Novosti Biznis

spašavanje sezone

Vlada odbacila zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge turizma za hitnim uvozom radnika iz inozemstva: Udvostručili smo kvote, zaposlite umirovljenike!

spašavanje sezone

Unatoč dramatičnim apelima Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske udruge turizma za hitnim uvozom radnika iz inozemstva kako bi se spasila turistička sezona, iz Ministarstva rada i socijalne skrbi danas nam je poručeno da neće biti povećanja kvota za strane radnike u turizmu.

– Ove godine osigurali smo više od 15.000 dozvola za zapošljavanje radnika iz trećih zemalja u turizmu, što je dvostruko više nego prethodne godine. Istodobno, na Zavodu za zapošljavanje u ovom trenutku imamo oko 4000 nezaposlenih, od toga oko 1600 na obali. Smatramo da bi to trebalo biti dostatno za zadovoljenje trenutačnih potreba za radom u turizmu – naveli su nam u Ministarstvu rada i socijalne skrbi.

U Ministarstvu predlažu i zapošljavanje umirovljenika na pola radnoga vremena, dodajući kako je dosad 12.300 umirovljenika iskoristilo mogućnost rada na pola radnog vremena.

Odgovarajući na optužbe poslodavaca da Vlada i Ministarstvo odbijaju razgovor s poslodavcima oko nedostajućih radnika u turizmu, iz spomenutog ministarstva odgovaraju kako su još prošle godine pribavili anketu Zavoda za zapošljavanje prema kojoj je 20 tisuća nezaposlenih iskazalo želju da se zaposli tijekom turističke sezone.

Prozivajući Vladu za nepoduzimanje uvoza radnika za spas sezone, poslodavci ne otkrivaju koliko ih trenutno nedostaje. Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić iznio nam je procjenu kako su trenutne potrebe turističko-ugostiteljskog sektora oko 15.000 dodatnih radnika.

Naslovnica Biznis