Novosti BiH

vlasti treniraju strogoću NAD potencijalnim suradnicima RADOVANA karadžića i RATKA mladića

Jatacima za skrivanje ratnih zločinaca nitko ne sudi

Akcija pripadnika MUP-a policije RS-a na Palama, u kojoj su pretresene kuće u kojima žive Nebojša Čavkić i Vlatko Lopatić, ratni pratitelji Radovana Karadžića, statistički gledano, bila je 296. policijska akcija u pokušaju uhićenja mogućih pripadnika mreže koja pomaže u Karadžićevu skrivanju.

Treniranje strogoće i u ovoj akciji završilo je kao i u svim prethodnima, privremenim oduzimanjem isprava, računala, slika i sličnih stvarčica koje bi mogle otkriti pravu adresu Radovana Karadžića.

Međutim, još uvijek nikome nije suđeno zbog haaških bjegunaca, iako postoji odluka Vijeća ministara BiH o potpunoj suradnji s Haaškim sudom. Osim toga, i Tužiteljstvo BiH je često izdavalo naloge za intervencije protiv osoba za koje se sumnja da su dio mreže podrške odbjeglim haaškim optuženicima, ali nitko od tih “pomagača” nikada nije izveden pred Sud BiH.

Međutim, i zakoni prema kojima bi se pomagači trebali kazniti, ili su nedorečeni ili nisu usklađeni. Tako prema jednom od bh-zakona, svaka osoba koja raspolaže informacijom o bjeguncu, a ne prijavi to nadležnima, može se kazniti sa do tri godine zavora.

No, prema tom zakonu u BiH još nitko nije kažnjen. S druge strane, u slučaju da se za neku osobu utvrdi odgovornost u mreži podrške pomagača haaškim bjeguncima, Zakon nije predvidio kaznu za bračnog partnera, kao ni za osobu koja s dotičnim živi u izvanbračnoj zajednici.

Kazne također nisu predviđene ni za srodnike po krvi, kao ni za užu rodbinu, braću, sestre, usvojitelje i usvojenike, te za branitelja, liječnika ili vjerskog službenika.

Zlatko TULIĆ

Naslovnica BiH