Novosti Biznis

OD MOĆNOG LOVCA DO LOVINE

Hoće li Ivica Todorić krenuti stopama svog oca? Ante Todorić robijao je četiri godine, a 20-godišnji Ivica na suđenju je rekao poznatu rečenicu koja će mu obilježiti život

OD MOĆNOG LOVCA DO LOVINE

"Osvetit ću te, tata!", uzviknuo je 20-godišnji Ivica Todorić na suđenju svojem ocu Anti Todoriću, osuđenom 1971. na višegodišnju zatvorsku kaznu kao sudioniku hrvatskog proljeća za "antirevolucionarnu djelatnost" i gospodarski kriminal pod optužbom da je šest milijuna maraka preusmjerio Matici hrvatskoj za nabavu oružja.

Taj citat naveden je u knjizi "Gazda" i Todorić ga nikada nije demantirao, a život i karijera Ivice Todorića pokazali su kako je osveta bila neočekivano žestoka. Ne samo da je država koja mu je osudila oca nestala, nego je obitelj Todorić u RH postala najmoćnijom u ovom dijelu Europe.

Skoro pola stoljeća kasnije, točnije 46 godina, Ivica Todorić je, međutim, nakon što je protiv njega Državno odvjetništvo pokrenulo proces zbog gospodarskog kriminala, ustvrdio na svojem popularnom blogu kako je "riječ o političkom procesu".

Od cvijeća do žitarica

Naravno, u slučaju progona njegova oca postoji opravdana sumnja da je proces bio politički motiviran, a do konačne sudske presude Ivica Todorić je nevin čovjek (možda i poslije nje), ali njegova optužba da se radi o političkom procesu je na mnogo tanjim temeljima.

Biografija Ivice Todorića je, pak, manje-više poznata – njegovi su podrijetlom iz Zmijavaca kod Imotskog, a rođen je 1951. u Zagrebu.

Djetinjstvo je proveo u Božjakovini, nedaleko od Dugog Sela, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1976., a te godine zajedno s ocem Antom i punicom Zlatom pokreće staklenički uzgoj cvijeća, potom širi posao na uvoz i izvoz žitarica te voća i povrća. Krajem 80-ih godina prošlog stojeća osniva Agrokor, a prva tvrtka koju je kupio kreditom Zagrebačke banke bila je zadarska Sojara.

Zagrebačka banka ga je kreditirala kada je kupovao i pšenicu i kukuruz od PIK-a Osijek i Kutjevo za potrebe državnih rezervi, a potom je izbio skandal kada se doznalo da su pšenica i kukuruz izvezeni, a državne rezerve prazne. Tada je osnovano i saborsko istražno povjerenstvo koje je utvrdilo sve činjenice, i to je bio sav rezultat tog povjerenstva.

Todorić 1992. kupuje Jamnicu i Agropreradu, 1993. Zvijezdu, tvornicu ulja, 1994. Ledo i Konzum, a 1995. Agrokor postaje koncern. Na ovome mjestu, pak, valja izdvojiti njegov intervju za list "Croman" iz 1993. u kojem tvrdi:

"U vremenima zahuktale privatizacije i poslodavci se susreću sa sasvim nepoznatim problemima. Na Zapadu oni imaju bitan utjecaj na državnu politiku, dok se kod nas sve vrti između sindikata, Komore i Vlade. Kao zastupnici privatnog kapitala, mi ovog trenutka osobitu pozornost posvećujemo većoj zaradi radnika i sređivanju totalnog nereda u naplati potraživanja."

Danas te riječi imaju, naravno, sasvim drugačiji prizvuk, a tada su se glavne kritike na njegov posao odnosile na to da je od Zagrebačke banke dobivao kredite povoljnije od drugih, po kamati od četiri posto, dok su drugim poduzetnicima u to ratno doba kamate bile 12 posto.

Nadalje, Agrokor 1998. kupuje Jaska vino, 2000. preuzima Sarajevski kiseljak, tvornicu mineralne vode, 2003. srbijanski Friktom, tvornicu sladoleda, 2004. tvornicu sladoleda Baldauf i punionicu mineralne vode Fonyodi u Mađarskoj.

Potom postaje vlasnikom PIK-a Vrbovec, PIK-a Belje, Tiska, a 2014. kupuje Mercator, kada za takozvanu PIK obveznicu zalaže većinski paket vlasništva nad Agrokorom.

Na vrhuncu krize likvidnosti u ožujku ove godine vrijednost te obveznice nominalno teške 486 milijuna eura pada na četiri posto svoje vrijednosti, odnosno vrijedi 20 milijuna eura. Toliko su, naime, vlasnici obveznica tada vjerovali da će Ivica Todorić ostati vlasnik Agrokora.

Kamate od 10 posto

Vlasnici i menadžeri naših velikih tvrtki koji su tih mjeseci bili na inozemnim putovanjima tvrde da je glavno pitanje financijskih investitora bilo: "Is he a crook?"(Je li on lopov?), aludirajući na mogućnost da je Todorić falsificirao poslovne knjige.

Nalazi prepravljenih financijskih izvješća za 2015. i 2016. koje je napravila izvanredna uprava, a potvrdila konzultantska kuća PWC (iako uz nemali broj ograda glede valorizacije nekih stavki), pokazali su smanjenje vrijednosti imovine Agrokora za čak 21,7 milijardi kuna, a pravosudni proces će pokazati je li tu bilo i elemenata kriminalnog djela.

Naravno, kada poslujete uz kamatu od 10 posto, a konkurencija od dva posto, tada ste osuđeni da kad-tad ostanete bez dijela ili cjelokupnog vlasništva, a Ivica Todorić to sebi nije mogao na vrijeme priznati.

Naslovnica Biznis