Novosti Biznis

tuga s juga

U Šibeniku 24 posto niže plaće nego u Zagrebu

tuga s juga

Šibenik, u kojem je industrija uglavnom propala, teško stiže republički prosjek

Želite li natprosječne plaće, “pucate” li na najviše u zemlji, ovo je recept: učite i nakon fakulteta, birajte zanimanja u informatičkim tehnologijama, menadžmentu i ljudskim potencijalima, a posao tražite u stranim tvrtkama koje najbolje plaćaju svoje radnike.

Ne bi bilo loše da se preselite, nije nužno da napuštate Hrvatsku, i Zagreb je dobar odabir, jer su plaće u našoj metropoli oduvijek iznad prosjeka cijele države, a i svaki treći poslodavac ima ZG adresu.

Prosječna bušta u Zagrebu iznosi 6051 kunu i 12 posto je veća od prosjeka za zemlju, 16 posto je iznad plaća u Splitsko-dalmatinskoj županiji i 24 posto iznad onih u Šibensko-kninskoj...

Tako makar ispada po novom istraživanju o visini plaća servisa Mojaplaća portala Mojposao, prema kojem je u drugom kvartalu ove godine prosječna bušta u zemlji težila 5403 kune i bila je četiri kune veća od plaće iz prvog ovogodišnjeg kvartala, ali i čak 416 kuna ili sedam posto tanja od prosjeka za drugi lanjski kvartal.

Diploma se isplati

U ovom servisu ne računaju realnu plaću temeljem stope inflacije poput Državnog zavoda za statistiku, tako da su realne plaće još i niže od ovog nominalnog pada.

Po podacima servisa Mojaplaća, najbolje plaćena zanimanja u zemlji su menadžerska s prosječnom plaćom od 11.724 kune, što je 117 posto više od prosječne bušte, slijede zanimanja iz područja tehnologije i razvoja s prosječnim buštama od 8644 kuna, te 8482 kune prosječne plaće za zanimanja s područja ljudskih potencijala.

Osobe s diplomom imaju 50 posto veću plaću od onih sa srednjoškolskim obrazovanjem, a SSS spremu za 94 posto nadmašuje plaća onog tko je završio magisterij ili doktorat.

Tako osobe sa srednjoškolskom stručnom spremom zarađuju 19 posto manje od prosječne plaće ili 4377 kuna, oni s diplomom 6483 kune, dok oni s poslijediplomskim obrazovanjem prosječno zarađuju 8536 kuna.

Privatne tvrtke u stranom vlasništvu plaćaju zaposlene 15 posto bolje od prosječne bušte i kod njih se zaradi po 6213 kune. To je čak za 1154 kune više od prosječne plaće kod domaćeg privatnog poslodavca što teži 5059 kuna. Plaće u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu niže su od prosječne u državi za šest posto, a slabije su i od zarada zaposlenih u državnim tvrtkama od 5511 kunu i od 5565 kuna prosjeka u javnoj i lokalnoj samoupravi.

Stranci ne daju puno

– Ono što je u Hrvatskoj najvrednije u stranom je vlasništvu i stoga nije čudno da imate takve podatke iz kojih bi se onda moglo zaključiti da bi i radnicima bilo najbolje kad bi se rasprodalo sve što je u domaćem vlasništvu. No to je pogrešan zaključak. Znate, prosječna plaća radnika sa SSS u bankama je na razini prosjeka za cijelu državu, a te banke generiraju i po milijardu kuna dobiti.

Bilo bi normalno da je onda i tim službenicima plaća veća, ali nije jer njihov prosjek napumpavaju menadžerske plaće koje se kreću od nekoliko desetaka tisuća kuna do više od 100.000 kuna mjesečno. Te kompanije koje su u stranom vlasništvu su najvrjednije kompanije: banke, telekomunikacije, veliki dio osiguravatelja, nacionalna naftna kompanija... Imate i stranaca koji su, recimo, kupili “Dalmatinku”, pa gdje je ona danas? Izvukli su iz nje što se izvući dalo, nema je – kaže nam Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

On dodaje da je uvriježeno kod nas govoriti kako je plaća Zagrepčana veća od prosjeka, ali se ne govori o tome da je u Zagrebu registriran golem broj tvrtki i ‘da bih volio jednom vidjeti istraživanje koje bi pokazalo kolike su radničke plaće bez menadžerskih koje pumpaju prosjek.’

A zaposleni u Zagrebu i po ovom istraživanju primaju natprosječne plaće. Za svoj su posao prosječno u drugom kvartalu zarađivali po 6051 kunu, 12 posto iznad prosjeka od 5403 kune koji u cijeloj zemlji primaju samo zaposleni u Zagrebačkoj županiji.

U svim ostalim županijama plaće su manje od toga, a najniže, čak 21 posto ispod prosjeka za cijelu zemlju su plaće u Vukovarsko-srijemskoj županiji što iznose 4269 kuna.

Najviše prosječne plaće u četiri dalmatinske županije primaju zaposleni u Splitsko-dalmatinskoj koji zarađuju četiri posto manje od prosjeka za cijelu zemlju ili 5184 kune, a najmanje od 4755 kuna su u Šibensko-kninskoj županiji s buštom tanjom od prosjeka za 12 posto.

SANJA STAPIĆ

Nominalno više, a realno manje

U prva četiri mjeseca ove godine prosječna plaća u Hrvatskoj iznosila je 5493 kune, što je u odnosu na isto razdoblje 2012. nominalno više za 1,1 posto, a realno niže za 3,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Naslovnica Biznis