Novosti Biznis

Moj-eRačun mreža: Papir odlazi u povijest! Računi, opomene i narudžbenice šalju se iz računala u računalo

Vodeći informacijski posrednik za eRačune, servis Moj-eRačun, inicijator je umrežavanja više od stotinu računovodstvenih sustava u jedinstvenu Moj-eRačun mrežu koja korisnicima omogućuje razmjenu eRačuna u podatkovnom obliku pogodnom za automatsku obradu što tvrtkama pruža veću sigurnost i efikasnije poslovne procese kako bi se lakše izdvojili od konkurencije. Uz eRačune, Moj-eRačun Mreža nudi mogućnost i slanja eOpomena i eOdobrenja, a uskoro će iz papirnatog u elektronički oblik pretočiti i eNarudženice te eOtpremnice.

- Servis Moj-eRačun još je prije tri godine započeo s izgradnjom infrastrukture koja će svim tvrtkama koje koriste napredne ERP sustave omogućiti jednostavno slanje i primanje eRačuna i to ne samo u slikovnom obliku, već i podatkovnom XML obliku pogodnom za automatsku obradu, što uostalom i je cilj eRačuna. Moj-eRačun mreža direktno obuhvaća proizvođače računovodstvenih programa (ERP-ova) , konkretno njih nešto više od 70, a trenutno je u fazi integracije još otprilike toliko, tako da će u narednim mjesecima Moj-eRačun mreža obuhvaćati oko 120 ERP proizvođača, odnosno sustava.

Samim time, Moj-eRačun mreža indirektno obuhvaća i sve korisnike tih ERP-ova, tako da možemo reći da je tu uključeno više od 15.000 aktivnih korisnika, a ta brojka iz dana u dan raste. Ipak, moram ovdje naglasiti da tvrtke koje nemaju ERP ili koriste ERP-ove koji nisu usklađeni s današnjicom te nisu integrirani u Moj-eRačun mrežu, također mogu slati i primati eRačune preko Moj-eRačun mreže - istaknuo je Marko Emer, direktor servisa Moj-eRačun.


Emer dodaje kako se integracijama u Mrežu omogućilo mirko, malim i srednjim tvrtkama, a koje čine čak 98 posto tržišta, da osjete benefite ePoslovanja.

- Te tvrtke žele štedjeti, biti efikasne i napredne. One jednostavno i brzo usvajaju nove tehnologije, ako u njima vide pogodnost za sebe, puno su otvorenije prihvatiti rješenja koja im s jedne strane nude veću sigurnost, a s druge efikasnije poslovne procese i veće uštede kako bi se lakše izdvojili od konkurencije - pojašnjava Emer i dodaje kako, konkretno, Moj-eRačun mreža rješava nekoliko problema svojim korisnicima. Između ostalog, nudi mogućnost slanja eRačuna putem Mreže, bilo da tvrtka koristi neke od ERP sustava ili svoje račune izrađuju u Wordu ili Excelu, čime, u oba slučaja, štedi znatna financijska sredstva već pri samoj izradi te distribuciji i arhiviranju računa.

Drugi problem koji Moj-eRačun mreža rješava svojim korisnicima je da ne moraju razmišljati na koji će način njihovi kupci zaprimiti eRačun. Moj-eRačun mreža primatelju eRačuna, ako isti ima mogućnost, dostavlja eRačun u podatkovnom obliku,a ukoliko nema tu mogućnost, dostavit će ga u slikovnom (PDF) obliku.

Treći problem koji Moj-eRačun mreža rješava je slanje drugih dokumenata kroz svoju Mrežu, poput eOpomena ili, posebno naglašava Emer, eOdobrenja.

- Još uvijek previše vremena, a time i novca, tvrtke danas gube čekajući na dobivanje ovjerenih papirnatih odobrenja. Izrada računa, ispis, kuvertiranje, slaganje u arhivu, nošenje u tvrtku koja se bavi dostavom kuverti, te čekanje da kupci zaprime račun, Moj-eRačun mreža takve stvari svojim korisnicima omogućuje doslovno jednim klikom - naglašava direktor servisa Moj-eRačun.

Eliminacijom nekorisnog rada i unaprjeđenjem poslovnih procesa, tvrtka već na mjesečnoj bazi ostvaruje znatne uštede. Prema procjenama Instituta za ePoslovanje, ušteda koju ostvaruje pošiljatelj eRačuna iznosi oko 12 do 15 kuna po računu.

- Dokumentacijski ciklus računa traje 11 godina. Vrijeme koje se troši na račun pri ispisu samo je mali dio vremena koji se potroši u cijelom njegovom papirnatom dokumentacijskom ciklusu. eRačuni su specifični jer se pohranjuju u eArhivu i kao takvi ne zauzimaju fizički prostor, pa uz jednostavniju pohranu omogućuju i bržu pretragu, a kako su dokumenti sigurno pohranjeni na serverima, nema straha da bi mogli biti izgubljeni. Korisnici ERP sustava eRačune ne moraju pretipkavati, budući da eRačun stiže direktno u njihov računovodstveni program čime se eliminira mogućnost pogrešaka prilikom pretipkavanja - kazao je Emer.

Osim eRačuna, Moj-eRačun mreža omogućuje razmjenu i eOpomena te eOdobrenja, a početkom iduće godine korisnici će moći razmjenjivati i eNarudženica te eOtpremnica, čime će se i segmentu mikro, malih i srednjih tvrtki omogućiti potpuno iskorištavanje benefita ePoslovanja koje je do sada bilo rezervirano samo za velike tvrtke.

sponzorirani članak
Naslovnica Biznis