Novosti Biznis

NEVJEROJATNA PONUDA splitskom škveru

Putin Debeljaku: Možete li mi izgraditi nosač aviona?

NEVJEROJATNA PONUDA splitskom škveru
Jedini ruski nosač aviona - 'Admiral Kuznjecov' - u floti je još od Gorbačovljeva doba
Jedini ruski nosač aviona - 'Admiral Kuznjecov' - u floti je još od Gorbačovljeva doba
Tom Dubravec/EPH
Ruska ponuda za škverane je ipak prevelik zalogaj<br />
Ante Čizmić/EPH
Jedini ruski nosač aviona - 'Admiral Kuznjecov' - u floti je još od Gorbačovljeva doba
Jedini ruski nosač aviona - 'Admiral Kuznjecov' - u floti je još od Gorbačovljeva doba
Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje – možete li za rusku mornaricu izgraditi nosač zrakoplova? S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a što ga je primio Odjel prodaje "Brodosplita“, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića. Ti ministri bili su voljni za takav hrvatsko-ruski aranžman ponuditi i Vladina financijska jamstva. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekt predstavi osobno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu.

Ako se u stranu maknu televizijska i ina propaganda pune snimki noviteta iz ruskog vojnog arsenala, te analizira stvarno stanje ruske ratne mornarice, odmah se vidi da je usprkos pričama o "globalnoj sveprisutnosti” njenih brodova, mornarica Vladimira Putina jedna zastarjela eskadra. Usprkos velikoj vatrenoj moći, ona nije sposobna osigurati podršku vanjskoj politici Kremlja u prekomorskim zemljama. To mogu samo nosači zrakoplova, ali ih ruska brodogradilišta danas ne mogu izgraditi.

"Brodosplit“ je u nekoliko posljednjih poslovnih godina imao cijelu hrpu upita iz inozemstva oko kapaciteta u sektoru vojne brodogradnje. Škverske navoze obilazili su predstavnici francuske mornarice koji se zanimaju za izgradnju velikih ro-pax brodova za opskrbu svojih prekomorskih baza. Indonežani se raspituju za patrolne brodove, ali i za podmornice. Nisu ni Egipćani zaboravili vojni program splitskog škvera. Možda se neki umirovljeni indonezijski i egipatski admiral još sjeća da je kao mlad mornar plesao na terasi splitskog hotela ”Park” ili Doma JNA na Matejušci…

Nekoliko mediteranskih zemalja interesira se za ophodne brodove kakvi se grade za HRM. Jedna od zemalja je i Crna Gora. U "Brodosplitu“ su na te brodove odlučili staviti najsuvremenije tursko naoružanje megakompanije "Aselsan“ znajući da s prvobitno planiram izraelskim ne mogu otvoriti vrata golemog tržišta Bliskog i Dalekog istoka. Tamo su mahom muslimanske zemlje koje upravo obnavljaju svoje armade.

Spor Pariz-Moskva

Ipak, ni jedan upit nije bio tako spektakularan ni geopolitički važan, doznajemo iz više izvora, koji je došao iz Rusije.

Pismo koje je stiglo iz Moskve sadržavalo je, u najkraćim crtama, pitanje – možete li za rusku mornaricu izgraditi nosač zrakoplova?

S tim dopisom, neobično kratkim s obzirom na predmet na koji se odnosi, a što ga je primio Odjel prodaje "Brodosplita“, bili su upoznati i neki ključni ministri sada već bivše Vlade Zorana Milanovića. Ti ministri bili su voljni za takav hrvatsko-ruski aranžman ponuditi i Vladina financijska jamstva. Bilo je zamišljeno, može se čuti, da se projekt predstavi osobno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu.

I Josip Jurišić, glasnogovornik Uprave "Brodosplita“, potvrdio nam je postojanje zanimljivog upita. No, kako se priča dalje od upita ipak nije razvila, u škveru nisu htjeli dodatno komentirati.

Osnovni nacrt nastao bi na stolu ”Nevskog projektno-konstruktorskog biroa“ koji sada razrađuje tri vrste novih nosača. Nije isključeno da je još neko europsko brodogradilište dobilo upit o mogućnostima izgradnje ruskog nosača aviona, kakav je stigao u Split. Francuzi su izgradili dva nosača helikoptera "Vladivostok“ i "Sevastopolj“, ali ih nisu isporučili zbog ruske agresije na Ukrajinu. Kako je biznis ipak samo biznis, Pariz je Moskvi platio goleme ugovorne penale (preko milijardu eura) zbog neisporuke brodova.

Projekt stoljeća

U ovoj priči ne može se izbjeći ni pitanje o mogućnostima “Brodosplita” da se upusti u takav projekt stoljeća. Ako pretpostavimo da bi to bio nosač kapaciteta 55 borbenih lovaca, težine 65 tisuća tona, do 300 metara dužine, gaza devet metara, uz klasični pogon plinskim turbinama, procjene kazuju da bi za njegovu izradu trebalo angažirati najmanje šest tisuća kvalificiranih radnika i na stotine projektanata koje ”Brodosplit” nema. Uz to, za izgradnju takvog kapitalnog objekta nužan je suhi dok kakav na cijelom Jadranu i istočnom Mediteranu ne postoji.

