Novosti Crna kronika

VIRALNE OPASNOSTI

Istražili smo koje mailove treba ignorirati i kako je najsigurnije kupovati preko interneta: splitski policajci opisuju na koje načine lakovjerni građani postaju žrtve

VIRALNE OPASNOSTI

Još jedan od načina prijetvorne pljačke građana je “fishing”, eng. za ribarenje, što je naziv za zlonamjerne mailove kojima se od lakovjernik traže podaci, od osobnih dokumenata do podataka o karticama.

MUP upozorava građane: Dobijete li ovakvu e-mail poruku, ni slučajno je ne otvarajte

- Dobijete mail koji izgleda kao neka originalna službena stranica može biti i bankovna, ali traže podatke koje banka inače ne traži. Tako naprimjer traže broj kartice, onda CVV broj tj. autorizacijski broj kartice. Čim se to dobije treba odmah provjeriti u matičnoj banci prije slanja ikakvih podataka. Za kupovinu preko interneta najbolje je koristiti općepoznate servise plaćanja. Gdje god se ide u zonu tzv. darkneta te stvari nisu sigurne. Nadalje, uvijek prisutni su rašireni načini najobičnije krađe kada vam netko uzme karticu i “ispegla” je. Često to budu članovi obitelji i prijatelji, stoga se nikada ne smije držati PIN uz nju. Pojedinci su znali zalijepiti PIN na samu karticu - kazao nam je Inspektor Josip Kujundžić s Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske do koje sve mjere osobe znaju biti neoprezne.

Policijski službenici ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važna pravovremena prijava.

- Odmah obavijestiti banku i tražiti blokadu kartica. Osobe koje ukradu ili samu karticu ili podatke s nje pokušat će je iskoristiti što prije te ih treba preduhitriti i onemogućiti ih u tome. Isto tako je i s osobnim dokumentima, prijavu je važno podnijeti što prije - ističe voditelj Odjela Vinko Maljić

Nadalje, prilikom kupoprodaje putem oglasa, za plaćanje je dovoljno poslati broj računa na koji se plaća, IBAN.

- Ako vam traže fotografiranje kartica ili osobnih karti, ni slučajno to slati. Kako je za kupovinu preko interneta dovoljno imati podatke s kartice: njen broj, rok validnosti i CVV broj, tako s fotografijom vaše kartice svatko može slobodno kupovati. Naruče proizvod te daju bilo koju adresu, a kada se dostavljač javi onda kažu kako nisu kod kuće te se dogovore na nekoj javnoj lokaciji za preuzimanje proizvoda. Tako ih se kasnije ne može naći. Osim toga s fotografijom kartice podatke mogu koristiti i u kladionici. Imali smo i ovdje upravo zlouporabe u kladionicama kada su preko lažnog Facebook profila izvukli podatke od više osoba - sve verzije izvlačenja kuna opisao je inspektor Kujundžić.

 

Naslovnica Crna kronika