Novosti Crna kronika

netragom nestao

Policajac koji je bio 'mozak' pljačke u dubrovačkoj pošti pobjegao, suđenje počinje u odsutnosti!

netragom nestao

Iako su se sva četvorica optuženih na suđenju za planiranje pljačke šest milijuna kuna iz glavne zgrade Hrvatske pošte u Dubrovniku na početku suđenja u srpnju prošle godine pojavila u sudnici splitskog Županijskog suda, u međuvremenu je “mozak pljačke”, policajac Mile Pavlović, netragom nestao.

Zbog toga je sudac Vladimir Živaljić zatražio od vijeća Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda da mu se sudi u odsutnosti, čemu je i udovoljeno. Naravno, ako Pavlović ikad postane dostupan hrvatskom pravosuđu, moći će tražiti obnovu postupka bude li osuđen.

Sud je utvrdio da je Pavlović nedostupan već dulje vrijeme te da se navodno, po rezultatima terenskih provjera, nalazi na nepoznatoj adresi izvan Hrvatske. On je, pak, svoj izostanak na ročištu u veljači ove godine opravdao unaprijed zakazanim liječničkim pregledom, no nakon toga više se nije pojavljivao na sudu pa je postalo jasno da je odlučio pobjeći.

Za njim je također raspisana i tjeralica, i to zbog izdržavanja kazne po ranije donesenoj pravomoćnoj presudi u drugom predmetu. Sud je odlučio i da bi daljnje odugovlačenje prekršilo načela suđenja u razumnom roku u odnosu na ostala tri okrivljenika koji se uredno odazivaju na ročišta, te da se postupak u odnosu na odbjeglog policajca ne može razdvojiti jer postoji “jedinstvo činjeničnog opisa i dokazne građe”.

Osim Pavlovića, za planiranje pljačke optuženi su i konobar Vedran Majić, te Luka Pušić i djelatnik pošte Nedjeljko Milić. Novca su se trebali dokopati na dan kad u poštu dođe novac za mirovine, no uhićeni su sredinom 2015. godine nakon policijske akcije kodnog naziva “Bonita”.

Podsjetimo, po optužnici USKOK-a, prometni policajac Pavlović je napravio više skica okolnog područja zgrade pošte s planom kretanja. Pušić je potom zadužio Milića da snimi unutrašnjost zgrade pošte kako bi točno znali raspored prostorija, broj zaštitara i zaposlenika, te položaj prostorije u kojoj se sabire novac. Milić je sve to napravio i dao policajcu snimku i fotografiju plana evakuacije s rasporedom prostorija sabirnog centra.

Kako su znali da u prostor gdje se skuplja novac može ući samo policajac, Pavlović i Majić su, po optužnici, nabavili službenu policijsku odoru, značku HVO-a, koja je vrlo slična znački hrvatske policije, te drugu opremu potrebnu za razbojstvo.

Prema planu pljačke, Pavlović je na dan prepada trebao biti u smjeni kako bi ostalima mogao govoriti detalje o kretanju policije dok oni bježe. Bili su već nabavili lažne registracijske oznake i policijsku odoru, maske, mobitele, a dokaze su planirali spaliti u Konavlima, prije prelaska granice s Crnom Gorom.

Najprije su u Zagrebu uhićeni Mile Pavlović i Majić s manjom količinom kokaina, a zatim su uhićena i ostala dvojica. Bili su pod nadzorom policije od ožujka, dakle tri mjeseca prije uhićenja, te se tako saznalo za sve detalje planirane akcije.

Naslovnica Crna kronika