Polazeći od tih koordinata, u splitskom škveru radile su se neformalne, više fakultativne procjene o angažmanu radne snage za gradnju broda koji strateški mijenja odnos snaga na svjetskim bojištima.

Suradnja sa 'Sudoexportom'

Nije ni vlasnik "Brodosplita“ bez poznanstava i kontakata u Rusiji. Prvi brod koji je ugovorio za škver luksuzni je riječni kruzer za rusku riječnu kompaniju "„Volga Dream“. Štoviše, bio je to i prvi riječni putnički brod naručen u inozemstvu nakon raspada Sovjetskog Saveza! Tim potezom otvorena je potpuno nova niša za domaću brodogradnju, potencijalna "zlatna žila“ s obzirom na to da je prosječna starost ruskih riječnih kruzera 45 godina. "Brodosplit“ je jedno od rijetkih europskih brodogradilišta koje ima sporazum o suradnji s "Sudoexportom“, najvećom ruskom državnom kompanijom za trgovinu brodovima.
Kako je došlo do toga da Moskva nakratko nacilja Split kao moguće mjesto za izgradnju nosača zrakoplova nije poznato, ali je poznato da ruska službena politika, osim naftnog i turističkog biznisa u Jadranu, uvijek isticala i hrvatsku brodogradnju kao točku s najviše potencijala u bilateralnoj suradnji. Rezervirali su Rusi ravno sedam milijarda dolara za obnovu svoje trgovačke, ribarske i putničke flote. A mi "mudri“, kao što to već znamo biti, gospodarstvu zatvorismo predstavništvo hrvatske brodogradnje u Moskvi…

NEMOGUĆA MISIJA

Procjene kazuju da bi za izradu nosača aviona trebalo angažirati najmanje šest tisuća kvalificiranih radnika i na stotine projektanata koje ”Brodosplit” nema. Uz to, za izgradnju takvog kapitalnog objekta nužan je suhi dok kakav na cijelom Jadranu i istočnom Mediteranu ne postoji

 

Nemoćni ruski škverovi

Bez rekonstrukcije bazena brodogradilišta "Sevmaš“ (Sjeverno poduzeće za strojogradnju) u Severodvinsku kod Arhangelska, ruski admiralitet ne može računati na nosače zrakoplova s domaćih navoza. Nakon pripojenja Krima ukazala se mogućnost da se obnovi kerčensko remontno brodogradilište "Zaliv“, ali pokazalo se da je škver kadrovski devastiran, dok su strojevi i dizalice antikna postrojenja iz prethistorijskog doba Brežnjeva i Nixona.

 

 

Prastari 'Admiral Kuznjecov'

Rusija u svojoj floti ima samo jedan nosač, zapovjedni brod Sjeverne flote ”Admiral Kuznjecov“ koji je na flotnu listu dospio još u Gorbačovljevo doba. Prvo se zvao ”Riga”, pa je preimenovan u ”Tbilisi”, pa je prekršten u ”Kuznjecov”. ”Kuznjecov” (44.000 tona) gradio se u crnomorskom brodogradilištu Nikolajevsk. Tu su porinuti i svi raniji tipovi nosača helikoptera klase ”Moskva” (17.500 tona) i ”Kijev” (42.000 tona). Neki "Admirala Kuznjecova“ ni ne tretiraju kao autentični, suvremeni nosač zrakoplova. Prvo, ima kotlovsko-turbinski pogon koji, za razliku od nuklearnog, bitno smanjuje obujam i razmjere upotrebe broda. Drugo, umjesto parnog katapulta, koji se koristi za polijetanje lovačkih aviona s palube, "Kuznjecov“ ima poletnu rampu na pramcu. Prema podacima iz testiranja, samo katapult jamči sigurno polijetanje aviona u svim uvjetima i smanjuje ovisnost od poletne mase stroja.

 

 

Poslovi sa 'Sudimportom'

"Brodosplit“ je domaće brodogradilište koje je izgradilo najviše brodova za ruske naručitelje. Od 1965. godine kada je počela suradnja s tadašnjim Sovjetskim Savezom, pa do 1988., kada je isporučen zadnji veliki brod za Ruse, splitski je škver isporučio ukupno 40 brodova, uglavnom tankera. Naručitelj je bila poznata brodarska tvrtka "Sudoimport“ iz Moskve.

 

 

FRANCUSKA I INDONEZIJA

Navoze 'Brodosplita' u nekoliko zadnjih godina obilazili su predstavnici francuske mornarice koji se zanimaju za izgradnju velikih ro-pax brodova za opskrbu njihovih prekomorskih baza. Indonežani se raspituju za patrolne brodove, ali i za podmornice...

 

 

 

Naslovnica Biznis
Page 1 of 5FirstPrevious[1]2345Last