Novosti Crna kronika

mračna strana ljetnih partija

Kanađanka prijavila da je drogirana i silovana u Splitu, Austrijanku u Supetru spolno zlostavljao mladić dok su je dvojica držala?

mračna strana ljetnih partija

Kako ljetna sezona hvata zamah, splitska policija i DORH imaju sve više posla koji se tiče napastvovanja turistkinja odnosno prijava silovanja od strane stranih državljanki. Tako su proteklog vikenda zabilježene dvije takve prijave.

U prvom je slučaju 25-godišnja državljanka Kanade prijavila silovanje od strane nepoznatih muškaraca i to tijekom subote. Kazala je policiji da je oko 2 sata u noći na splitskim Bačvicama upoznala trojicu nepoznatih mladića koji su joj, nakon druženja, ponudili da je automobilom odvezu do stana kojeg je iznajmila.

Ona je tijekom vožnje popila nekakvo piće te se nakon toga više ništa ne sjeća osim da se ujutro probudila u krevetu s nepoznatim muškarcem i to u sobi na području Žrnovnice. Kako je rekla policiji, ne zna točno što joj se dogodilo, ali pretpostavlja da je drogirana tim pićem i potom silovana. 

Druga situacija u kojoj su navodni spolni zlostavljači također trojica nepoznatih muškaraca dogodila se u noći s nedjelje na ponedjeljak pola sata iza ponoći.

Naime, jučer ujutro je 18-godišnja državljanka Austrije prijavila bračkoj policiji da je na plaži u Supetru u diskoteci te večeri upoznala jednom mladića te da ju je on nakon toga, uz pomoć druge dvojice svojih prijatelja koji su je držali, nasilno spolno zlostavljao.

Koliko i u jednoj i u drugoj priči ima osnove vidjet će se nakon što se, u sklopu istrage, obave detaljna vještačenja i pregledi, no kako neslužbeno doznajemo, niti jedna niti druga djevojka nemaju vidljive ozljede koje bi upućivale na nasilno kazneno djelo. No, to ne mora ništa značiti. 

- A lito je, šta da van kažen. Mi ovakvih situacija imamo po desetak svakog lita i nekad se, recimo, zna dogoditi da cure prijave silovanje, a onda kad se mehanizam pokrene, odbijaju surađivati s nama i dati nam odjeću za vještačenje ili čak odbijaju i ginekološki pregled - govori nam jedan iskusni splitski policajac.

Spomenimo i da je prije nekoliko dana zabilježen i slučaj na Hvaru kada je 21-godišnja Australka prijavila četiri godine starijeg državljanina Velike Britanije da ju je silovao. Ona je odmah nakon što je sve prijavila, napustila Hrvatsku i otišla u drugu zemlju također na odmor, a Britancu je oduzeta putovnica te se svaki dan mora javljati u splitsku policiju i tako sve do okončanja postupka. 

Naslovnica Crna kronika