Novosti BiH

od 10 do 12 posto bračnih parova u bih nije u mogućnosti imati potomstvo

Bauk neplodnosti kruži Federacijom

od 10 do 12 posto bračnih parova u bih nije u mogućnosti imati potomstvo

Europske zemlje plaćaju parovima dvije do tri potpomognute oplodnje za željenu trudnoću, pa i više, i sve države bivše Jugoslavije i Republika Srpska izdvajaju sredstva za jednu potpomognutu oplodnju, samo u Federaciji BiH za takve parove nema ap

Europske zemlje plaćaju parovima dvije do tri potpomognute oplodnje za željenu trudnoću, pa i više, i sve države bivše Jugoslavije i Republika Srpska izdvajaju sredstva za jednu potpomognutu oplodnju, samo u Federaciji BiH za takve parove nema apsolutno ništa

Iako ne postoji sveobuhvatna statistika, prema nekim procjenama u BiH 10-12 posto bračnih parova koji žele imati potomstvo ne mogu to ostvariti zbog neplodnosti jednog ili obaju bračnih partnera. Unatoč činjenici da su ti podaci prilično visoki i značajni, pitanje neplodnosti je tabu-tema i o njoj se u bh-javnosti nikako ne govori ili vrlo malo.

- Mi nemamo prave statistike kad je u pitanju problem neplodnosti, kao što je to uostalom slučaj i za mnoge druge stvari u BiH, ali činjenice govore da takvi bračni parovi svoju bitku vode sami, bez ikakve pomoći države – kazao je dr. Senad Sarić, voditelj Odjela za ginekologiju i porodiljstvo Regionalnog medicinskog centra “Dr. Safet Mujić” iz Mostara.

Naime, ta bolnica i Asocijacija za ginekološku endoskopiju BiH organizirali su u Mostaru trodnevni simpozij o temi: “Suvremena dostignuća u dijagnostici i liječenju bračne neplodnosti”, a u njegovu radu, uz domaće stručnjake, sudjeluju i liječnici iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, SAD-a, Rumunjske i Austrije.

Dr. Sarić ističe kako bi se simpozijem trebalo potaknuti formiranje asocijacije za reproduktivnu medicinu u BiH, tj. da država, odnosno zdravstveno osiguranje, stanu iza parova koji se liječe od bračne neplodnosti jer jedan pokušaj umjetne oplodnje stoji 4000 KM.

U BiH još ne postoji ni banka sperme, iako je u 40 posto slučajeva neplodnosti problem kod muškaraca / ZVONIMIR KRSTULOVIĆ

– Europske zemlje plaćaju parovima dvije do tri potpomognute oplodnje za željenu trudnoću, pa i više, i sve države bivše Jugoslavije i Republika Srpska izdvajaju novac za jednu potpomognutu oplodnju, samo u Federaciji BiH za takve parove nema apsolutno ništa – naglasio je dr. Sarić, dodajući kako se nada da će simpozijem biti iniciran i osnutak banke sperme u BiH jer je u 40 posto slučajeva neplodnosti problem kod muškaraca. Simpozij je otvorio federalni ministar zdravstva dr. Safet Omerović koji je rekao da on ima  ne samo stručno-medicinski nego i društveno-poltički i sociološki karakter.

– Nadam se da nećemo animirati samo stručnjake iz ovoga područja medicine, nego i cjelokupnu javnost kako bi se o problemu neplodnosti javno i otvoreno progovorilo. Prema našim planovima u ministarstvu nastojat ćemo osigurati sredstva za barem dvije stimulirane oplodnje za sve neplodne brakove - rekao je ministar Omerović.

- U BiH je evidentan pad nataliteta i mislim da bi i zbog toga država trebala stati uz parove koji žele potomstvo, te im pružiti svu potrebnu pomoć. Država mora zaštititi osnovu društva, a to je bračna zajednica, odnosno njezino potomstvo - zaključio je dr. Senad Sarić.

Naslovnica BiH