Novosti BiH

potraga uza ubojicama

Sarajevske policajce ubila je 'automafija'? Istraga se nastavlja, privedeno 13 osoba

potraga uza ubojicama

Istraga o ubojstvu dvojice policajaca u Sarajevu počinjenom u petak nije do subote prije podne dala konkretne rezultate, no nastavlja se punim intenzitetom, uključujući obradu većeg broja osoba za koje se pretpostavlja da bi mogle imati informacije o počiniteljima.

Tu je informaciju lokalnim medijima u subotu prenio zapovjednik sarajevske policije Mevludin Halilović.

- Utvrđujemo činjenice i radimo sukladno napravljenom planu - izjavio je Halilović, dodajući kako je potraga za potencijalnim osumnjičenicima intenzivirana i koncentrirana na područje Pala i Istočnog Sarajeva.

U MUP Sarajevske županije navodno je protekle noći privedeno trinaest osoba, uglavnom s područja Pala i Istočnog Sarajeva, no nitko od njih još nije osumnjičen za sudjelovanje u zločinu.

Policija je uglavnom provjeravala imaju li te osobe alibi za razdoblje u kojemu su kriminalci pokušali ukrasti automobil u Sarajevu i pri tome ubili dva policajca koji su bili u redovitoj ophodnji.

Policija ima podatke o pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina koji su u prošlosti krali automobile i sad se provjerava tko je od njih mogao biti povezan s teškim zločinom koji je potresao javnost u BiH.

U međuvremenu, zapovjednik sarajevske policije Mevludin Halilović ocijenio je da je ubojstvo dvojice policajaca u petak zločin organiziranog kriminala, ali eskalaciji zločina pridonio je rascjepkani sigurnosni sustav unutar države zbog čega sve do danas nije bilo potrebne suradnje brojnih policijskih agencija.

"Mi ovo definiramo kao organizirani kriminal protiv čega se borimo od 1996. godine", izjavio je Halilović na izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Novog Grada, općine na čijem su teritoriju u petak ubijeni policajci Adis Šehović (46) i Davor Vujinović (43).

Za ubijene policajce njihove kolege imaju samo riječi hvale.

Kradljivci su ih izrešetali u službenom policijskom automobilu pri čemu je Šehović umro na licu mjesta, a Vujinović je kasnije podlegao ozljedama u bolnici.

Zbog ovog zločina na mirnim prosvjedima na mjestu napada u petak navečer okupio se veći broj građana koji su zapalili svijeće na mjestu gdje su policajci ustrijeljeni, a nova prosvjedna okupljanja najavljena su i za subotu.

Vlada Federacije BiH proglasila je 29. listopada danom žalosti zbog ubojstva dvojice policajaca.

Uhodani lanac automafije preko međuentitetske granice

Načelnik Policijske uprave Novi Grad Nusret Selimović upozorio je da je ubojstvo dvojice policajaca zločin bez presedana koji zahtijeva odlučan odgovor. "Nećemo dopustiti da nas ovo poljulja i da prepustimo sigurnosnu situaciju kriminogenim skupinama kojih na području Sarajevske županije ima mnogo", kazao je Selimović.

Termin "automafija" godinama je u kolokvijalnoj uporabi u Sarajevu koliko traje problem sustavnih krađa automobila u tom gradu. Prema statističkim pokazateljima policije 2017. godine u cijeloj BiH ukradeno je 775 automobila, a najveći dio upravo u Sarajevu, čak 431.

Policija je uspjela pronaći i vlasnicima u Sarajevu vratiti tek 103 vozila. Zbog krađa je kazneno prijavljeno 48 osoba.

Rekordna godina za kradljivce bila je 2010. godina kada su Sarajlije ostali bez više od 1400 automobila.

Kada se zbroje podaci za proteklih deset godina dođe se do čak 7200 automobila ukradenih samo u Sarajevu.

Policijske istrage utvrdile su da je riječ o dobro uhodanom kriminalnom lancu jer su na meti uglavnom bila skupocjena vozila marke Vokswagen, Audi, BMW.

Organizirane skupine koje uglavnom imaju sjedišta u Republici Srpskoj odnosno na Palama, Sokocu i Istočnom Sarajevu bi tijekom noći slale svoje ekipe preko međuentitetske granice gdje bi im suradnici iz Sarajeva ranije identificirali potencijalni plijen.

Uz suvremene alate obijali bi vozila i u samo nekoliko minuta odvozili ih u drugi entitet.

Ako bi ih policajci i opazili bilo im je lako pobjeći jer sarajevska policija nema ovlasti ni u potjerama prijeći međuentitetsku granicu do koje lopovima treba desetak minuta.

Dok bi sarajevski policajci alarmirali kolege u drugom entitetu lopovi bi s plijenom već nestali na nekoj od zabačenih seoskih cesta, skrili ukradena vozila u tajnim garažama i potom im prepravili serijske brojeve te ih takve nudili na crnom tržištu Srbije ili Crne Gore. Alternativa je bila da ih jednostavno isijeku na dijelove, a njih opet preprodaju.

Mevludin Halilović u subotu je kazao da nikoga ne bi smio zavarati podatak koji govori o padu broja krađe automobila ove godine u odnosu na 2017.

"Problem teških krađa statistički je smanjen no on nije riješen jer do jučer nismo imali suradnju s drugim policijskim tijelima. Tek od jučer imamo potporu drugih (policijskih) institucija", kazao je zapovjednik sarajevskih policajaca.

Izostanak suradnje međuentitetskih policija

U MUP-u Republike Srpske tvrde da potpuno surađuju s kolegama iz Sarajeva i ne vide tu nikakav problem. Glasnogovornica MUP-a Mirna Miljanović ranije je kazala kako će biti privedene sve osobe koje se mogu dovesti u vezu s ubojstvom dvojice policajaca u Sarajevu.

Vlasti RS ipak inzistiraju na tome da na području tog entiteta može djelovati samo njihova policija, a sve druge intervencije tretiraju kao narušavanje ustavnog ustroja države.

U MUP-u RS ranije u listopadu odbili su zahtjev Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH koje je predložilo uspostavu jedinstvene radio-veze operativnih centara svih policijskih agencija u BiH radi bolje suradnje.

Ravnatelj uniformirane policije RS Darko Ćulum nazvao je takav projekt neprihvatljivim jer predstavlja protuustavni "prijenos ovlasti".

"To nam nije potrebno jer imamo komunikaciju sa svim policijskim agencijama u BiH putem akata i depeša koja je u određenom dijelu šifrirana kada je to nužno. Komunikaciju imamo i putem redovitih sastanaka, komisija i tijela koja se uvode na razini BiH", kazao je Ćulum.

Problem teških krađa je statistički smanjen, ali problem nije riješen, jer do jučer nismo imali saradnju s drugim policijskim tijelima, tek od jučer imamo podršku drugih institucija - rekao je Halilović te dodao da se samo suradnjom svaki problem može riješiti.

Halilović smatra očitim porast napada na policijske službenike kao i napada vatrenim oružjem.

Naslovnica BiH