Novosti Crna kronika

nema dokaza

USKOK ih je teretio za prijevaru tešku tri milijuna kuna, ali oslobođeni su krivnje: ova pravosudna priča u najmanju je ruku nevjerojatna, zar sud ne može utvrditi nečiji identitet?!

nema dokaza

Zagrebački Županijski sud oslobodio je nepravomoćno krivnje za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, prijevaru i krivotvorenje isprava Leonarda Boškića i Miroslava Kralja zvanog King, koje je USKOK teretio da su bili dio grupe koja se financijskim malverzacijama i lažiranjem papira za dobivanje kredita preko više tvrtki domogla više od tri milijuna kuna. A zanimljivo je zašto su Boškić i Kralj oslobođeni...

Prvi zato jer sud nije mogao sa sigurnošću uopće utvrditi postoji li ta osoba, a drugi zato jer je sud utvrdio da ga je USKOK teretio na osnovi tzv. nekonfrontiranog iskaza svjedokinje Kristine Tomić, odnosno iskaza koji je dala "prilikom dokazne radnje ispitivanja u svojstvu svjedoka državnom odvjetniku, bez nazočnosti okrivljenika ili branitelja".

Isto tako, za Kralja je utvrđeno da je USKOK, osim ovakvog iskaza svjedokinje, temeljio optužbu na pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu (u kojoj su se, među ostalim, Radovan Štetić i Ivica Belko, koji su ovdje bili svjedoci, nagodili s USKOK-om za kaznu), a koja "ne može biti dovoljna za njihovu osudu." Županijski sud je zaključio da drugih dokaza nema koji bi Kralja povezivali s onim za što ga se teretilo.

Što se tiče postojanja ili nepostojanja osobe imena Leonard Boškić, sud je utvrdio da i Štetić i Belko govore o osobi imena Leonard Valent, a Belko je čak rekao da je s njim bio u zatvoru. Svjedokinja Tomić, pak, kazala je da je krajem srpnja 2011. upoznala osobu koja joj se predstavila kao Leo, a tako je rekao i Belko, tvrdeći da su Leonarda Valenta oslovljavali nadimkom Leo.

- Točno je da je Kristina Tomić davala iskaze o osobi Leonard Boškić te navela da ne poznaje osobu Leonard Valent, ali je isto tako navela da je tek kasnije saznala da se ta osoba zove Leonard Boškić s tim da nikada nije vidjela osobnu iskaznicu tog čovjeka, ali da je čula da je Leo bio i u zatvoru zbog Štetića. Iz navedenog proizlazi da je dio iskaza svjedokinje Tomić koji je dala na raspravi i u kojem je navela da su Leonarda Boškića zvali Leo i da je bio u zatvoru, u potpunoj suglasnosti s iskazom svjedoka Belka.

- To otvara pitanje je li je Leo, s kojim je Belko bio u zatvoru, u stvari Leonard Boškić ili je to Leonard Valent, o kojem iskazuju i Štetić i Belko - pojasnila je u presudi sutkinja Rahela Valentić, napominjući da se i preko MUP-a pokušalo provjeriti je li Leo o kojem su svjedoci govorili zapravo optuženi Leonard Boškić s osobnim podacima koji se navode uz njegovo ime i prezime u optužnici.

No, osoba tog imena uopće ne prolazi kroz evidencije MUP-a, a pitanje je li se možda radi o Leonardu Boškiću, rođenom 1976. godine, koji se nalazi u evidenciji i ima osobne podatke koji su u optužnici stavljeni uz njegovo ime, ili o Leonardu Valentu koji se također nalazi u evidencijama MUP-a.

- Optužba je na raspravi od 13. travnja 2017. navela da doista postoji osoba Leonard Valent protiv koje se trenutno vodi postupak pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu zbog kaznenog djela prijevare, dok je na raspravi 17. svibnja 2017., a nakon zatraženog prekida rasprave radi izmjene činjeničnog opisa, i dalje ostala kod optuženja osobe imena Leonard Boškić te potvrdila da je ime prvooptuženog Leonard, a ne Leonardo.

- Nadalje, kada se ima u vidu da su za prvookrivljenikom raspisane i tuzemna i međunarodna tjeralica 16. srpnja 2014., po kojima on nikada nije uhićen niti je ikada ispitan u svojstvu osumnjičenika u ovom postupku, pri čemu tu osobu nitko od predstavnika oštećenika nije vidio, kao što nije vršeno niti neko prepoznavanje, tada se s razlogom sumnja u identitet osobe i okrivljenika kojem se sudi u odsutnosti.

- Slijedom svega iznesenog, sud nije mogao na nedvojben i siguran način utvrditi je li upravo osoba Leonard Boškić uopće stvarna osoba koja je optužena za počinjenje inkriminiranih kaznenih djela, niti je utvrđivanje stvarnog identiteta te osobe bilo moguće s raspoloživim dokazima - navela je sutkinja.

Naslovnica Crna kronika