Novosti Crna kronika

KRVAVA NOĆ

Presuda za brutalno ubojstvo 18-godišnjaka na Zapadnoj obali: nakon prepirke ubo nožem vršnjaka u srce, evo koliku je kaznu zatvora dobio mladi Splićanin

KRVAVA NOĆ

Nakon što je osuđen na pet godina zatvora za ubojstvo Gorana Vidića (18) na zapadnoj obali u Splitu Karlo Gustav Krivec (20) odveden je u istražni zatvor na splitskim Bilicama gdje će čekati pravomoćnost presude. Osim njega osuđen je i Leonard Šandrić (20) na pridržaj maloljetničkog zatvora uz rok kušnje od dvije godine za pomaganje nakon počinjenja ubojstva. Obojica su suđena prema zakonu koji se primjenjuje na maloljetnike jer su u studenom 2016. godine kada se dogodilo ubojstvo tek napunili 18 godina.

Optužnica je teretila Karla Gustava Kriveca da je 19. studenog 2016. godine oko 20,45 sati po pozivu prijatelja koji je tražio pomoć došao ispred hotela u izgradnji na splitskoj obali i tijekom verbalne prepirke i tjelesnog sukoba ubo Gorana Vidića nožem u prsi. Mladić je zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu ubodnu ranu lijeve strane prsnog koša s oštećenjem srca od koje je preminuo.

Drugoooptuženog Leonarda Šandrića se tereti da je, znajući da je nožem ubijen Goran Vidić, oružje oprao i obrisao kako bi uklonio tragove krvi. Zatim je na traženje Karla Gustava Kriveca bacio nož u grmlje kako ne bi bio pronađen, navodi optužnica, čime je spriječio otkrivanje počinitelja kaznenog djela ubojstva.

Glavna rasprava je bila zatvorena za javnost odlukom predsjednika sudskog vijeća, koju je potvrdio Vrhovni sud, zbog zaštite osobnog ili obiteljskog života okrivljenika, žrtve, oštećenika ili drugog sudionika u postupku. Tijekom suđenja obrana je ustrajala na tome da im se sudi prema zakonu za maloljetnike jer je jedan imao 18 godina i devet dana, a drugi 18 godina i tri mjeseca u vrijeme kobnog događaja. Maloljetničko pravo se primjenjuje na maloljetnike u dobi 14 do 17 godina i mlađe punoljetnike u dobi od 18 do 21 godina.

Prilikom odluke o primjeni maloljetničkog prava je odlučujuća osobna zrelost mlađeg punoljetnika. Uvijek se uzima u obzir dob i posebne okolnosti te se okrivljenici ne mogu izjednačavati sa odraslim osobama koje su potpuno svijesne svojih djela. Sudsko vijeće se tijekom postupka također priklonilo maloljetničkom pravu na temelju procjene defektologa i predstavnika Centra za socijalnu skrb.

Prema maloljetničkom pravu, maksimalna kazna za tzv. obično ubojstvo je 5 godina koliko je Karlo Gustav Krivec i dobio. Kako se radi o petogodišnjoj kazni, obavezan je istražni zatvor te je odmah nakon objave na Županijskom sudu prepraćen u splitski Zatvor, iako se do sada branio sa slobode.

Drugooptuženi Leonard Šandrić dobio je pridržaj maloljetničkog zatvora što je oblik uvjetne kazne zatvora koja se primjenjuje na malodobnike. Razlika je u tome što se u slučaju pridržaja ne određuje duljina uvjetne kazne već samo duljina roka kušnje tj. vremenskog perioda u kojem ne smije npočiniti novo kazneno djelo. Ukoliko prekrši rok kušnje i počini neko nedjelo tek tada se određuje koliko zatvora mora odslužiti. U svakom slučaju, kada se sudi prema navedenom zakonu na odsluženje se ide u maloljetnički zatvor.

Odvjetnik Ivan Čizmić koji zastupa Leonarda Šandrića potvrdio je kako će se po primitku pisanog primjerka presude žaliti jer se njegov klijent od početka postupka branio kako nije kriv. Odvjetnik mr. sc. Željko Gulišija koji zastupa prvooptuženoga Karla Gustava Kriveca nije želio komentirati presudu.

Mladi Splićanin optužen za ubojstvo 18-godišnjaka na Zapadnoj obali: Nisam ga htio usmrtiti, samo sam se branio. Te večeri došao sam gledati tučnjavu, a onda sam ja napadnut...

Naslovnica Crna kronika