Novosti Biznis

Karisma traži novog vlasnika

Lukšić Grupa kupuje Todorićevo carstvo: na prodaju hoteli u Živogošću, Koločepu i Platu

Karisma traži novog vlasnika

Problemi koji su pogodili dio gospodarskih kretanja u zemlji kad je buknula afera oko "Agrokora" nisu zaobišli ni turistički sektor, u koji je taj koncern posljednjih godina ulazio na velika vrata i sa sve većim investicijama, okrupnjavajući svoj portfelj kojim su željeli zaokružiti hotelijerstvo i agencijsku djelatnost. 

Tako sada hotelijerska tvrtka "Karisma Hotels Adriatic" (KHA), u kojoj 33 posto vlasništva ima "Agrokor", traži novog suvlasnika jer je plan sadašnje uprave koncerna prodati i očistiti vlasnički portfelj od turističkih tvrtki, koje nisu osnovni posao "Agrokora". Iako službenih informacija o preslagivanju vlasničkih udjela u turističkim tvrtkama Ivice Todorića još nema, dobro upućeni kažu kako je za kupnju Todorićeva udjela u hotelskoj grupaciji koja upravlja hotelima u Živogošću, Igranima, Koločepu i Platu u Župi dubrovačkoj zainteresirana "Lukšić Grupa".

Jedna od najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj u vlasništvu nasljednikaAndronika Lukšića, kažu izvori bliski kompaniji, iskazuje zanimanje za većinskim vlasništvom "Karisma Adriatic Hotela", i to tako što bi otkupila "Agrokorov" udio od 33 posto, ali i udio njegova dojučerašnjeg partnera, srpskog biznismena Ljubiše Krstajića, koji je nedavno objavio da se povlači iz posla s KHA-om. Njegova tvrtka registrirana u Panami, a koja je bila suvlasnik KHA, voljna je prodati svoj udio od 33 posto, a o tome su nedavno svi zainteresirani za novu vlasničku strukturu KHA održali sastanak u Londonu.

Spominje se iznos od oko 28 milijuna eura, s koliko bi novi kupci dokapitalizirali KHA i tako imali većinsko vlasništvo u tvrtki, u kojoj bi u tom slučaju i dalje ostao svjetski koncern TUI sa svojih 33 posto suvlasništva.

"Agrokor" bi navodno trebao zadržati manji udio u hotelskoj tvrtki iz koje bi nestalo ime "Karisma", koje je brend Ljubiše Krstajića i njegove hotelske grupacije koja, osim u Hrvatskoj, ima hotele u Meksiku, Jamajci, Kolumbiji, Dominikanskoj Republici i Crnoj Gori.

Točnost tih informacija doslovno je nemoguće provjeriti, jer ni jedna strana ne želi javno govoriti o transakcijama koje su još u postupku dogovaranja. Tek, ako bi se realizirao ulazak "Lukšić Grupe" u KHA, značilo bi to novo osnaživanje te hotelske grupacije, koja već u Hrvatskoj upravlja sa 46 tisuća postelja i mjesta u kampovima preko tvrtki "Istraturist", "Plava laguna" i "Jadranski luksuzni hoteli".

Dodati tome popisu još i portfelj KHA s hotelima u Živogošću, Igranima, Platu i Koločepu, značilo bi njezin dolazak na vrh piramide najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, gdje je sada "Valamar" s 48 tisuća postelja. "Lukšić Grupa" bila bi izvrsno rješenje za nastavak poslovanja KHA, slažu se svi u turističkom sektoru, ali ništa manje važno nije ni to da bi TUI, najveći svjetski turoperator koji godišnje vodi 30 milijuna putnika u svijet, i dalje ostao u novoj hotelskoj grupaciji nakon što iz nje iziđu Todorić i Krstajić.

Inače, prva akvizicija KHA i ulazak Todorićeva carstva u turizam bilo je suvlasništvo dubrovačke agencije "Gulliver Travel" zajedno s TUI-jem, potom hotel "Koločep", pa hoteli u Igranima i Živogošću, agencija "Atlas", da bi posljednja investicija koja je sada na čekanju bila ona u "Hotele Plat".

Lani je Vlada donijela odluku o proglašenju projekta rekonstrukcije hotelskog kompleksa "Hoteli Plat", vrijednog 428 milijuna kuna, strateškim investicijskim projektom kojim će nekadašnji kompleks postati hotelski resort kategorije četiri i pet zvjezdica. Kako bi se investitoru "Karisma Hotels Adriaticu" (KHA) pomoglo u planu da projekt bude u funkciji 2019., tada su definirani koraci kojima mu se pomaže u realizaciji potrebnih postupaka za koje su nadležne državne institucije i resorna ministarstva prometa, graditeljstva i pravosuđa.

KHA je s "Hotelima Plat" postala vlasnik dvaju hotela, depandanse, šest vila i dva paviljona u Župi Dubrovačkoj. Najavljivali su tada da s izgradnjom kreću u drugoj polovini ove godine, u sklopu čega su "Hotele Plat" planirali pretvoriti u luksuzni resort s 550 smještajnih jedinica i brojnim drugim sadržajima, koji će se na tržištu pojaviti pod TUI-jevim najprestižnijim brendom "Sensatori".

Iako smo od KHA pokušali usmenim i pismenim putem dobiti informaciju o tome koliko sadašnja situacija utječe na tijek investicije koja još nije započeta, odgovor nismo dobili, ali čini se da planirani rokovi, po kojima su renovirani hoteli u Platu trebali primiti goste u 2019. godini, nisu realni.

Ukupni prihodi "Hotela Koločep" i "Hotela Živogošće", kojima upravlja KHA, lani su iznosili više od 110 milijuna kuna, a prema podacima iz KHA s početka ove godine, ta grupacija ima ukupno 101 stalno zaposlenog djelatnika te 235 sezonaca, najviše u Živogošću i Igranima, jer su tamo dva njihova hotela, "Sensimar Adriatic Beach" i "Sensimar Makarska", te kamp "Dole". Svim tim turističkim portfeljom unutar "Agrokora" ponajviše se bavio najmlađi Todorićev sinIvan, kojemu je turizam očigledno ostao sklonost jer se i nakon odlaska iz Hrvatske nastavio njime baviti u Londonu za hotelijersku tvrtku "Karisma" srpskog biznismena Ljubiša Krstajića, koji je izišao iz KHA.

Poslovna i vlasnička sudbina zbog "Agrokora" neizvjesna je i agenciji "Gulliver Travel" iz Dubrovnika, kojoj je "Agrokor" suvlasnik trećine dionica, pa se slijedom toga našla na udaru "lex Agrokora", baš kao i "Atlasu", jednoj od najvećih agencija u Hrvatskoj kojoj je većinski vlasnik "adriatica.net" u vlasništvu "Agrokora".

Kako turizam ima svoje vremenske zakonitosti u kojima se planira, prodaje i realizira sezona, ostaje vjerovati da će se sva otvorena pitanja oko budućnosti i vlasništva nad "Karisma Hotel Adriatic" riješiti što prije, kako ne bi bili dovedeni u pitanje poslovni planovi u tim hotelima i agencijama za 2018. godinu.

Naslovnica Biznis