Novosti Biznis

Brodarski institut iz Zagreba obnavlja crnogorske topovnjače

Ilustracija CROPIX

„Brodarski institut“ iz Zagreba pobjedio je na tenderu Ministarstva obrane Crne Gore za izradu studije prenamjene crnogorskih raketnih topovnjača u ophodne brodove. Stručnjaci „Brodarskog instituta“ već su u Crnoj Gori gdje pregledavaju RTOP-ove 405 i 406, klase „Rade Končar“, te rade proračune stabiliteta za njihovu preinaku u ophodne brodove.

s obzirom da je riječ o brodovima iz sukcescijske mase bivše SFRJ, te kojima je ratna luka Lora u Splitu matična luka, bilo je za očekivati da državni „Brodarski institut“ o svojim namjerama prijave na crnogorski tender, ili o dobivenom poslu obavijesti Vladu RH i nadležna ministarstva. Međutim, to se nije dogodilo, pa su nadležna ministarstva informaciju o angažmanu „Brodarskog“ na brodovima otetima iz Hrvatske dobili temeljem upita iz „Slobodne“(!).

-Radi sukladno zakonima Republike Hrvatske-kratko je očitovanje koje smo dobili iz „Brodarskog instituta“ gdje su na naš upit jesu li obavijestili Vladu RH o novom poslovnom poduhvatu poručili-„bez komentara“. Također smo upit poslali i komodoru HRM-a Tihomiru Ercegu koji sjedi u Nadzornom odboru instuta. No, komentar o remontu crnogorskih raketnih topovnjača nismo dobili.

O poslu „Brodarskog“, kako nam je potvrđeno, nisu obaviješteni ni u Uredu predsjednika RH. No, tamo smatraju kako se „u vremenu i okolnostima koje živimo, moramo fokusirati na probleme sadašnjosti, na nužnost stvaranja uvjeta za razvoj gospodarstva“.

Ideja u Ministarstvu obrane CG je skinuti dvije propelerske osovine koje pogone plinske turbine, turbine konzervirati, te ih ostaviti na topovnjačama. U crnogorskom Ministarstvu obrane planiraju da bi nakon tehničkih preinaka brodovi plovili pogonom dizel motorima, te brzinama preko 24 čvora. U planu je demontiranje krmenog topa i lansera protubrodskih raketa, kako bi se krma oslobodila sa brzi gumeni čamac. Također, predviđena je i ugradnja suvremenije komunikacijske i elektroničke opreme.

Prodajom fregata, raketnih i torpednih čamaca, podmornica, raketnih sistema more-more i obala-more, torpeda i ostale brojne tehnike otete iz Hrvatske početkom 90-tih, mala je Crna Gora zaradila, prema neslužbenim procjenama, više od 200 milijuna eura. Zauzvrat, Crna Gora je dosad na ime ratne odštete isplatila Hrvatskoj oko 400 tisuća eura, iako se procjenjuje da je šteta počinjena u ratovima 90-ih bila daleko veća. Crna Gora je tako isplatila Hrvatskoj tek 375 tisuća eura za stočni fond opljačkan u Konavlima, te 30 tisuća eura za jedan brodić ukraden 1991. godine u Cavtatu. Vraćeno je i 19 slika poznatih hrvatskih umjetnika koje su prije rata posuđene jednoj podgoričkoj galeriji. Ako se već švedska diplomacija i njezin šef Carl Bildt suprotstavljaju početku pregovora o pridruživanju Crne Gore Europskoj uniji upravo zbog opsega kriminala, zašto bi Hrvatska, kao izravna žrtva tog istog kriminala pružala bezuvjetnu podršku Crnoj Gori na putu prema EU-u i NATO savezu.

DENIS KRNIĆ
Naslovnica Biznis