Novosti Crna kronika

afera na čekanju

Marendić obećava istragu, a Žigo i dalje redovno dolazi na posao: što još uvijek čeka Unutarnja kontrola MUP-a? 

afera na čekanju

Četiri dana nakon što je izbila afera u PP Makarska, a u kojoj je središnja figura tamošnji pomoćnik načelnika te postaje Stipe Žigo, oglasio se i načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

U anonimnoj predstavci dostavljenoj medijima, Unutarnjoj kontroli MUP-a i Udruzi B.a.B.e., spominje se da je Žigo pred više policajaca seksistički i nekulturno govorio o svojoj kolegici, a uz predstavku je dostavljena i audiosnimka njegova "govora": "Ta i ta policajka je pušila k.... tome i tome dok je bio njezin pretpostavljeni da bi je stavio na radno misto na koju ju je i stavio."

Stipe Žigo od izbijanja afere stalno dolazi na posao, iz Ureda načelnika posjetio ga je službenik Tomislav Zubak koji je uzeo njegovu izjavu, ali koliko znamo, u slučaj se još uvijek nije umiješala Unutarnja kontrola MUP-a koja zna dolaziti i za puno banalnije stvari.

Vještačenje glasa nije neki veliki posao, stručnjak za sigurnost mr. Željko Cvrtila nam je rekao da je za to potrebno tridesetak minuta, ali dokaza o Žiginoj krivnji ili prozivanju na pravdi Boga još uvijek nema i slučaj traje li traje.

U tim okolnostima i u takvom ozračju odaslano je priopćenje načelnika PU splitsko-dalmatinske.

"Ne prejudicirajući nalaz provjere navoda koji su anonimno pristigli protiv pomoćnika načelnika Policijske postaje Makarska, kao načelnik Policijske uprave smatram potrebnim izvijestiti javnost kako nećemo tolerirati bilo kakav oblik verbalnog ili bilo kakvoga drugoga neprimjerenog ponašanja. Stručne službe su odmah nakon saznanja pristupile ispitivanju navoda i okolnosti, uključujući i vjerodostojnost zaprimljene audiosnimke, a koja je izazvala negodovanje, kako makarskih policajki i policajaca, tako i šire javnosti, odnosno naših građana. To nam je dodatan motiv zbog kojeg se ti navodi trebaju što prije potvrditi ili opovrgnuti.

Iako opterećeni svakodnevnim zadaćama, ne smijemo zaboraviti da građani od nas u obavljanju poslova, ali i u međusobnom ophođenju očekuju pridržavanje moralnih i etičkih načela, te da se svatko od nas mora brinuti o zaštiti i jačanju ugleda policije u cjelini."

Ali i ovo Marendićevo priopćenje je moramo priznati jako dobar znak da će se u policiji uhvatiti u koštac i s problemima u svojim redovima, pogotovo ako oni izazivaju opće zgražanje javnosti. Bez obzira što mi mislili da sve to ipak jako sporo ide i dugo traje.

Naslovnica Crna kronika