Novosti Crna kronika

čudna priča

'Iz probavnog trakta izašlo mu je 25 kapsula kokaina': Hrvat koji je u Paragvaju uhićen zbog šverca droge ne želi kaznu služiti u domovini

čudna priča

Gotovo sedam godina nakon što je uhićen u paragvajskoj Međunarodnoj zračnoj luci Silvio Petirossi (u želucu su mu pronađene 44 kapsule kokaina), 26-godišnji Mirko Novaković uskoro stiže u Hrvatsku gdje će u nekoj od kaznionica odslužiti dio od ukupno 18 godina izrečene kazne zatvora. Potvrdilo je to za Glas Slavonije Ministarstvo pravosuđa.

- U tijeku je postupak premještaja navedenog (Mirka Novakovića, nap.a.) iz Republike Paragvaj u Republiku Hrvatsku. Paragvajska nadležna tijela dala su suglasnost za to - odgovorili su iz Ministarstva pravosuđa na naš upit o tom slučaju, javlja Glas Slavonije.

Veliki preokret u slučaju Hrvata koji je pao u Južnoj Americi sa 1,2 kg kokaina: Nakon prijtnji smrću meni i mojoj obitelji pristao sam na nezamislivo...

Iako je u razgovoru za Glas Slavonije Domagoj Tobler izjavio kako se nada da će i on uskoro otići iz paragvajskog u hrvatski zatvor, iz Ministarstva pravosuđa stiže odgovor da drugooptuženi (Tobler, nap.a.), nije niti podnio zamolbu za premještaj u Hrvatsku.

Iako se ne može sa sigurnošću reći gdje će Novaković služiti kaznu, neslužbeno doznajemo kako bi to trebao biti zatvor u Remetincu, te da će se to dogoditi tijekom studenoga. Uvjetni dopust Novaković može zatražiti nakon 14. siječnja 2023. godine, nakon odslužene dvije trećine kazne zatvora.

Za razliku od njega, Tobler će do daljnjeg svoju zatvorsku kaznu služiti u zatvoru Esperanza, gdje je premješten iz zloglasnog Nacionalnog zatvora Tacumba u paragvajskom Asuncionu. Iako je 2016. godine podnio zahtjev za izručenje Hrvatskoj i odsluživanje kazne u našoj zemlji, ubrzo je zahtjev povukao. Za Glas Slavonije prije pet mjeseci izjavio je kako bi volio uskoro otići za Novakovićem, no kako zahtjev nije podnio, svoju 18-godišnju kaznu još uvijek služi u Paragvaju, gdje je 2011. godine uhićen radi skrivenih 25 kapsula kokaina u želucu. 

 

Gadan postupak

“Dvojica Hrvata - Domagoj Tobler (21), zvani Domba, i Mirko Novaković (20), obojica iz Osijeka - uhićeni su u paragvajskoj zračnoj luci “Silvio Pettirossi” zbog šverca kapsula punjenih kokainom u želucima, javio je tada paragvajski portal abc.com.py. Krijumčarski dvojac uhićen je tijekom nadzora putnika pri ukrcaju u zrakoplov u zračnoj luci, kad su ih agenti paragvajske agencije za borbu protiv narkotika (Senad) izdvojili. Fluoroskopskim pregledom želuca, kod obojice pronađene kapsule punjene kokainom, o čemu su izvijestili državnog tužitelja Javiera Ibarru. On je naredio pritvor za “dvojicu Europljana.

- U satima koji su uslijedili, iz probavnog trakta Domagoja Toblera izašlo je 25 kapsula s ukupno 350 grama kokaina. Kod drugog uhićenika Mirka Novakovića, došlo je do probavnih komplikacija i dio kapsula zadržao se dulje u tijelu, zbog čega je podvrgnut laparoskopiji, a šest je kapsula moralo biti izvučeno kroz usta, pisao je abc.com.py.

Naslovnica Crna kronika