Novosti Crna kronika

što se zapravo dogodilo?

Ispovijest izbjeglica u koje je pucala policija: Tukli su nas, krvi je bilo posvuda. Kada smo zatražili hitnu, uperili su pištolj u nas; Objavljene i potresne fotografije propucane djece

 što se zapravo dogodilo?

Neprofitna organizacija 'Are You Syrious?' teško optužuje policiju. Naime, nakon što je MUP pucao kako bi zaustavio krijumčara koji je prevozio migrante, sada su svoju stranu priče dali i imigranti i to preko organizacije 'Are You Syrious?' koja pomaže izbjeglicama. Na Facebooku su objavili i fotografije ranjenih, a koje i mi prenosimo uz dozvolu autora.

Njihov status prenosimo u cijelosti.

- AYS je stupio u kontakt s obiteljima ranjene djece dan od njihovog dolaska u zagrebačko prihvatilište za tražitelje azila Porin. U razgovoru su nam rekli nekoliko zabrinjavajućih stvari – prije svega to da su sve ranjene osobe u kombiju stajale, uključujući dvanaestogodišnjeg dječaka iz Iraka koji je zadobio prostrijelnu ranu lica, njegovog oca koji je zadobio ranu od metka u donjem dijelu leđa te dvanaestogodišnju djevojčicu koja je zadobila prostrijelnu ranu trbuha i ramena.

To bi mogao biti važan podatak u daljnjoj istrazi koja bi trebala utvrditi što se zapravo dogodilo u noći 30 svibnja kada je pucano na kombi u kojemu je bilo 29 izbjeglica, od toga 15 djece. Najmlađe ima samo četiri godine.

Kada se pucnjava dogodila, kažu da su čuli mnogo hitaca. Nakon što je krijumčar napokon zaustavio vozilo i pobjegao, a policijski službenici došli do vozila i otvorili ga, ljudi su počeli izlaziti iz kombija. Kako su izlazili, navode da ih je policija udarala. Udarali su muškarce, uključujući i ranjenoga oca - piše ta organizacija, citirajući obitelji.

- Roditelji djece navode kako su vikali ‘Ambulans! Ambulans!’, želeći time reći policiji kako je djeci potrebna hitna medicinska skrb, no kažu da je jedan od policajaca izvadio pištolj, uperio ga u roditelje i rekao ‘Shut up! Shut up!’. Iako je bio mrak, obitelji navode kako se krv mogla vidjeti po djeci i odjeći, te da je krvi bilo i po cesti.

Bili su primorani sjesti te svaki puta kada bi netko pokušao ustati, vikali bi ‘Sit down!’ - navodi organizacija 'Are You Syrious?', dalje tvrdeći da je Hitna pomoć ranjenu djecu prevezla bez pratnje roditelja.

- Nakon toga, grupa je odvezena u, kako navode, zatvor, u kojemu su muškarci i žene bili smješteni odvojeno. Pritvoreni su bili od večeri do jutra. Nikakva informacija im nije dana. Navode da su potpisali i jedan papir koji im nije preveden te da nisu razumjeli što potpisuju. Niti u jednom trenu nije im osiguran prevoditelj.

Idućeg dana obitelji dvoje ranjene djece odvezene su u hostel i to navode kao jedini primjereni tretman kojega su do tada iskusili. Navode i pozitivni primjer jedne policajke u civilu koja je s njima razgovarala ljubazno, umirujući ih. Obitelji, vidno potresene i ustrašene, kažu kako su mislile da dolaze na sigurno bježeći od rata u Iraku, no da su umjesto toga i u Hrvatskoj dočekane mecima. Svo ovo vrijeme, maleni dječak i dalje se nalazi u dječjoj bolnici i čeka operaciju - piše na svom Facebooku organizacija koja se brine o izbjeglicama.

- AYS o ovom je slučaju do sada izvjestio i Ured Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za djecu te je uložio pritužbu na rad unutarnjoj kontroli MUP-a. Svi naši sugovornici odlučni su ispričati priču, a mi je objavljujemo s njihovom dozvolom, u nadi da će se njihov glas čuti - uzaključuje oganizacija 'Are You Syrious?'.

Kada MUP-ova kontrola obavi inspekciju, njihov nalaz ćemo također objaviti, kao i očitovanje Ureda Pučke pravobraniteljice i Pravobraniteljice za djecu.

MUP: Postupili smo prema propisima

Policija nije izvjestila o nikakvom maltretiranju, samo su naveli ovo:

- Nakon zaprimljene dojave da su policijski službenici na području Donjeg Lapca uočili kombi stranih nacionalnih oznaka za kojeg se sumnja da prevozi osobe koje su nezakonito prešle državnu granicu s BiH, a koji se nije zaustavio na dva pokušaja zaustavljanja, policijski službenici su na predjelu Raštele postavili blokadni punkt te svjetlosnim i zvučnim signalima pokušali zaustaviti kombi.

Vozač kombija nije se zaustavio već je prema njima nastavio vožnju, a policajci su, da bi odbili napad na sebe, prema njemu ispalili više hitaca iz varenog oružja.

Nakon toga vozač kombija je iskočio iz vozila i pobjegao u šumu, a u kombiju je pronađeno 29 osoba stranih državljana iz više država, među njima i dvoje djece s ozljedama od vatrenog oružja i više njih s ozljedama od opasne vožnje.

Ozlijeđena djeca prebačena su u zadarsku bolnicu i nisu životno ugrožena, a drugima je pomoć pružena u zadarskoj i gospićkoj bolnici - navodi se u priopćenju.

Policija je kasnije navela i da su postupali prema propisima i ovlastima, a i sam ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je branio policajce.

 

Naslovnica Crna kronika