Novosti Crna kronika

'rasparat ću ga'

Novo suđenje za zločin na Radunici: je li se Splićanin s podebljim dosjeom branio zabivši bratu nož u srce?

'rasparat ću ga'

Osam mjeseci nakon što je Drago Vrkić (39) iz Splita na splitskom Županijskom sudu dobio 12 godina zatvora zbog ubojstva svojega tri godine mlađega brata Borisa, Vrhovni sud ukinuo je presudu suca Vladimira Živaljića i odredio da se novi postupak mora provesti pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

Podsjetimo, sukob braće dogodio se polovinom lipnja 2015. godine oko 21.40 u obiteljskom stanu u Radunici. Županijski je sud ocijenio da je Drago prvi nasrnuo na Borisa koji je uvijek kod sebe imao preklopni nožić.

Mlađi brat je izvukao nož i zadao starijem Dragi šest reznih rana, i to četiri po podlaktici i po jednu po ramenu i natkoljenici. Tada mu Drago otima nož te obojica izlaze na ulicu gdje on ubada Borisa nožem u grudi. Nakon toga s jednim susjedom pokušava reanimirati brata.

Tijekom suđenja stariji je Vrkić govorio kako je on zgrabio drugi nož dok je Boris još imao svoj u ruci te da se morao braniti. No, policija nakon ubojstva nije pronašla nož po ulici i u dvorištu gdje je kazao da ga je odbacio. Tek dva mjeseca nakon ubojstva u jednom od susjednih dvorišta nož je pronađen, ali na njemu nisu nađeni nikakvi tragovi tako da se nije mogao povezati s Dragom Vrkićem. Zato je sudsko vijeće na čelu sa sucem Živaljićem ocijenilo da je taj nož podmetnut od strane osoba koje je Drago Vrkić kontaktirao dok je boravio u istražnom zatvoru.

No, Vrhovni sud je na osnovi žalbi kako samog Vrkića tako i njegova branitelja Borisa Miloševića presudio da, kao prvo, nije neprijeporna činjenica da je Drago prvi nasrnuo na brata. Kao obrazloženje navode da to u svojoj obrani nije rekao niti optuženi, ali i da nitko od svjedoka nije rekao da je Drago prvi nasrnuo.

Čak je i majka braće kazala da su se oni u stanu posvadili i potukli te da je u Borisovim rukama vidjela nož. Njihova sestra, pak, kazala je kako je Boris imao nož u rukama te da je rekao da mu je "pun kufer Drage, rasparat ću ga ovim nožem bude li dalje gnjavio..."

Tragovi krvi

Nadalje, analizom brisotina krvi na rasklopnom nožu za koji se u presudi konstatiralo da je njime ubijen Boris, iako je Drago uporno govorio da ga je ubo drugim nožem, s obje strane vrha oštrice nađen je DNK okrivljenoga Drage.

Vrhovni sud se pita kako je moguće da su tragovi na nožu Dragini, a ne Borisovi ako sud tvrdi da je Drago oteo nož i njime ubo brata. Vrhovni sud nadalje navodi kako je preuranjeno zaključiti da stariji Vrkić nije postupao u nužnoj obrani niti u prekoračenju obrane.

- Činjenica što optuženik neposredno nakon tragičnog događaja nije mogao pokazati točno mjesto gdje je odbacio nož ne znači po nekom automatizmu da je netko drugi podmetnuo nož, ali treba kritički preispitati vjerodostojnost njegove obrane da je "bio u šoku i sve mu se pomiješalo" - stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Na kraju, daju uputu da se na novom suđenju treba, među ostalim, utvrditi je li došlo do prekoračenja nužne obrane ili je napad prestao prije negoli je Drago zario bratu nož u srce. Napomenuto je i da treba vještačenjem utvrditi kako su na rasklopnom nožu ostali DNK tragovi okrivljenog brata te razjasniti i mogućnost nestanka tragova na naknadno pronađenom kuhinjskom nožu.

Vrhovni je sud produžio pritvor Vrkiću jer je 15 puta pravomoćno osuđivan zbog, između ostalog, i djela s elementima nasilja. Tko će suditi u novom postupku još se ne zna.  

Naslovnica Crna kronika