Novosti Crna kronika

IZGUBILA BITKU ZA ŽIVOT

Umrla žena koju je ubolo tisuću pčela

IZGUBILA BITKU ZA ŽIVOT
NAJNOVIJE

U koprivničkoj bolnici noćas je umrla 74-godišnjakinja koju je krajem prošlog tjedna izbo roj pčela, doznaje se u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj koja istražuje slučaj.

Glasnogovornik policijske uprave Dražen Laljek potvrdio je Hini da je 74-godišnja Barica Matanović iz Štaglinca umrla tijekom noći u bolnici, gdje su se liječnici proteklih pet dana borili za njen život.

Ženu su pčele izbole dok je u petak prolazila pored prikolice s oko 90 košnica kraj poljskog puta između Koprivničkih Brega i Glogovca nedaleko Koprivnice. Pčele su navodno ničim izazvane izletjele iz košnica i napale 74-godišnjakinju kojoj su u pomoć priskočili vatrogasci, rastjeravši pčele vodenim topom.

U teškom stanju s oko tisuću uboda žena je prevezena u bolnicu, gdje je umrla od djelovanja velike količine otrova koji je izazvao komplikacije i zastoj organa.

U policiji kažu da su pokrenuli istragu, odnosno da provode izvide i potrebne obavijesne razgovore.
"Razgovarali s vlasnikom prikolice s košnicama, no potrebno je obaviti još neke razgovore s očevicima, nakon čega ćemo nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti izvješće", kazao je policijski glasnogovornik.


RANIJE

Gusti roj pčela napao je Baricu Matanović dok je hodala poljskim putem kod Koprivnice. Dobila je više od tisuću uboda i životno je ugrožena.
- Stanje joj se pogoršalo jer je došlo do trovanja krvi. Pacijentica je na dijalizi i životno je ugrožena. Teško je sada reći hoće li preživjeti ili ne - potvrdio je danas dr. Petar Stapar, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici.

Nesretna Barica Matanović iz koprivničkog naselja Štaglinec krenula je u petak poljskim putem liječniku u obližnji Glogovac. No kad je naišla pokraj prikolice s 90 košnica, pčele su je napale. Što je toliko uznemirilo pčele - zasad nije poznato. Očevici nam pričaju kako se tamo odvijala prava drama koja samo zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca i sanitarnih djelatnika nije na mjestu završila tragično.
- Nesretna je žena nemoćno ležala na poljskom putu pokraj košnica, a oko nje bio je gusti, tamni oblak pčela - bio je potresen mještanin.

Poljoprivrednici koji su radili na poljima odmah su obavijestili centar 112, a u pomoć su poslane ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i sanitarne tvrtke Sanitacija. Iako je hitna stigla prva, do nesretne žene nisu se mogli probiti zbog pčela.

Do bespomoćne žene uspio se probiti Branko Martinušić iz Sanitacije koji je uz potporu vatrogasaca šmrkovima polijevao razljućeni pčelinji roj.
- Imali smo dimni top protiv pčela i da voda nije pomogla morali bismo ih sve potrovati. Srećom, do toga nije došlo jer je voda uspjela rastjerati razjareni roj - ispričao nam je Martinušić.

Žena je odmah primila potrebnu injekciju, a u bolnici je u pripravnosti bio interventni tim na čelu s dr. Gordanom Slavetić, šeficom Hitnog bolničkog odjela.
- Imala je ubode po cijelom tijelu, ali disanje i vitalne funkcije nisu joj bili ugroženi. Premjestili smo je na odjel intenzivne - potvrdila nam je dr. Slavetić.

Bolničk ravnatelj dr. Petar Stapar ističe da je pacijentica odmah primila terapiju protiv alergijske reakcije.

H. JURČIĆ / PL
FOTO: N. WOLF / PL

Zašto su pčele napale

Tomislav Vrban, predsjednik Udruge pčelara Lipa iz Koprivnice, otkriva kako je prošli tjedan doista bio vrlo nezgodan za rad sa pčelama.
- Tako zločeste pčele nisam susreo godinama. Inače radim bez ikakve zaštite, ali do prošlog petka to je bilo nemoguće jer su samo pikale. Glavni razlog takvoj agresivnosti bio je vjetar zbog kojeg se pčela osjećala nesigurno - smatra iskusni koprivnički pčelar.

No on ne isključuje ni ljudsku radoznalost kao mogući razlog za ovako silovit pčelinji napad. Možda je žena samo prolazila pokraj prikolice, a možda je i lupala po košnicama ili išla nešto gledati, nagađa on.

Naslovnica Crna kronika