Novosti Biznis

BlockSplit

U Splitu će se drugu godinu zaredom održati najveća blockchain konferencija u regiji: naučite kako otvoriti firmu za 10 minuta uz trošak manji od 10 eura

BlockSplit

Drugu godinu zaredom u Splitu će se, na Ekonomskom fakultetu, održati najveća blockchain konferencija u regiji. U organizaciji udruge Blockada i brojnih partnera, među kojima su Grad Split i ICT županija, konferencija BlockSplit će 25. i 26. travnja biti mjesto susreta IT stručnjaka, poduzetnika, programera, domaćih i stranih blockchain entuzijasta, raznih institucija, studenata i medija, te će, kako najavljuju organizatori, pružiti niz radionica i prezentacija, demonstraciju najnovijih tehnologija, prilike za umrežavanje, bogat zabavni program i druge popratne događaje.

Nove prilike

– Trudimo se stvoriti sadržaj koji će privući talentirane programere i poduzetnike i omogućiti im ulazak u ovu novu industriju jer blockchain je osnova poslovne i društvene infrastrukture budućnosti – kazao nam je u ime organizatora Tomislav Mamić.

Pojašnjava kako je blockchain decentralizirana mreža računala koji provode vaše naredbe. Najpoznatija je po kriptovalutama, ali ona je više od toga, možete napraviti bilo što što zahtijeva koordinaciju ljudi. Blockchain će zamijeniti brojne centralizirane institucije na koje se društvo oslanja kako bi funkcioniralo, od sudstva, preko financijskog sustava do trgovine. To je industrija u kojoj se tek otvaraju mnoge prilike te je svaki novi poslovni pothvat u ovoj industriji izrazito vrijedan. U Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi ipak ih nema baš puno.

Mamić nadalje kazuje kako blockchain tehnologija programerima donosi novi val proizvoda i usluga. Kao što je prije desetak godina izrada web-stranica bila novost i početak poslovanja raznih danas uspješnih IT tvrtki, tako danas blockchain pruža nadogradnju i otvara nove mogućnosti. Jedna od tih novih prilika je i otvaranje trgovačkih društava na blockchainu i upravo to je jedna od tema ovogodišnjeg BlockSplita pod nazivom DAO – "Decentralized Autonomous Organization".

– U Hrvatskoj procedura otvaranja tvrtke traje danima, a nekada i tjednima, košta od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura, ovisno o kompliciranosti udruživanja. Ako, na primjer, imate nekoliko suosnivača, već vas sve košta u tisućama eura (odvjetnici, javni bilježnik, fizički sastanci i slično). Ako želite pokrenuti visokotehnološki startup koji zahtijeva napredne opcije, to u Hrvatskoj nije ni moguće, pa nam takvi ljudi tvrtke ni ne otvaraju u Hrvatskoj osim ako imaju jako puno kapitala kao, na primjer, Mate Rimac, iako je i on naknadno tvrtku registrirao u inozemstvu – kazuje Tomislav Mamić najavljujući dolazak predstavnika Aragona u Split.

Aragon je krenuo prije dvije godine, njegovi osnivači su otvorili tvrtku na blockchainu i kroz ICO (javnu ponudu) prodavali udjele. Kako je tada bilo puno novca u svijetu kriptovaluta, prikupili su 25 milijuna dolara investicije u 15 minuta.

Prilagođavanje zakona

Naš sugovornik kazuje kako se preko Aragona tvrtka može otvoriti u manje od 10 minuta i za manje od 10 eura, a na BlockSplit konferenciji programeri i poduzetnici naučit će kako izraditi svoju firmu i koje su napredne mogućnosti Aragon platforme. Aragon koristi blockchain da bi tvrtke i organizacije bile uspješnije i transparentnije.

Mamić kaže da bi mladi poduzetnici koji su, primjerice, na Facebooku otvorili svoje stranice i imaju neke svoje rukotvorine mogli na ovaj način povećati obujam svog posla. Kao fizičke osobe ne mogu dobiti investicije, dok na blockchainu mogu lakše doći do kapitala i sve mogu obaviti preko interneta. Osim toga, države se mogu natjecati koja će ponuditi bolje uvjete da ovako osnovane tvrtke budu njihovi porezni rezidenti. Neke države već tome prilagođavaju svoje zakone.


Što se sve može preko Aragona?

U manje od 10 minuta i za manje od 10 eura, bilo tko može na Aragonu:
1. otvoriti tvrtku, udrugu ili obrt
2. stvoriti udjele i dionice
3. rasporediti udjele i dionice među više suosnivača
4. postaviti pragove za izglasavanje promjena
5. uplatiti temeljni kapital (opcionalno)
6. početi primati uplate korisnika
7. platiti račune
8. izdati nove udjele i prodati ih
9. promijeniti suvlasnike
10. postaviti automatsko izdavanje novih udjela i njihovu raspodjelu članovima i zaposlenicima (ovo u Hrvatskoj nije ni moguće)

Naslovnica Biznis