kilograma heroina. Drogu je predavao Georgijevu koji je vlakom prenosio do Ploča te autobusom do Splita, gdje je davao Malenoviću.

Heroin se za tržište prepakiravao u stanu u kojima je živio Georgijev. Droga pripremljena za ulično tržište spremala se u Jovanovićevu i Matasovu stanu.

Jedan od posrednika za dilera na sitno bila je Karolina Štih koja je preuzimala ilegalnu robu i davala je Ivi Milatiću koji je dilao. Skupina je uhićena polovicom listopada 2008. godine, kada je Georgijev uhićen po izlasku iz autobusa iz Dubrovnika s nešto više od dva kilograma heroina.

Katarina MARIĆ BANJe

Naslovnica Crna kronika