Novosti Biznis

VRUĆI TEČAJ

Evo prilike za zaradu bez znojenja; Stručnjaci poručuju: Kuna odavno nije bila ovako 'nabildana', sada je vrijeme za financijsku akciju i otplatu kredita

VRUĆI TEČAJ

Kad se euro spusti na razinu od 7,40 kuna i malo ispod nje, vrlo je vjerojatno da će Hrvatska narodna banka (HNB) reagirati i oslabiti domaću valutu.

Napravila je to dvaput ovog mjeseca kada je kuna osnažila najviše u proteklih šest godina, te je u deviznim intervencijama u sustav ubacila 2,8 milijardi kuna, otkupivši od banaka 374 milijuna eura po tečajevima od 7,41 kunu, odnosno 7,42 kune za euro.

Početkom ovog tjedna domaća je valuta bila na 7,38 i 7,39 kuna za euro, no središnja banka nije ni trznula. Nije bilo intervencija, a trenutačni tečaj eura je 7,40 kuna.

Zaduženja u inozemstvu

Na današnji dan svake od prethodnih šest godina, kuna je bila slabija. Sada je pravo vrijeme za kupnju eura, kako to i inače biva ljeti, budući da će oni kojima euri trebaju dati manje kuna i ta će ih transakcija doći jeftinije nego na jesen i zimi.

Pravi su dani i za one koji razmišljaju o eventualnoj prijevremenoj otplati kredita u eurima. Jaka kuna pogoduje i dužnicima koji otplaćuju eurske kredite jer će imati niže rate, a štediše koji će razročiti svoje eursku štednju neće imati razloga za veselje jer će dobiti manje kuna.

- Trend jačanja kune traje već dvije godine, a što se ovog sezonskog jačanja tiče, ono je uvijek najizraženije početkom turističke sezone. Jačanje kune rezultat je i određenih zaduženja u inozemstvu, činjenice da imamo povoljne trendove u robnoj razmjeni, kao i pojačano korištenje sredstava iz europskih fondova.

Osim toga, HNB je dodatno napumpala kunsku likvidnost, što pozitivno djeluje i na rast međunarodnih pričuva. Ne očekujemo da će se tijekom ljeta kuna spuštati ispod sadašnjih razina od 7,40 kuna za euro, a na jesen i do kraja ove godine će biti na razini od 7,50 kuna za euro – kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist OTP Splitske banke.

Ovaj trend duljeg jačanja kune Šantić objašnjava djelovanjem povoljnog međunarodnog okruženja koje je rezultat mjera Europske središnje banke, te se u Hrvatskoj bilježe pozitivni gospodarski trendovi i smanjenje fiskalnih rizika.

Uz sezonska kretanja, kunu snaže bitno smanjeni fiskalni i vanjski rizici, oporavak izvoza i investicija od kojih pritječe dio deviza. Osim toga, Zrinka Živković Matijević, glavna ekonomistica Raiffeisenbank Austria, ukazuje da i Agrokor utječe na tečaj.

- Ne treba zanemariti ni snažniju potražnju za kunskim kreditima, ali i kretanja oko pitanja vezanih uz Agrokor, koji novom kreditnom linijom, osim refinanciranja starih dugova, zadovoljava potrebe za likvidnošću. Kredit je odobren u eurima, što znači da potencijalno može utjecati na aprecijacijske pritiske na kunu.

Jačanje kune trebalo bi biti ublaženo potrebama za eurima korporativnoga sektora, s ciljem podmirivanja dospjelih inozemnih obveza po kreditima i uvoznih aktivnosti koje uobičajeno jačaju s rastom domaće potražnje te turizma – ističe Živković Matijević i dodaje da bi, sa svršetkom središnje turističke sezone, tečaj trebao kliziti prema razini od 7,45 do 7,50 kuna za euro na kraju 2017., a ove će godine srednji tečaj eura prema kuni biti niži u usporedbi s prethodnim godinama.

Dobro za uvoznike

Jačanje kune uobičajeno je za oporavak gospodarske aktivnosti zbog snažnijega priljeva deviza, objašnjava Živković Matijević i dodaje da slabija kuna u odnosu na euro u pravilu koristi izvoznicima jer povećava cjenovnu konkurentnost, dok jača kuna pogoduje uvoznicima, budući da uvoz tako postaje jeftiniji na hrvatskom tržištu.

Hrvoje Stojić, direktor Ekonomskih istraživanja Addiko banke, kaže da na kunu pozitivno utječe solidan višak u bilanci plaćanja zbog daljnjeg rasta prihoda od turizma i snažnog rasta izvoza roba, kao i smanjena percepcija fiskalnog rizika nakon izlaska iz Procedure prekomjernog deficita.

- Štoviše, bankarski sustav već neko vrijeme ostvaruje pozitivnu neto inozemnu poziciju, što otklanja mogućnost bilo kakvih fundamentalnih deprecijacijskih pritisaka po toj osnovi. Pozitivni pomaci u financijskom konsolidiranju Agrokora također su pridonijeli stabilizaciji tečaja.

Tijekom ljeta očekujemo uobičajene aprecijacijske pritiske uz očekivano kretanje tečaja u području od 7,35-7,55 kuna u nastavku godine. Shodno navedenom, tečaj ostaje stabilan, što je jedan od ključnih preduvjeta za stabilnost financijskog sustava. Potonje pozitivno utječe na manevarski prostor HNB-a u osiguravanju uvjeta za rekordno niske kamatne stope te općenito srednjoročne investicijske odluke - veli Hrvoje Stojić.

 

Tečaj kune prema euru na današnji dan

7,40 – 2017.

7,51 – 2016.

7,57 – 2015.

7,57 – 2014.

7,48 – 2013.

7,52 – 2012.

7,41 – 2011.

7,20 – 2010.

 

Naslovnica Biznis