Novosti Biznis

malo im 4-5 tisuća kuna

Ivo Rudenjak, poznati dubrovački ugostitelj: Naši ljudi ne žele raditi, pa moram zapošljavati strance

malo im 4-5 tisuća kuna

Unatoč činjenici da je gotovo 330 tisuća nezaposlenih, Rudenjak je bio prisiljen zaposliti pet stranaca

Poznati dubrovački ugostitelj Ivo Rudenjak, dobitnik brojnih priznanja za dugogodišnji uspješan rad i promicanje turizma, našao se u problemima. Na Danima turizma u Dubrovniku upozorio je kako u Hrvatskoj, unatoč gotovo 330 tisuća nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje, ne može više naći radnike. Od dvadesetak zaposlenih, bio je prisiljen zaposliti pet stranaca.

Lakše je uzimati od države nego raditi


- Naš čovjek neće više da radi. Ne govorim o Dubrovniku, nego o općem stanju u državi. Ljudi se boje izreći tu istinu, ja sam je izrekao pred nekoliko stotina ljudi iz struke i pred nekoliko ministara iz Vlade. Od publike sam dobio gromoglasnu podršku, a od ministara nisam dobio komentara – kaže Rudenjak.

Napominje kako njegova uvezena radna snaga ima sve potrebne dozvole. Deficit domaće radne snage osjeća godinama, unatoč tvrdnji kako Dubrovnik turističkim radnicima nudi fantastične uvjete.

Visokoobrazovana čistačica

- Uvjeravam vas da je Hrvatska zemlja u kojoj ima posla za svakoga tko radi. Smiješno mi je da nakon 65 godina naši ljudi više ne smiju raditi. Imam 76 godina i makar zna biti teško, ne razmišljam o tome da idem u mirovinu. Toliko je konobara i kuhara u mirovini koji zaslužuju šansu za rad, jer rad je život! I država od toga ima koristi, a naši dragi ministri izbjegavaju reći istinu. Istina je da radnik kod mene neće da radi za četiri ili pet tisuća kuna, nego će radije uzimati naknadu s burze rada – kaže Rudenjak, ogorčen i na sindikaliste koji se protive pomicanju dobne granice za odlazak u mirovinu.

Stjepan Perić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika pri dubrovačkoj Obrtničkoj komori, sa sličnim se problemom suočavao prije nekoliko godina.

Izdašna napojnica

Danas, kada je građevinarstvo na koljenima, a ni trgovina ne stoji puno bolje, Perić nema problema s radnom snagom. Štoviše, većina njegovih zaposlenika je iz Dubrovnika i okolice te pripadaju različitim skupinama društva.

- Kod mene čistačica, prodavačica sladoleda i pomoćni konobar imaju visoku stručnu spremu. Turizam je jedino preostalo zdravo tkivo našega gospodarstva. Stoga, ne čudi da ti mladi obrazovani ljudi rade ove poslove u vrijeme kada tvrtke propadaju. Kad je već tako, zanimljivije im je raditi u restoranima i kafićima nego po hotelima, možda zbog izdašnih napojnica – kaže Perić.

SILVIA RuDINOVIĆ



Naslovnica Biznis
Page 1 of 6FirstPrevious[1]23456Last