Novosti Biznis

splićani će u prištini potpisati ugovor s Enk investom

‘Konstruktor’ u Prištini gradi 165 metara visok neboder od 42 kata

splićani će u prištini potpisati ugovor s Enk investom

Splitska tvrtka potpisat će za dva tjedna ugovor s kosovskim partnerom za izgradnju poslovno- -stambenog kompleksa površine oko 300 tisuća metara četvornih. Šest godina je rok za izgradnju poslovnog tornja, šoping centra, hotela, stotinjak luksuz

Splitska tvrtka potpisat će za dva tjedna ugovor s kosovskim partnerom za izgradnju poslovno- -stambenog kompleksa površine oko 300 tisuća metara četvornih. Šest godina je rok za izgradnju poslovnog tornja, šoping centra, hotela, stotinjak luksuznih stanova i šest podzemnih etaža garaža

Splitska tvrtka “Konstruktor” pred potpisivanjem je ugovora za gradnju najvišeg nebodera na Balkanu, poslovno-stambenog objekta u Prištini, vrijednog 250 milijuna eura, što je ovoga trenutka najveći investicijski zahvat na Kosovu. Projekt investira kosovska tvrtka ENK Invest Group u suradnji s četiri suinvestitora iz Albanije. Pripreme za gradilište već se obavljaju, a predviđeni rok izgradnje je šest godina.

Budući da su razgovori o angažiranju “Konstruktora” još u tijeku, u utorak 8. travnja u Split će doputovati direktor i suvlasnik ENK Investa Edmond Krliu da bi, prije konačnog potpisivanja ugovora, s direktorom splitskog poduzeća Željkom Žderićem precizirao detalje.

Parcela od 26.000 ‘kvadrata’

Desetak dana kasnije (17. travnja) u Prištini je planirana glavna prezentacija projekta, izjavio je za “Slobodnu Dalmaciju” Krliu. Prezentaciji će, među ostalima, biti nazočni članovi kosovske Vlade i predstavnici grada Prištine, te gosti iz Hrvatske. Investitor će gradnju dijelom financirati vlastitim sredstvima, a dijelom kreditnim aranžmanima s IFC-om (75 milijuna eura) i Raiffeisen bankom (15 milijuna eura). Poslovno-stambeni kompleks gradit će se u samom središtu Prištine, na parceli površine oko 26.000 “kvadrata”. Bruto površina oko 300.000 “kvadrata” bit će raspoređena na 100-ak luksuznih stanova, poslovni toranj visine 165 metara, šoping centar, hotel i garaže za koje je predviđeno 110.000 “kvadrata”, odnosno šest podzemnih etaža.

Visoki standardi

O cijeni “kvadrata” poslovnih prostora i stanova, koji će, kaže Krliu, biti luksuzni i rađeni po visokoeuropskim standardima, još je rano govoriti, ali zainteresiranih kupaca već ima, i to u velikom broju. Među ostalim, zanimanje je pokazala i Raiffeisen banka s kojom se razgovara o čak 5400 “kvadrata” poslovnog prostora koje bi koristila za vlastite potrebe. Budući da je riječ o tako vrijednoj investiciji, ENK Investu je važna podrška dobivena od Vlade Kosova, kao i prištinske gradske uprave, što je dodatni motiv za realizaciju projekta u zadanom roku. Kvalitetna izgradnja, poštovanje rokova te ozbiljnost u poslu i jesu povod angažiranju splitskoga “Konstruktora” za glavnog izvođača, koji nije odabran natječajem, nego na preporuku Hrvatske gospodarske komore, naglasio je naš sugovornik.

Spremni za izazov

Dolazak potencijalnog poslovnog partnera s Kosova, potvrdio nam je i Željko Žderić, direktor “Konstruktora”, naglašavajući da razgovori još traju i da o detaljima projekta do potpisivanja ugovora ne može govoriti. U svakom slučaju, kaže, “Konstruktor” je spreman za jedan takav graditeljski izazov, kao i za ostalih dvadesetak o kojima vodi pregovore s drugim investitorima.

Poslovi s brašnom i polietilenom

Poduzetnik Edmond Krliu poznat je u svijetu biznisa i izvan granica Kosova. Angažiran je na svim projektima agrikulture na Kosovu, a prepoznatljiv po proizvodnji brašna kojim opskrbljuje cijelu državu. Prije četiri godine u procesu privatizacije kupio je, naime, stare silose, modernizirao ih i u njima može uskladištiti 60.000 tona brašna. Nabavio je najmoderniji mlin, ne samo u ovom dijelu Europe nego i šire, koji dnevno proizvodi 600 tona brašna. U Makedoniji ima tvornicu za preradu polietilena, a poslovno je angažiran i u Turskoj.


Naslovnica Biznis