Novosti Crna kronika

NOVO SUĐENJE

Zbog greške u prijepisu Vrhovni sud pedofilu ukinuo presudu

NOVO SUĐENJE

Datumi o vremenu zlostavljanja djece navedeni u dnevniku Centra za socijalnu skrb ne poklapaju se s datumima navedenim u presudi

Prije nešto manje od dva mjeseca Vrhovni sud donio je odluku kojom je 40-godišnjak sa šireg splitskog područja nakon dvije godine i dva mjeseca provedenih u istražnom zatvoru zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja trojice dječaka pušten da se brani sa slobode.
Također, zbog proceduralnih razloga ukinuta je presuda Županijskog suda u Splitu prema kojoj je muškarac bio nepravomoćno osuđen na ukupno osam godina zatvora. Kako smo neslužbeno doznali, među ostalim razlozima za ukidanje, Vrhovni je sud naveo i pogrešku koja je navjerojatnije nastala u prijepisu jer se datumi o vremenu zlostavljanja nad djecom iz dnevnika Centra za socijalnu skrb na osnovi kojih su potom rađena izvješća ne poklapaju s datumima navedenim u prvostupanjskoj presudi, pa je predmet vraćen na ponovno odlučivanje pred isto sudsko vijeće.

Odluku o ukidanju istražnog zatvora objavio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Osuđivan zbog droga

U lipnju prošle godine 40-godišnjak je osuđen na jedinstvenu kaznu od osam godina zbog spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djece. Teretilo ga se da je počinio tri kaznena djela nad trojicom braće u dobi od dvije, četiri i šest godina. Radi se o djeci žene koja je u to vrijeme bila s 40-godišnjakom u ljubavnoj vezi, a koja osim njih ima još djece.

Njen tadašnji partner je bio osuđen na po pet godina zbog spolne radnje izjednačene sa spolnim odnošajem prema dvojici starijih dječaka, te na dvije godine zbog bludne radnje nad dječakom koji je u vrijeme počinjenja djela bio star tek nešto više od dvije godine. Monstruozno zlostavljanje dječaka odvijalo se jednog popodneva tijekom svibnja 2012. godine kada je majka djecu ostavljala na čuvanju kod svog partnera. Prema optužnici ŽDO-a, 40-godišnjak je skidao dječake i dirao ih po goloj stražnjici, prisiljavao ih je da se ljube i diraju njegovo spolovilo, a činio i još neke mnogo gore stvari tijekom kojih je jedan od dječaka i ozlijeđen.

Boravak i pritvoru

Cijeli je slučaj otkriven tijekom nadzora Centra za socijalnu skrb kada su se biološki roditelji dječaka razvodili. Djelatnici Centra su zbog rastave oca i majke dječaka vodili nadzor nad obitelji te su redovno posjećivali djecu raspitujući se kako im je dok borave kod majke, a kako kada vrijeme provode s ocem. Tijekom tih razgovora došli su do saznanja o zlostavljanju od strane majčinog novog partnera te je sve prijavljeno policiji. Naravno, okrivljeni 40-godišnjak, koji je već prije osuđivan zbog zlouporaba droga, na suđenju se branio tvrdeći da nije počinio kaznena djela za koja ga se tereti i da je njegova djevojka cijelo vrijeme bila s njim odnosno da nikad nije ostajao nasamo s dječacima.

Vrhovni je sud u obrazloženju svoje presude istaknuo da je “odlučeno prihvatiti optuženikovu žalbu i ukinuti prvostupanjsku presudu, a predmet uputiti sudu prvog stupnja na ponovno suđenje i odluku”.
- Vijeće za mladež ispitalo je postoje li još razlozi za istražni zatvor te je zaključeno da takvi razlozi više ne postoje. Naime, ukidanjem prvostupanjske presude kojom je optuženik bio osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina prestao je postojati zakonski osnov za primjenu mjere istražnog zatvora.

Nadalje, vijeće za mladež ovog Vrhovnog suda ocjenjuje da više nema niti osobitih okolnosti koje bi opravdavale primjenu mjere istražnog zatvora po osnovi opasnosti od ponavljanja djela. Naime, imajući u vidu da djeca, žrtve kaznenog djela nesporno žive sa svojim ocem (u drugom mjestu, a ne u mjestu gdje živi optuženi - op.a.), gdje su i određeni susreti s njihovom majkom te cijeneći da optuženik ranije nije osuđivan zbog istovrsnih ili sličnih kaznenih djela što bi ukazivalo na njegovu sklonost ka aberantnom seksualnom ponašanju, više ne postoje okolnosti potrebne kvalitete koje bi ukazivale na opasnost ponavljanja od istovrsnog ili sličnog kaznenog djela.

Osim toga, i dosadašnji boravak optuženika u istražnom zatvoru u trajanju od dvije godine i dva mjeseca je na njega zasigurno utjecao na način da uskladi svoje ponašanje s pravnim poretkom te da se boravkom na slobodi ne upusti u kriminalne djelatnosti - stoji u obrazloženju objavljene odluke Vrhovnog suda, a koju potpisuje predsjednica vijeća sutkinja Senka Klarić-Baranović.


VLADIMIR URUKALO
FOTO: CROPIX ILUSTRACIJA


Naslovnica Crna kronika