Novosti BiH

Ostaje na slobodi

Nova odbijenica Hrvatskoj iz susjedstva: nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića

Ostaje na slobodi

Izvanraspravno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je zaključak kojim je utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj na temelju presude kojom je pred Županijskim sudom u Osijeku osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novaca iz Dinama, potvrđeno je Hini u petak.

- Izvanraspravno vijeće Suda BiH uvažilo je mišljenje sutkinje za prethodni postupak Suda BiH i donijelo rješenje kojim je utvrđeno da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje Zdravka Mamića u Hrvatsku. Sukladno članku 45. stavak 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima 19. srpnja 2018. godine cijeli spis je dostavljen vijeću Prizivnog odjela Suda BiH na konačnu odluku - stoji u pisanom očitovanju suda dostavljenom na upit Hine.

Ovakva odluka donesena je na temelju prijedloga sutkinje za prethodni postupak Tatjane Kosović koja je u utorak saslušala argumente Tužiteljstva BiH i Mamića i njegove obrane.

- Što se tiče obrane, mi smo očekivali da će takva odluka biti prema Ugovoru o izručenju i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći - precizirao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić, navodeći da Tužiteljstvo ima pravo žalbe, uz opasku kako smatra da do toga neće doći.

Pred Županijskim sudom u Osijeku Zdravko Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora, prije izricanja nepravomoćne presude prešao je u Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa. Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne tjeralice, ali je njegovo izručenje odbijeno, budući da je Mamić posjeduje i državljanstvo BiH.

Inače sve ovo nije moglo proći i bez dramatične objave Zdravka Mamića koji je u intervjuu za Dnevni Avaz kazao da je situacija ozbiljna, teža od atentata na njega u Tomislavgradu.

- Nažalost, imam informacije da moram biti čuvan. Nisam kukavica. Osjećam da lov na mene traje i ne znam kada će se završiti. Vidjet ćemo sve. Ali situacija je zaista ozbiljna. Dobio sam poziv u kojem se tvrdi da postoje ozbiljne informacije da se sprema moja otmica – rekao je u intervju Mamić.

Naslovnica BiH