Novosti Crna kronika

'sumrak pravosuđa'

Zadrani izašli na ulice, traže pravdu za mladu sugrađanku, oglasila se i pretučena djevojka: 'Eto našeg pravosuđa! Na njega neću trošiti riječi, običan kriminalac, kao i vlasnici kafića'

 'sumrak pravosuđa'

Darko Kovačević Daruvarac, kojeg se sumnjiči da je prije pola godine brutalno pretukao svoju djevojku, u petak je pušten na slobodu nakon što mu je istekao šestomjesečni pritvor. Dobio je i policijsku zaštitu! A njegova žrtva u subotu ujutro komentirala je presudu.

- Eto našeg pravosuđa! Za ovog idiota nemam riječi niti ću išta reći, jer je doista suvišno da trošim riječi na monstruma. Kriminalac običan, kao i vlasnici kafića. A vlasnici kafića pobjegli i nisu se udostojili doći na sud, a zašto? Istina boli. Toliko o tome - napisala je Zadranka.

- Nema potrebe da ne imenujem pomagača, jer ga je ionako javnost prozvala i javno obilježila - dodaje, a prenio je RTL.

I socijaldemokratski forum žena SDP-a u subotu je žestoko osudio puštanje na slobodu Darka Kovačevića, a u prosvjedu u Zadru pridružili su im se i brojni koji traže pravdu za pretučenu Zadranku.

Puštanje Kovačevića iz pritvora forum žena SDP-a ocijenio je sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj.

Darko Kovačević, zvani Daruvarac (31), optužen za prijetnju i nanošenje teških ozljeda, pušten je u jučer iz pritvora  bog pravosudne procedure, što SDP-ov forum žena ocjenjuje nedvojbenim primjerom da se u hrvatske institucije ne može imati povjerenja.   

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, no ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa.

Jedini dojam koji ostaje je da ne postoji ni opredijeljenost ni volje da se Konvencija provodi, žrtve zaštite, a počinitelji kazne, ocjenjuje SDP-ov forum.

Navode i da su u ovom slučaju počinjeni školski primjeri svega što civilizirani svijet i humana praksa nastoji spriječiti u odnosu prema žrtvi.

Odsustnost zaštite, rizik od odmazde, ponavljano svjedočenje i viktimizacija žrtvu iznova provode kroz novo zlostavljanje, ugrožavajući njezina prava i slobodu. Postupak zadarskog suda građankama i građanima poslao je nedvojbenu poruku da u institucije ove zemlje ne mogu imati povjerenja te da je javno isticanje želje za obuzdavanjem rodno utemeljenog nasilja, samo deklarativno i prigodničarsko, ističe se u priopćenju.

Kovačeviću je jučer ukinut istražni zatvor jer po zakonu ne može trajati dulje od šest mjeseci kada je riječ o kaznenim djelima (prijetnja i nanošenje teških tjelesnih ozljeda) za koja se vodi taj kazneni postupak.

Mišetić: 'Vrijeme je da se ovakva praksa prekine'

I Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine, komentirao je odluku zadarskog suda nazvavši je sramotnom.

- U Americi, odvjetnik koji se ne pojavi na ročištu u ovakvom slučaju bude priveden i disciplinski postupak pokrenut. Optuženika se ne bi pustilo zbog nedolaska odvjetnika. Vrijeme je da se ovakva praksa prekine. I Hrvatska odvjetnička komora je na potezu.

- U Americi,odvjetnik koji se ne pojavi na ročcistu u ovakvom slucaju bude priveden, i disciplinski postupak pokrenut.Optuzenika se ne bi pustilo zbog nedolaska odvjetnika. Vrijeme je da se ovakva praksa prekine. I Hrv odvjetnicka komora je na potezu.Sramotno - napisao je Mišetić na Twitteru.

Tužiteljstvo je zatražilo mjere opreza, privremeno oduzimanje osobne iskaznice, putovnice, zabranu prilaska žrtvama, te zabranu napuštanja prebivališta.

 

Naslovnica Crna kronika