Novosti Crna kronika

odluka suda

Problematičan i nepopravljiv: Miho Munja ostaje iza rešetaka, u pritvoru će čekati suđenje za brutalni napad i ranjavanje invalida Domovinskog rata

odluka suda

Suđenje Mihi Frančeskiju (26), zvanom Miho Munja, i Tonćiju Čuliću (24) zbog pucanja i ranjavanja veterana Četvrte brigade i njegova sina u ožujku ove godine u Splitu, uskoro će početi na Županijskom sudu u Splitu.

Naime, početak suđenja bio je odgođen jer je Vrhovni sud odlučivao o istražnom zatvoru za Frančeskija i mjerama opreza za Čulića koji je izišao iz istražnog zatvora. A odluka je – Frančeski ostaje u istražnom zatvoru, dok se Čulić mora javljati svakog ponedjeljka u policiju, zabranjeno mu je približavanje žrtvama na manje od 10 metara te njihovo uhođenje i uznemiravanje.

Što se tiče Mihe Munje, Vrhovni sud smatra da se svrha istražnog zatvora, "zbog višestruke kažnjavanosti zbog kaznenih djela s elementima nasilja i osobine ličnosti optuženika", ne bi mogla ostvariti mjerama opreza.

Posebne okolnosti

– Postoje posebne okolnosti koje upućuju na to da će optuženi puštanjem na slobodu ponoviti kazneno djelo. Prema podacima u spisu, optuženik je do sada u više navrata osuđivan, i to dva puta zbog uništenja i oštećenja tuđe stvari, dva puta zbog teške tjelesne ozljede te zbog teških krađa, napada na službenu osobu, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja.

Osim toga je i prekršajno osuđivan zbog prekršaja protiv javnog reda i mira, iz čega proizlazi da je njegovo ponašanje uznapredovalo s obzirom na to da je osnovano sumnjiv da je u konkretnom slučaju počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju.

Kad se uzme u obzir i da iz psihijatrijskog vještva proizlazi da mu je dijagnosticiran antisocijalni poremećaj ličnosti i sindrom ovisnosti o više psihoaktivnih tvari, da je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv u manjem stupnju, a da su razlozi takvog stanja nedovoljan unutarnji psihološki kapacitet za adekvatno neutraliziranje frustrirajućih egzogenih čimbenika i kulturološki primjereniji obrazac ponašanja, zbog čega postoji opasnost od počinjenja istog ili sličnog kaznenog djela, očito je da će puštanjem na slobodu ponoviti kazneno djelo. Nije u pravu optuženik kad navodi da više ne koristi nikakvu terapiju, da je eliminirao sve probleme svoje ovisnosti, da dosad nije bio osuđivan za istovrsno kazneno djelo, te da je od samog događaja prošlo šest mjeseci, da su strasti i tenzije nestale – stoji u odluci Vrhovnog suda koja Munju i dalje zadržava u istražnom zatvoru.

Udarci i meci

Podsjetimo, Mihu Frančeskija tereti se za pokušaj ubojstva Nevena V. (57), dok je Čulić optužen za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede Nevenovu sinu Ivanu V. (26). Ranjavanje oca i sina dogodilo se 21. ožujka u 23.50, kad je Tonći Čulić upravljajući Fiatom Punto u kojem mu je suvozač bio Mirko Frančeski došao do Nissana Primere kojim je upravljao Neven V., dok je na suvozačkom sjedalu bio njegov sin. Došlo je do prepirke tijekom koje je Neven V. izašao iz vozila, a Frančeski mu je iz pištolja Walter ispalio dva hica kraj glave i udario ga više puta po glavi i čelu drškom pištolja.

Usprkos udarcima, Neven V., dragovoljac Domovinskog rata i 80-postotni ratni vojni invalid, nije pao pa je došlo do fizičkog obračuna. U tom trenutku Nevena V. je krenuo napasti i Tonči Čulić, stoji u optužnici, pa se u sukob umiješao Ivan V. kako bi obranio oca. Čulić je potom Ivana V. pištoljem SIG Sauer više puta udario po glavi, nakon čega ga je ranio jednim metkom u potkoljenicu.

Za to vrijeme Miho Frančeski je, vidjevši da mu Neven V. pruža jaki fizički otpor, u njega ispalio dva hica i pogodio ga u preponu i natkoljenicu.

Naslovnica Crna kronika