Novosti Biznis

IZGUBILI ‘PLAVU KOCKU’

Neće Ikea u Dalmaciju dok je kvadrat preko 100 eura

IZGUBILI  ‘PLAVU KOCKU’

Ikea Zagreb otvara se sredinom ovog mjeseca /Dragan Matić/CROPIX

Kako se bliži otvaranje prve Ikeine robne kuće u Hrvatskoj, predviđeno za 21. kolovoza u Rugvici kraj Zagreba, Dalmatinci se s pravom pitaju zašto je propala ideja o dolasku švedske kompanije u okolicu Splita. Jer lokacija pored Zagreba stanovnicima Dalmacije - kad se zbroje svi troškovi eventualnog obiteljskog odlaska u šoping - baš i nije puno bliža i jeftinija od one u Grazu.

Deponij nalaza s autoceste

Poznata švedska tvrtka kupila je zemljište u Rugvici prije šest godina, no općepoznato je i da su najozbiljnije razmatrali kupovinu terena u najužoj okolici Splita, od čega Ikea službeno nikad nije ni odustala, uostalom, kao ni od Rijeke, makar je izvjesno da se sada radi tek o dugoročnim planovima širenja prodajne mreže. Jednog lijepog dana...

Sigurno je tek da takozvanu Ikeinu plavu kocku, u kojima prosječno radi od 250 do 300 ljudi, nećemo još dugo vidjeti, iako iz Ikee nerado govore o vremenskim rokovima, uostalom, kao ni o detaljima zasad neuspješnih pregovora.

- Mi smo im nudili gradsko zemljište u Dračevcu, ali Ikea ima svoje standarde gradnje koji uključuju i gradnju parkirališta, restorana, igrališta za djecu i drugih popratnih sadržaja koji su jednostavno preveliki za površinu koju smo im mi mogli ponuditi - kaže nam Jure Šundov, dogradonačelnik Splita u vrijeme najintenzivijih pregovora sa Šveđanima.

- Radilo se o oko 100.000 četvornih metara, a oni su trebali veću površinu. Jer, u Dračevcu je i tada, kao i sada, bio sud, na koji se knjiži Ministarstvo pravosuđa, a dio zemljišta uknjiženo je na Ministarstvo kulture, koje ondje ima deponij gdje se čuvaju nalazi pronađeni tijekom gradnje autoceste - sjeća se Šundov.

Bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum, koji mjesec prije nego što je “uselio” u Banovinu, nudio im je svoje zemljište u Planom kod Trogira, ali pošto to zemljište nikad nije dobilo status građevinskog, sve je ostalo na ideji.

- Znam da su vodili konkretne razgovore i o jednom zemljištu u Kaštel Sućurcu, osobno sam ih spojio s vlasnicima, riječ je o građevinskom zemljištu u blizini “Adriavinila”, ali koliko znam, zapelo je na tome što Ikea nije htjela ni čuti za cijenu iznad 100 eura po četvornom metru, a vlasnici su tražili 200, i nisu htjeli spustiti ispod 180 eura - govori nam jedan splitski posrednik u prodaji nekretnina (podaci poznati redakciji).

Vučevica, Dugopolje...

Upućeni u tadašnje kontakte s Ikeinim predstavnicima kažu da Ikeu spominjane lokacije u Vučevici i Dugopolju nikad nisu ozbiljnije zanimale, iako Dugopolje udovoljava Ikeinu zahtjevu blizine brze ceste i autoceste, budući da su ipak preferirali lokaciju što bliže moru i aerodromu u Resniku.

Osim Planog, spominjao se i TTTS kod Stobreča, kao i Karepovac, gdje su na sam spomen mogućnosti dolaska Šveđana cijene privatnih parcela naglo poletjele u nebo... Što je, uz želju za brzom zaradom i birokratske prepreke, tek jedan od razloga što ćemo na Ikeu u Dalmaciji još pričekati.

Hrvoje Prnjak i Sanja Stapić

Kamprad težak 41 milijardu dolara

Ikeu je osnovao Ingvar Kamprad, čiju imovinu Bloomberg procjenjuje na 41 milijardu dolara i na rang-listi svjetskih milijardera zauzima peto mjesto, a u Europi je prvi. Kamprad je vođenje kompanije prepustio sinovima, ali je i dalje aktivan u kompaniji koja se afirmirala kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača i trgovaca namještajem.

Za Kamprada kažu da je štedljiv, uostalom, počeo je kao prodavač šibica, ribe, olovaka, nakon čega se prebacio na namještaj, a prvi prodajni centar otvorio je 1958. godine. Ikea ima 338 trgovina u 44 zemlje, zapošljava ukupno 154.000 ljudi. Godišnje kroz njihove robne kuće diljem svijeta prođe 776 milijuna ljudi... Ikea više od 30 godina uspješno surađuje s Tvin drvnom industrijom iz Virovitice i Feroplastom iz Buja, koji za njih proizvodi žičane košare.

DRAČEVAC

Mi smo im nudili gradsko zemljište u Dračevcu, ali Ikea ima svoje standarde gradnje koji uključuju parkiralište, restoran, igrališta za djecu... koji su jednostavno preveliki za površinu koju smo im mogli ponuditi - rekao nam je Jure Šundov

KERUMOV PLAN(O)

Bivši gradonačelnik Splita Željko Kerum, koji mjesec prije nego što se ‘uselio’ u Banovinu, nudio im je svoje zemljište u Planom kod Trogira, ali pošto ono nikad nije dobilo status građevinskog, sve je ostalo na ideji

Naslovnica Biznis