Novosti BiH

'Kratki spoj’ između sindikata i vlade županije srednja bosna

Učitelji U srednjoj Bosni kreću u opći štrajk

'Kratki spoj’ između sindikata i vlade županije srednja bosna

Školarci će imati nepredviđene praznike
Neovisni sindikat zaposlenih u osnovnim školama u Županiji središnja Bosna odlučio je održati jednosatni štrajk upozorenja i to u srijedu 19. ožujka.

U priopćenju izdanom u četvrtak navode kako su se na ovakav nepopularan čin odlučili zbog nepostizanja dogovora sa županijskom vladom u vezi sa svim otvorenim pitanjima i problemima s kojim se godinama susreću zaposleni u obrazovanju.

- Naši probemi datiraju od 2002. godine, od kada potražujemo razlike plaća i toplog obroka. Svim ostalim korisnicima županijskog proračuna Vlada je nagodbom riješila isplatu zaostalih potraživanja, osim zaposlenicima u obrazovanju. Naš sindikat morao je tužbom pred nadležnim sudom i uz velike sudske troškove i zatezne kamate za svoje članove postići ono što su drugi sindikati riješili nagodbom s Vladom.

Prva tužba (za 2002. i 2003. godinu) za gotovo sve podružnice Sindikata završena je u drugom stupnju i u fazi je izvršenja, dok su tužbe za 2004., 2005. i 2006. godinu u sudskoj proceduri. Prvobitna potraživanja za navedeno razdoblje mnogostruko su uvećana sudskim troškovma i zateznim kamatama, a za to je izravno odgovorna županijska vlada“, navode u priopćenju iz Sindikata zaposlenih u osnovnim školama.

Dodaju kako u obrazovanju već dvije godine nisu rasle, te kako je u proteklom razdoblju zabilježen veliki pad standarda i materijalnog položaja njihovih zaposlenika.

- Strpljenje svih članova naših sindikata na samom je kraju i svi su izgledi da će se morati upotrijebiti najradikalniji potezi i dopušteni oblici sindikalne borbe koji, sukladno zakonu, stoje na raspolaganju. Što će se dalje događati ovisi isključivo o pregovorima Sindikata sa županijskom vladom i njihovom voljom za rješavanje nastalih problema, a za čim do sada nije pokazan veliki interes. Ukoliko Vlada ostane pri svojim dosadašnjim stavovima izvjesno je da slijedi razdoblje teške sindikalne borbe koja uključuje i generalni štrajk svih zaposlenika u obrazovanju - upozorili su u četvrtak iz srednjobosanskog Sindikata zaposlenih u osnovnim školama.

M. martinović

Naslovnica BiH