Novosti Biznis

samo 18 posto ispitanika kaže da je članstvo u europskoj uniji potrebno

Od ulaska u EU strahuje 36 posto gospodarstvenika

samo 18 posto ispitanika kaže da je  članstvo u europskoj uniji potrebno

Da strani investitori trenutno ugrožavaju poslovanje domaćih kompanija, smatra 55 posto anketiranih. Lada Karninčić iz Trentona opovrgava takve tvrdnje na vlastitom primjeru

Hrvatska bi u Europsku uniju trebala ući 2012. godine, mišljenje je 46 posto anketiranih gospodarstvenika, redom vlasnika, direktora, članova uprave, voditelja odjela i zaposlenika − sudionika konferencije “Izazovi integracije europskih tržišta”, održane prošloga tjedna u Splitu.

Da ćemo u Uniju ući u razdoblju od 2013. do 2015. godine, smatra 36 posto ispitanika, a da će to biti ipak nakon 2016. godine, smatra 18 posto ispitanika.

Akvizicijama gube identitet

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju strahuje 36 posto gospodarstvenika, dok njih 19 posto još uvijek o tome nema neko mišljenje.

Njih 18 posto kaže da je ulazak u Uniju nedvojbeno potreban Hrvatskoj, i kao takav neizbježna opcija, dok je njih devet posto uvjereno da Hrvatskoj takva opcija nikako nije potrebna.

Strani investitori trenutno ugrožavaju poslovanje domaćih kompanija, a tako misli 55 posto ispitanika, dok njih 27 posto još uvijek nije sigurno je li im poslovanje ugroženo.

Najprihvatljiviji oblik poslovne kombinacije, ako bi do toga došlo, navodi se u istraživanju, svakako je pripajanje, u 45 posto slučajeva, a potom udruživanje u lanac, u 28 posto slučajeva.

Ulazak u vlasničku strukturu svoje kompanije, s druge strane, dopustilo bi njih 45 posto, a njih 36 posto nikad, navodi se u istraživanju. Da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju stranci pokupovati sve, smatra 37 posto ispitanika, dok njih 36 kaže da se takvo što neće dogoditi.

Njih 27 posto još uvijek nije sigurno što će se dogoditi. Hrvatske kompanije akvizicijama će izgubiti svoj identitet, slaže se 60 posto anketiranih, dok njih deset posto objašnjava da se takvo što zasigurno neće dogoditi.

I strukturirani menadžment trenutno ima 55 posto domaćih kompanija, dok je u 82 posto slučajeva vlasnik ujedno i direktor tvrtke.

Svoje mišljenje o integracijama prema Europskoj uniji, te kako će ono u konkretnom primjeru utjecati na splitski Trenton, upitali smo i Ladu Karninčić, vlasnicu, ujedno i direktoricu te tvrtke koja je svoju osnovnu djelatnost, koja se veže uz riblje proizvode, masline i maslinovo ulje, lani proširila i na proizvodnju meda preuzimanjem splitskog Dalmeda.

− Prvo i osnovno, ne strahujemo od ulaska u Uniju, jer se Hrvatskoj, pa i njezinim tvrtkama na taj način otvaraju nova tržišta uz lakše poslovanje neopterećeno visokim carinama − kaže Karninčić, koja ulazak u Uniju očekuje za godinu i pol dana. Navodi i da strani, ali i domaći investitori trenutno ne ugrožavaju Trentonovo poslovanje, jer ih uopće ni nema.

− Ulazak u vlasničku strukturu svoje tvrtke, s druge strane, ne bih dopustila, osim ako je riječ o dioničkom društvu, odnosno ako bi se tvrtka širila − napominje Karninčić, kazavši i da nema ništa protiv tuđeg novca, no pitanje je samo pravog momenta za takve pothvate.

Za prodaju je uvijek potrebno dvoje

Od poslovnih kombinacija koje bi za Trenton bile prihvatljive navodi akvizicije, kao što je bio slučaj s preuzimanjem Dalmeda, dodavši da se ne boji da će stranci nakon ulaska Hrvatske u Uniju kupiti sve jer je za prodaju potrebno dvoje − pa ako nitko ne želi prodati, nitko neće ni kupiti. Osvrnula se i na pitanje gubljenja identiteta domaćih kompanija.

− Hrvatske kompanije akvizicijama ne bi trebale izgubiti svoj identitet, jer ako valjaju sada, valjat će i ulaskom u Uniju, a ako ne valjaju sada, za njih se neće čuti ni nakon ulaska u EU − kaže Karninčić.

magdalena družijanić

Naslovnica Biznis