Novosti Crna kronika

uhvaćeni u krađi

Snimio pljačkaše iz bivše vojarne Šepurine

uhvaćeni u krađi

Kradljivci sekundarnih sirovina, pristigli u dva kombija (našičkih i karlovačkih registracija), snimljeni su u bivšoj zadarskoj vojarni

Vozio sam se autom kroz Šepurine i mobitelom snimao postojeće stanje te bivše vojarne koju je država nedavno stavila na prodaju. Kad sam prišao velikim devastiranim hangarima, ispred sebe sam ugledao parkirani bijeli kombi našičkih registracijskih tablica, dok je u hangaru nekoliko osoba acetilenskim brenerom rezalo velike komade željeza.

Kroz prozor automobila pitao sam ih što rade, a kad su oni vidjeli da ih snimam, krenuli su prema meni. Najprije su me počeli verbalno napadati tražeći da snimku izbrišem ili im je predam. Kada sam to odbio učiniti, nekoliko ih je stalo ispred auta u namjeri da mi presijeku put.

’Stisnuo sam gas...’

Jedan je otrčao na suprotnu stranu, prema drugom kombiju kod susjednog hangara, očito u namjeri da svoje prijatelje na istom ‘zadatku’ obavijesti da su ‘provaljeni’. Srećom, nisam gasio automobil, nego sam stisnuo gas te im uspio umaknuti. Kad sam poslije stigao do grada, primijetio sam da me prati jedan bijeli kombi. Bio je karlovačkih registracijskih tablica, a u njemu iste osobe koje sam susreo u Šepurinama. Mobitelom sam snimio i taj kombi i registraciju i prvom prilikom ću sve snimke predati policiji.”

To nam je ispričao Zadranin kojih je ovih dana naletio na grupu kradljivaca sekundarnih sirovina u nekadašnjoj vojnoj bazi u Šepurinama. Oko milijun četvornih metara bivše vojarne, na atraktivnoj lokaciji uz more, država je nedavno stavila na prodaju, no pljačka državne imovine na tom području nezaustavljivo traje već dobrih desetak godina.

Praktički, otkad je Šepurine napustila Hrvatska vojska, horde lovaca na staro željezo i druge vrijedne kovine gotovo danonoćno operiraju tim nepreglednim prostorom. Što i nije neko posebno čudo, jer Šepurine nitko ne čuva niti na ulazu postoji kapija koja bi, makar simbolično, bila nekakva prepreka.

Kaznene prijave

– Od početka ove godine policija je sedam puta intervenirala u Šepurinama zbog krađe starog željeza. Jednom u travnju, jednom u svibnju, po dva puta u lipnju i srpnju i zadnji put 19. kolovoza. Ukupno je, na prijave građana ili kroz redovite policijske ohodnje, u Šepurinama zatečeno deset osoba protiv kojih su podnesene kaznene prijave za krađu. Među njima ima ponavljača djela, a riječ je uglavnom o nomadima s područja Ogulina, Našica i Karlovca. Svake godine imamo desetak prijava za krađu s tog područja i policija Šepurine redovito obilazi – kazao nam je glasnogovornik zadarske policije Elis Žodan, uz napomenu da su o krađama državne imovine, vrijedne nekoliko stotina tisuća eura, više puta obavještavali nadležnu agenciju za upravljanje državnom imovinom (DUDI), ali povratne informacije nikada nisu dobili.

Policija je pregledala jednu od snimki našega sugovornika te na njoj identificirala više počinitelja otprije poznatih zbog počinjenja istih kaznenih dijela.
ivica neveščanin


Višemilijunska šteta (u eurima)

U trenutku kad je naš sugovornik “zaskočio” kradljivce u Šepurinama, acetilenskim rezačem sjekli su velike željezne “H” profile koji podupiru krovište devastiranih hala dimenzija 30 puta 70 metara i visine između pet i osam metara. Jedan takav novi “H” profil inače košta i do 6000 eura, a kao sekundarna sirovina, mjereno u kilogramima, vrijedi više tisuća kuna.

Desetak kradljivaca dnevno može isjeći desetak takvih profila pa se dnevna zarada procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna. Svako novo rezanje željeznih stupova krov hale spušta bliže zemlji, a onda na red za pljačku dolaze aluminij s krovišta i drugi vrijedni materijali. Šepurine su zadnjih godina olakšane za nekoliko milijuna eura vrijednih sekundarnih sirovina.


Naslovnica Crna kronika