Novosti Biznis

Eurostat o turizmu: Hrvatska osma po posjećenosti

Ilustracija CROPIX

Hrvatska je osma najposjećenija europska turistička destinacija, pokazuju najnoviji podaci Eurostata, statističkog ureda Europske komisije.

Ispred Hrvatske, na koju je lani otpadalo 5 posto turističkog prometa u EU, po broju posjeta iz drugih zemalja su Španjolska (sa čak 21,2 posto turističkih noćenja unutar EU), Italija, Francuska, Velika Britanija, Austrija, Grčka i Njemačka.

Prihodi od turizma u Hrvatskoj čine čak 16,7 posto BDP-a, što će reći da se naše gospodarstvo više oslanja na turizam nego što je to slučaj u zemljama koje od turizma zarađuju daleko više: tako recimo španjolski turizam u BDP-u sudjeluje sa samo 4,4 posto; u Austriji 4,8 posto; u Grčkoj 6,7, u Italiji i Francuskoj po 2,1 posto, a primjerice u Njemačkoj samo 1,1 posto.

Kad je riječ o usporedbi podataka o putovanjima domicilnog stanovništva izvan nacionalnih granica, Hrvati su u europskom prosjeku, na 14. mjestu. Najviše, u odnosu na broj stanovnika, putuju Luksemburžani, Ciprani, Irci i Nizozemci.

Najmanje u inozemstvo odlaze Rumunji, Grci i Bugari, koji u prosjeku imaju manje od jednog noćenja. No, kad je riječ o ukupnom broju noćenja u turističkim objektima, što stranaca, što domaćih, u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je na visokom trećem mjestu, odmah iza Malte i Cipra.
H. PRNJAK
Naslovnica Biznis