Novosti Crna kronika

beskrajna ludost

Nova teorija o Splićanima koji su uletjeli na Partizanov jug: vraćali dug za neplaćenu drogu?

beskrajna ludost

Šestorica Splićana koji su uhićeni nakon što su u srijedu sudjelovali u tučnjavi između dviju frakcija Grobara na derbiju Partizana i Zvezde neće se tako brzo vratiti u Split.
U petak popodne dovedeni su na saslušanje na Više tužilaštvo u Beogradu (u rangu našeg Županijskog suda) i bit će im, kako se očekuje, određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, a svi će se braniti šutnjom. U međuvremenu se MUP Srbije obratio hrvatskom MUP-u zatraživši detaljan kriminalni dosje svih šestorice aktera iz Hrvatske i ta je suradnja u punom jeku.

Tko je naručitelj?

Tako će se pokušati doći do naručitelja s beogradske strane i pokušat će se otkriti na koji se način suradnja dogovarala i koliko je za nju eventualno plaćeno.
Neki srbijanski mediji već pišu da je svaki od trojice Splićana dobio po deset tisuća eura za svoj angažman, no ne navode što su dobila ostala trojica, ali ničim ne potkrepljuju ni tvrdnje za navodnu plaćenu trojicu. Nagađanja i policijske struke i medija preopćenita su, pa se za sada ne dovodi u pitanje ni jedan klan u Beogradu, a kamoli kriminalac pojedinac koji ih je angažirao.
"Ako netko od ovih uspješno pali automobile po Splitu i okolici i za to nije nikada otkriven, logično je da će se povezati sa sličnim strukturama koje to rade po Beogradu. Isto tako u slučaju reketarenja i iznuda", govore nam naši izvori u policiji, od kojih smo zaključili da i njihovi kolege iz Srbije ne znaju baš puno o podlozi priče o tome kako je i zašto došla šestorka iz Splita te tko ju je angažirao.
Ali, krajem petka sve više se spominjala teza da je angažman ove šestorice na stadionu JNA vraćanje duga za isporučenu drogu koju im Splićani nisu platili. No, je li to točno, ipak će službeno objaviti policija kad istraga završi.
Dok čekamo ključne informacije, grupacija Grobara pod nazivom Alcatraz, koja je bila meta napada, uredno je medijima dostavila osobne iskaznice šestorice Splićana, koje su mediji i objavili, a lako je nagađati kako su došli do njih – uz pomoć onih koji su Splićane ispitivali, dakle njihove policije.
Što se tiče Hrvata koji su sudjelovali u tučnjavi, svi su navodno prvi put bili na stadionu Partizana, što se vidi po dezorijentiranosti prilikom bježanja, a većina njih bila je i prvi put na stadionu jer ih nogomet uopće ne zanima.
Jedan od trojice Splićana, Ante Firić, bio je vrhunski vaterpolist u mlađim kategorijama, Jakov Podrug bio je i prvak Hrvatske u judu (u svojem uzrastu), dok je Damir Tovarović bio treći na Svjetskom prvenstvu u full contactu 2010. i poznati je MMA borac.
Osim njih trojice, uhićeni su još Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović Klis i Hrvoje Baković te su u četvrtak navečer svi dovedeni na ispitivanje.

Kazne i do 12 godina!

Prema članku 344a Kaznenog zakona Republike Srbije – nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu – prijete im kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina u osnovnom obliku, a do 12 godina u najtežem obliku, koji propisuje kazne za vođe grupe koja čini nasilje.
Također, ako je kazneno djelo izvršeno u grupi, propisana je kazna od jedne do osam godina zatvora, a kazna od dvije do dvanaest godina zatvora izriče se u slučaju da su posljedice nasilja teške tjelesne ozljede i veća materijalna šteta, što se ovdje i dogodilo.
U nagađanjima srbijanskih medija najdalje je otišao visokotiražni Informer, inače pod čvrstom kontrolom Vučića, koji je svojim čitateljima prezentirao cijelu shemu "za provođenje državnog udara u Srbiji".
Uz naslov "Hrvati izazvali rat na derbiju" stoji i da je riječ je o "prljavim obavještajnim igrama oko Srbije" kojima je cilj bio da se nemiri preliju na ulice. A krajnji je cilj, po Informeru, naravno, bio srušiti Aleksandra Vučića. Jasno, iza svega stoji CIA, koja je angažirala hrvatske huligane.
Bože sačuvaj! Zato ipak pričekajmo da vidimo kako će se huligani braniti pred tužiteljem, bolje ili gore nego što su se branili od stampeda pripadnika Alcatraza nakon što su ih prethodno napali.

 

Naslovnica Crna kronika