Novosti Biznis

Ekonomisti o putu iz problema

Okrugli stol: Hrvatska bi bila u krizi i bez recesije

Ekonomisti o putu iz problema

Hrvatska za borbu protiv recesije treba novi društveni sporazum između socijalnih partnera oko pravedne raspodjele tereta i troškova restrikcija.

Trebamo novu makroekonomsku politiku, fiskalnu konsolidaciju, još jedan rebalans proračuna, ali i fleksibilniju politiku HNB-a, te bolju kontrolu rizika u financijskom sektoru, kazao je Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika RH, na okruglom stolu Hrvatskog društva ekonomista održanom o temi „Hrvatski put iz recesije“.

Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, rekao je da se mora naći političke snage za izmjenu iscrpljenog potrošnog sustava gospodarstva u proizvodni. Naglasio je da bi Hrvatsku zbog takve ekonomije vlastita kriza dočekala 2010. i bez svjetske recesije.

Vladimir Gligorov s Bečkog instituta za međunarodna gospodarska istraživanja, povezuje sadašnja ograničenja Hrvatske s posljedicama ranijih politika i velikog vanjskog duga, dok je Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta Zagreb upozorio na velik tehnološki zaostatak domaće prerađivačke industrije.

M. Šešo

Naslovnica Biznis