Novosti Crna kronika

Otkrila ih inventura

'Muljaža' u autokući iz Splita: skladištari sebi protupravno prisvojili oko 830 tisuća kuna!

Otkrila ih inventura

Dvojica prodavača-skladištara koja su radila u društvu "Autokuća Vrdoljak" iz Splita kazneno su prijavljena da su u četiri godine svoga rada na tim mjestima sebi protupravno prisvojili oko 830 tisuća kuna. Služba gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske upravo je dovršila kriminalističko istraživanje nad njima.

Tridesetdevetogodišnji Mario E. iz Splita i četrdesetogodišnji Josip Ž. iz Solina sumnjiče se da su počinili kaznena djela pronevjere, utaje poreza ili carine, te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su njih dvojica, kao djelatnici trgovačkog društva "Autokuća Vrdoljak" iz Splita, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, od 2014. do 2018. godine prodavali robu u vlasništvu navedenog društva bez da su pritom izdavali i fiskalizirali račune, što su prikrivali krivotvorenjem podataka o stanju robe na skladištu tijekom inventura.

Sumnja se da su na opisani način sebi pribavili imovinsku korist od oko 830.000 kuna, za koji iznos su istodobno oštetili navedeno trgovačko društvo, dok su zbog neizdavanja i nefiskaliziranja računa oštetili i državni proračun RH, za iznos od oko 480.000 kuna.

Njihova rabota prodavanja rezervnih autodijelova na njihov osebujan način, koji je kazneno djelo, otkrivena je kada je u lipnju ove godine obavljena izvanredna inventura u njihovoj tvrtki, gdje se otkrio njihov način rada neizdavanja računa i nefiskaliziranja istih. Kako su oni svih ovih godina krivotvorili inventure i štimali stanje, pokazat će se u daljnjem tijeku postupku.

Uglavnom, "Autokuća Vrdoljak" je preko svog odvjetnika podnijela kaznenu prijavu, policija je obavila svoj dio posla i spis se nalazi na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

Naslovnica Crna kronika