Novosti Biznis

više sreće drugi put

Imate dobru ideju kako sami sebe zaposliti? Država daje 70.000 kuna, ali svaki peti zahtjev bude odbijen; Evo koji su uvjeti nužni za dodjelu potpore, jedan kriterij je prilično teško ispuniti

više sreće drugi put

Od početka ove godine do zaključno 5. rujna HZZ je zaprimio i obradio 8076 zahtjeva za samozapošljavanje na razini Hrvatske, od čega je ih odbijeno 1666, što je 20 posto zahtjeva

Na burzi rada ste, ali imate dobru ideju kako sami sebe zaposliti. Razmišljate, zašto ne biste pokrenuli vlastiti posao i iskoristili potpore za samozapošljavanje? Konačno, država vas stalno potiče da iskoristite jednu od mjera aktivne politike zapošljavanja, poručuju vam to iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kažu vam to i u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

Svima je isti cilj – što više zaposlenih koji privređuju za sebe, svoje obitelji i naposljetku time podupiru rast hrvatskog gospodarstva, i s druge strane smanjivanje broja nezaposlenih u evidenciji HZZ-a.

I tako krenete u novi poduhvat, gledate što sve trebate, čime sve raspolažete, imate li dovoljno kapitala, poslovni prostor i opremu, je li vaša ideja održiva na tržištu i zaključite da biste mogli tražiti potporu za samozapošljavanje. Dobro bi vam došla potpora do 55.000 kuna, odnosno do 70.000 kuna u slučaju da se kombinira sa stručnim osposobljavanjem za rad, kako piše na internetskim stranicama HZZ-a.

Gledate koji su sve kriteriji, ispunite ih sve pa tako napravite i poslovni plan, iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva. Čekate samo poziv da vam je poslovni plan odobren i kreće isplata potpore. Ali, ne! Vaš zahtjev je odbijen. Pitate se zašto, hoćete li se žaliti, što time dobivate. Ostajete i dalje u evidenciji Zavoda, a mogli ste pokrenuti svoj posao. I čekate novu priliku, više sreće drugi put.

Evo, tako nekako ide priča nekolicine nezaposlenih čiji su zahtjevi za potpore za samozapošljavanje odbijeni, a od početka ove godine do zaključno 5. rujna Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimio je i obradio 8076 zahtjeva za samozapošljavanje na razini Hrvatske, od čega je odbijeno 1666 zahtjeva.

Zanimalo nas je i koliko je takvih zahtjeva i odbijenica bilo na području Regionalnog ureda Split, a iz HZZ-a odgovaraju da statistika pokazuje da se u prosjeku na godišnjoj razini odbije oko 20 posto zahtjeva, pri čemu svaki pojedinačni regionalni i područni ured ne odstupa previše od navedene statistike.

Tko je u sastavu povjerenstava koji ocjenjuju poslovne planove nezaposlenih koji bi uz pomoć tih potpora pokrenuli svoj posao? U HZZ-u odgovaraju:

- Zahtjevi za dodjelu potpore male vrijednosti za samozapošljavanje ocjenjuju se na razini područnih i regionalnih ureda u višečlanom povjerenstvu, pri čemu je preporuka da se povjerenstvo sastoji od najmanje pet osoba, koje određuje predstojnik/ca svakog pojedinog ureda. Najčešće se u povjerenstvu nalazi savjetnik za samozapošljavanje, savjetnik u Odsjeku za aktivnu politiku zapošljavanja, rukovoditelj odsjeka, rukovoditelj Odjela za tržište rada i rukovoditelj Odjela za financije i računovodstvo.
No, ovisno o opsegu posla pojedinih savjetnika i/ili rukovoditelja, predstojnik/ca može članovima povjerenstva imenovati i druge zaposlenike područnog ili regionalnog ureda.

Pitali smo i kako se ocjenjuju zahtjevi nezaposlenih, što je ključno da bi bili prihvaćeni? U HZZ-u kažu da se svi zahtjevi ocjenjuju prema unaprijed utvrđenih deset elemenata za koje je određen bodovni raspon od 2, 3 ili 4 boda, ovisno o procijenjenoj važnosti elementa.

- Primjerice, jedan od važnijih elemenata je „radno iskustvo u djelatnosti iz poslovnog plana“, koji se ocjenjuje u rasponu od četiri boda: od 0 bodova za nepostojanje ikakvog radnog iskustva do tri boda za višegodišnje radno iskustvo u djelatnosti iz poslovnog plana.

Kvaliteta poslovnog plana je također jedan od elemenata ocjene, pri čemu se raspon bodova kreće od 0 bodova, ako je više od 50% poslovnog plana nepopunjeno, do tri boda ako je plan u cijelosti popunjen, a poduzetnička ideja razumljiva i detaljno razrađena. Preostalih osam elemenata ocjenjuju obrazovanje budućeg poduzetnika, prethodno poduzetničko iskustvo, suradnju sa Zavodom, financijski dio poslovnog planiranja, postojanje dodatne dokumentacije koja ide u prilog ozbiljnosti buduće poslovne aktivnosti i slično – kažu u odgovoru na naš upit.

Reći će i da potpore nisu ograničene na određene djelatnosti, već se zahtjev može predati za bilo koju zakonom dopuštenu djelatnost. Hoće li potpora za određenu djelatnost biti odobrena, ovisi o nizu već spomenutih elemenata.

I na kraju, na pitanje daju li svima koji su odbijeni obrazloženje zašto su ih odbili, u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje navode da se svakom podnositelju zahtjeva na adresu šalje pisani dopis o negativno ocijenjenom zahtjevu s navedenim bodovima po pojedinom elementu ocjene.

Kad dobiju tu odbijenicu, većini nezaposlenih ipak ostaje gorak okus, a pitanje zašto baš njima - bez odgovora.

Odobrena milijarda kuna

U Hrvatskoj je od 2012. do polovice 2019. godine ukupno 23.671 osoba dobila potpore za samozapošljavanje, a ukupno su im isplaćene 985.748.263 kune.
U istom razdoblju u Splitsko-dalmatinskoj županiji te potpore dobilo je 2147 nezaposlenih, a isplaćeno im je nešto više od 78,4 milijuna kuna.

Najviše potpora građevinarima

Najviše potpora za samozapošljavanje u 2019. godini dodijeljeno je sljedećim djelatnostima:

- specijalizirane građevinske djelatnosti (elektroinstalacijski radovi, uklanjanje građevina i pripremni radovi na gradilištu, završni građevinski radovi)
- djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića
- frizerski saloni i saloni za uljepšavanje
- računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima
- kopneni prijevoz
- cjevovodni transport

 

Naslovnica Biznis