Novosti Crna kronika

opširno pojašnjenje

DORH se oglasio o slučaju koji je uništio život nesretnom Splićaninu: Odmah smo reagirali, muškarca proglasili krivim zbog spolne zlouporabe djeteta. Ostalo treba pitati sudove

 opširno pojašnjenje

Županijsko Državno odvjetništvo u Splitu oglasilo se povodom slučaja koji je razorio život Splićaninu T.K. Splitski pomorac u srijedu je počinio samoubojstvo na Kašteletu.  U priopćenju objašnjavaju svoje postupanje u mučnom događaju vezanom uz silovanu maloljetnu kćer nesretnog muškarca.

Nezapamćena drama na 'Obojenoj' završila tragedijom: prije nego se raznio bombom, Splićanin je vikao kako je 'država u k.... i ništa ne valja', posljednje riječi mobitelom je uputio prijatelju

Splićanin koji je tragično skončao na Kašteletu bio je ogorčen i ljut na hrvatsko pravosuđe: prije osam godina snašla ga je stravična situacija, nakon toga sve mu se u životu raspalo...

Propćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

'Povodom objavljenih članaka u dnevnim listovima i upita novinara koji se odnose na postupanje državnog odvjetništva u kaznenom predmetu oštećenika koji je 10. listopada 2017. u Splitu počinio samoubojstvo zbog navodnog nezadovoljstva radom pravosudnih tijela u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11 počinjenog na štetu njegove tada maloljetne kćerke, objavljujemo opširnije priopćenje. (12. 10. 2017.)

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je povodom izvješća Pravobraniteljice za djecu od 8. travnja 2010. Odmah, u cilju zaštite prava i interesa djeteta, poduzelo potrebne izvide i nakon izvida i prikupljanja svih dokaza 20. srpnja 2010. nadležnom Općinskom sudu u Splitu  podnijelo optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Splitski pomorac koji si je oduzeo život na Kašteletu u zadnjim trenucima htio je čuti samo novinara 'Slobodne': ovo su posljednje riječi koje je uputio našem kolegi, jedinom čovjeku kojem je još vjerovao...

Agonija oca koji je počinio samoubojstvo u Splitu počela je 2012. godine: Nakon što mi je zlostavljao kćer, došao je kod nas na večeru i pitao je 'Je li tako da nam je bilo dobro?'

Nakon održanih rasprava Općinski sud u Splitu je 19. veljače 2014. donio presudu kojom je okrivljenika proglasio krivim zbog predmetnog kaznenog djela prihvaćajući u cijelosti činjeničnu i pravnu kvalifikaciju iz optužnog akta državnog odvjetništva te je okrivljenika osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je žalbu zbog odluke o kazni. Županijski sud u Splitu je 16. rujna 2014. po službenoj dužnosti ukinuo presudu suda prvog stupnja i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Pojašnjavamo kako je tekla pravosudna trakavica i zašto je pomorac iz Splita 'pukao': profesor je osuđen dvaput, ali presude su padale iz raznih razloga...

U ponovljenom postupku Općinski sud u Splitu je 15. listopada 2015. donio presudu kojom je okrivljenik ponovo proglašen krivim zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11  i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci.

Protiv ove presude Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je ponovno podnijelo žalbu zbog odluke o kazni.

Županijski sud u Šibeniku je 20. travnja 2017. po službenoj dužnosti ukinuo presudu Općinskog suda u Splitu i predmet vratio na ponovno suđenje.

Najbolji prijatelj Splićanina koji si je oduzeo život: Vidija je da pravda nije ista za njegovu kćer i za tog monstruma. Nekad mi je govorija da mu dođe da napravi glupost, da 'ga riješi'... Slobodno napišite da je hrvatsko pravosuđe ubilo tog čovika!

Činjenica je da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odluka doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina iz članka 159. stavak 1. Kaznenog zakona/11.

Rasprava u ponovljenom postupku još nije određena.

Dosljedno naprijed navedenom postupanje državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu je u cijelosti zakonito i ažurno. 
  
U odnosu na upite novinara koji se odnose na rad sudova, ističemo da te upite treba dostaviti nadležnim sudovima.'

Naslovnica Crna kronika