Novosti Crna kronika

EKSKLUZIVNO

Novinarka 'Slobodne' u policijskoj postaji u kojoj se predao Todorić: Najtraženiji hrvatski bjegunac nije slučajno izabrao ovo mjesto, evo i zašto

EKSKLUZIVNO
Policijska postaja u Londonu u kojoj se predao Ivica Todorić

– Ne mogu vam ništa kazati o uhićenju gospodina Ivice Todorića niti komentirati što se jutros događalo u policijskoj postaji Charing Cross.

Sve što smo imali o tome reći objavili smo na svojim službenim stranicama. Da, gospodin Todorić jutros se po uhidbenom nalogu predao londonskoj policiji, a o daljnjim događanjima u vezi s njim izvještavat ćemo tijekom dana javnost službenim priopćenjima. Hvala vam na razumijevanju – ljubazno mi je kazao službenik za odnose s javnošću londonske policije odgovarajući na upit o tome gdje je trenutno Ivica Todorić i što će se dalje događati s njim.

Elegantna predaja

Nije bio nimalo iznenađen upitom i sve je "odrecitirao" vrlo pripremljeno. Razgovor smo obavili u policijskoj postaji Charing Cross, u središtu Londona, gdje se ranije tog jutra policiji na poziv javio Ivica Todorić.

Prohladno i kišno londonsko jutro s milijunima onih koji odlaze na posao, u školu, trgovinu, obilaske grada, ničim nije dalo naslutiti da se u užurbanom dijelu grada neposredno uz Temzu odvijaju dramatični trenuci za Ivicu Todorića.

Todorić iskeširao 100.000 funti, pa pušten na slobodu! Evo koje su Britanci sve mjere opreza izrekli 'odbjeglom gazdi'

Pitate se zašto se Todorić predao? Evo mogućeg objašnjenja, a bit će vam jasnije i zašto je to obavio baš u Londonu

U londonskom predjelu Strand, u neposrednoj blizini Covent Gardena, poznatog okupljališta umjetnika, u policijsku postaju Charing Cross ušetao je poznati hrvatski bjegunac. Riječ je o policijskoj postaji koja je smještena nasred prometne ulice koja vijuga prema povijesnom dijelu Londona i ničim se posebno ne ističe. Štoviše, tek ploča s natpisom upućuje na to da je to policijska postaja, pred kojom čak nema za London uobičajenih policajaca koji su na svakom uglu.

Na ulasku u postaju, čija je čekaonica bila potpuno prazna sat vremena nakon što je u nju ušao Ivica Todorić, javili smo se policijskoj službenici, koja nas je uputila na kolegu, pa on opet na drugog službenika i sve tako dok mi službenik za odnose s javnošću nije spremno kazao ono što je službeno smio u vezi s uhićenjem jednog poznatog Hrvata u Velikoj Britaniji.

U vrijeme dok sam boravila u Charing Crossu nitko sa sigurnošću nije znao je li Ivica Todorić još uvijek u zgradi ili je već sproveden sucu istrage u Westminster Magistrate Courtu. Ako je Todorić odabrao ovu policijsku postaju zbog toga što mu je bila najbliža u odnosu na mjesto stanovanja, onda je posljednje dane prije uhićenja proveo u iznimno lijepom dijelu Londona.

 
Strand je predio kojemu je s jedne strane rijeka Temza s prelijepim parkovima i šetnicama te Muzejom Tate, dok mu je s druge strane Covent Garden s desecima kazališta, koncertnih dvorana i živopisnih restorana u starom dijelu Londona.

Tek stotinjak metara od policijske postaje u kojoj se predao Todorić najstariji je londonski luksuzni hotel "Savoy". To je predio Londona u kojem se nalaze vrhunski apartmani i penthousei, čija je cijena i za londonske prilike vrlo visoka. Je li se u nekom od njih donedavno nalazio i hrvatski tajkun, nitko ne zna, ali sigurno nije slučajno odabrao Charing Cross. Tamo je, ako je živio u blizini, mogao i pješice, a da ga nitko posebno ne uoči.

Izbjegao uhićenje na ulici

Da je slučajno krenuo prema drugoj obližnjoj policijskoj postaji kod Trafalgar Squarea, našao bi se u mravinjaku građana Londona i turista, ali i desetaka policijskih automobila i cijelih odreda naoružanih policajaca koji danonoćno bdiju nad sigurnošću metropole.

No, policijska postaja Charing Cross, na uličnom prilazu, malo je zavučena u odnosu na glavnu Strand Street, njome ne voze poznati crveni londonski autobusi na kat, nego uglavnom taksiji. S unutarnje strane policijske postaje je prostrano dvorište s policijskim automobilima, pa je vrlo vjerojatno kako je Todorić iz Charing Crossa izišao na sporedni, unutarnji izlaz, prema westminsterskom sucu kojemu je morao biti doveden službenim vozilom u pratnji policije.

Jedino što je bilo moguće doznati u komunikaciji s londonskim službenicima policije jest da se Todorić nalazi u pritvoreničkom odjelu.

Naslovnica Crna kronika