Novosti Crna kronika

natrag u sudnicu

Mamić strpljivo saslušao dvosatno izlaganje suca, a onda iznio svoju teoriju: 'Kad su u DORH-u shvatili a će izgubiti ovaj slučaj, odlučili su ga zaprljati'

natrag u sudnicu

Zdravko Mamić u ponedjeljak se vratio u sudnicu Županijskog suda u Osijeku, gdje se njemu, bratu mu Zoranu, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru sudi po USKOK-ovoj optužnici da su protupravnim radnjama pribavili nepripadnu imovinsku korist od ukupno 115,8 milijuna kuna oštetivši za isti iznos GNK Dinamo. Država je, pak, na prema optužnici na ime neplaćenih poreza oštećena za 12,2 milijuna kuna.

Podsjetimo, Mamića je sudac Darko Krušlin zbog neprimjerenog ponašanja isključio sa suđenja 1. rujna 2017. godine na ročištu na kojem je svjedočio hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren. Kako je u međuvremenu okončan dokazni postupak, Krušlin je Mamića pozvao na sud da mu predoči sve dokaze i radnje izvedene u njegovoj odsutnosti i odmah ga upozorio, piše Jutarnji list.

- Ukoliko budete narušavali red i dostojanstvo sudnice opet ćete biti udaljeni iz sudnice te će se rasprava prekinuti – rekao je Krušlin.

No, za time nije bilo potrebe. Mamić je mirno i strpljivo slušao dvosatno izlaganje suca, a kada je sve završilo tražio je da mu se omogući ispitivanje novih svjedoka. Konkretno, prof. dr. sc. Ive Mijoča s Ekonomskog fakulteta u Osijeku, stručnjaka iz područja financijskog računovodstva, revizije..., zatim poreznog savjetnika dr. Ivan Čevizović, revizoricu Sanju Đak te Ninoslava Ljubojevića, bivšeg predsjednika Županijskog suda u Osijeku.

Njega je Mamić predložio „jer sam s njim u ovom sudu dok je bio predsjednik, dogovarao podjelu transfernog obeštećenja između njegovog sina Gorana i Dinama, dakle potpuno identično podjeli transfera sa Modrićem i Lovrenom, a on je kasnije sjedio u optužnom vijeću koje je potvrdilo optužnicu prema kojoj je podjela transfera s Modrićem i Lovrenom nezakonita. Gospodin Ljubojević je mogao sam sebi izuzeti iz tog odlučivanja, ali nije.“ Sudsko vijeće Ljubojevićevo je svjedočenje ocijenilo nevažnim za predmet.

- DORH je imao 82 svjedoka, svoje jednostrano vještačenje, a meni su svjedoci odbijeni. Znači, nijedan moj svjedok u ovom postupku nije saslušan. Iz toga iščitavam i hrabrim se da je Sudskom vijeću sve jasno i da im ne trebaju dodatna pojašnjenja od troje ljudi koji su neosporni autoriteti u svojim strukama. Što se tiče gospodina Ljubojevića - pametnome dosta – rekao je Mamić nakon ročišta, osvrnuvši se i na svoje izbivanje, kazavši kako je „optužba od prvog dana pokretanja istrage marširala,“ dok je njemu rečeno da će govoriti na sudu, „a onda su me sa suda istjerali i nisu mi dali da budem na raspravi, iako tu ima djelomice i moje krivnje.

No, to što su mi zabranili da ne mogu ući u zgradu i u pauzama se konzultirati sa svojim odvjetnicima nije u redu“ Mamić i ostali okrivljeni u utorak će početi s iznošenjem obrana, pa će u Osijek doći i njegov brat Zoran. Mamić stariji najavio je da će u svojoj obrani ukazati na „rekao bih, kriminalne radnje u dosadašnjem dijelu postupka“, a koji se odnose na optužnicu protiv Modrića i istragu protiv Lovrena zbog lažnog svjedočenja.

- Valjda je sudsko vijeće relevantno za donošenje odluke je li netko učinio krivokletstvo ili ne. Koji je smisao ovoga suđenja? DORH je putem svoje tvrtke kćeri, ŽDO-a u Osijeku, kad su vidjeli da u spisu stoje loše i da će ga izgubiti izmislili da ga uprljaju i kompromitiraju, da optuže naše legendarne reprezentativce za tako odvratno djelo. Ništa im nije sveto i nema što oni neće učiniti da dokažu svoju bolesnu ambiciju da paraliziraju Zdravka Mamića, okaljaju i unište Dinamo i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ovaj je slučaj vrlo jednostavan. Ovo je politički motiviran proces da se mene, moga brata i Vrbanovića eliminira sa sportske scene, da se jedna stranka kojoj sam iskazivao simpatije i neki ljudi, predsjednički kandidati, uprljaju i sotoniziraju putem mene, jer ako se mene iskriminalizira, iskriminalizirat će se one koje on predstavlja i za koje se zalaže – poručio je Mamić.

Naslovnica Crna kronika