Novosti Crna kronika

Od dvorca do londona

Donosmo koronološki pregled 22 dana potrage za Ivicom Todorićem

Od dvorca do londona

Ivica Todorić predao se u utorak policiji u postaji Charing Cross u Londonu. Donosmo koronološki pregled posljednja 22 dana koja su obilježila potragu za bivšim čelnikom Agrokora.

16. listopada

– Policija je rano ujutro ušla u Kulmerove dvore.
– Todorić je na svojem blogu iz inozemstva poručio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu.
– Državno odvjetništvo izvijestilo je da su u istrazi slučaja "Agrokor" u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje "zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja", te da traju pretrage kod 15 osoba.
– U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru uhićeno je 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj.

17. listopada

– Protiv osumnjičenih u slučaju "Agrokor" policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
– Todorić je na blogu uhićenja nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno dvanaest vrhunskih gospodarstvenika, za koje je rekao kako ništa nisu krivi te je poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.
– Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je istražni zatvor samo Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih braniti sa slobode.
– Todorićevi odvjetnici najavili su žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor, koji se, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristio za više od milijardu kuna.

18. listopada

– Iz pritvora u Remetincu kasno navečer izišlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga.

20. listopada

– Nakon što se vratio u Hrvatsku, Ante Todorić je u pratnji svojih odvjetnika došao na razgovor u sjedište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Izjavio je da je u Državnom odvjetništvu odbacio optužbe da je kriv, a nije odgovorio na pitanje gdje mu je otac.
– Zagrebački Županijski sud blokirao je četvrtinu Kulmerovih dvora.
– Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem.

22. listopada

– Ivica Todorić je na svojem blogu poručio kako će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika".

23. listopada

– Stariji sin, Ivan Todorić, vratio se u Hrvatsku pa je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Njegova odvjetnica Jasna Novak izjavila je da je njezin branjenik iznio kratku obranu u Državnom odvjetništvu, ali nije odgovarao na pitanja.
– Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage koji je ranije odbio zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za 14 osumnjičenih u slučaju "Agrokor".
– Županijsko državno odvjetništvo izdalo je europski uhidbeni nalog (EUN) za Ivicu Todorića.

25. listopada

– Hrvatsko pravosuđe izdalo je crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem. Ranije je na snazi bila plava tjeralica, kojom se nalaže lociranje osumnjičenika, dok crvena tjeralica nalaže osumnjičenikovo uhićenje.

2. studenoga

– Europski policijski ured – Europol objavio je na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću.

7. studenoga

– Hrvatska policija u utorak je potvrdila kako je zaprimila obavijest da je Ivica Todorić uhićen u Londonu.

Naslovnica Crna kronika