Novosti BiH

drama u bih

Migrantima dozvoljen prolaz, krenuli ka Izbjegličkom centru u Mostaru; Zbog situacije se sukobila dva MUP-a: 'Ovo je državni udar!'

drama u bih

14:30 - Migrantima koji su jutros autobusima krenuli iz Sarajeva u Mostar, konačno je omogućen prolaz prema Izbjegličkom centru Salakovac, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva za unutrašnje poslove Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, policija im je dozvolila prolaz, a sve nakon pritiska javnosti i prebacivanja loptice je li MUP HNK-a dobio obavijest da će migranti doći u Mostar ili nije.

Naime, ranije se pojavila informacija kako je komesar MUP HNK-a zabranio njihov dolazak u Mostar.

Migrantima, među kojima je značajan broj djece, pomagale su uglavnom humanitarne organizacije, kao i pojedini građani Sarajeva. Jutros su autobusi sa oko 250 migranata iz parka prekoputa Vijećnice u Sarajevu krenuli ka izbjegličkom centru Salakovac.

Kapacitet centra u Salakovcu je 296 mjesta i u potpunosti je opremljen za zbrinjavanje migranata.

Također se pojavila informacija kako je Vlada HNK-a donijela takvu odluku, no za sada se radi o neslužbenim informacijama.

13:20 - Autobusi s migrantima trenutno se nalaze parkirani pored puta u Ivan-sedlu, a prema pisanju Klix.ba, situacija je poprilično kaotična. Među migrantima i izbjeglicama je puno žena i 18 djece. Migrantski konvoj osigurava specijalna policija iz Sarajeva. Dnevni avaz piše da je migrantima donesena voda.

S jedne strane tunela u Ivan-sedlu nalaze se policajci Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskoga Kantona koji imaju naredbu spriječiti prolazak konvoja na područje koje kontroliraju, dok se s druge nalaze i pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, koji, kako javlja Dnevni avaz, moraju sprovesti izbjeglice.

Dok državne institucije ne odluče kako će riješiti ovu situaciju, postoji mogućnost da će migranti prenoćiti u Ivan-sedlu. Podsjećamo, prema originalnom planu relokacije migranti su već u 10 sati trebali ući u Salakovac.

Ranije objavljeno:

Migrantska kriza koja je zahvatila Bosnu i Hercegovinu u petak je prerasla u politički problem s nesagledivim posljedicama jer se različite razine vlasti sukobljavaju u tome kako odgovoriti na pojačani priljev izbjeglica i tko se o njima treba skrbiti.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ravnatelj Uprave policije MUP-a Federacije BiH Dragan Lukač upozorili su kako je odluka da se spriječi prolazak kolone autobusa s migrantima iz Sarajeva prema Mostaru koju su, po svemu sudeći, donijeli u policiji Hercegovačko-neretvanske županije bez presedana i predstavlja ugrožavanje ustavno-pravnog poretka u državi.

"To je raspad ustavno-pravnog sustava. Ja to nisam nikad vidio", kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u izjavi koju je prenio portal Faktor.

Mektić je pozvao Predsjedništvo BiH da hitno reagira i donese odluku o mjerama koje bi valjalo poduzeti u ovakvoj situaciji.
Ustvrdio je da vlasti Hercegovačko-neretvanske županije nemaju nikakve ovlasti zabraniti smještaj izbjeglica u azilantski centar kod Salakovca koji je pod nadležnošću države. 

"Ovo je pitanje funkcioniranja ustavnopravnog sustava, to je pitanje Predsjedništva BiH i ono sada treba vidjeti hoće li se poštovati ustavno-operativni sustav u ovoj državi ili neće. To je izvan mog resora. To nema veze sa sigurnošću. To je klasična politika i nepoštivanje Ustava BiH i institucija BiH", izjavio je Mektić.

Tko je točno zapovjedio zaustavljanje kolone autobusa s oko 250 migranata ostalo je nepoznato, no mediji nagađaju da je tako oldučio zapovjednik županijske policije Ilija Lasić.

Ravnatelj Uprave policije federalnog MUP-a Dragan Lukač kazao je da Lasić to nije mogao učiniti bez suglasnosti vlade.
"Zapovjednik policije radi na temelju smjernica koje dobija od vlade kojoj odgovora za svoj rad", kazao je Lukač. 

MUP Federacije BiH nitko nije obavijestio što se zapravo zbiva.

Neki od ministara u vladi Hercegovačko-neretvanske županije potvrdili su da ne postoji nikakva odluka vlade o zabrani prolaska migranata.

Dok se ne raspetlja ovaj čvor kolona autobusa čekat će kod tunela na planini Ivan gdje je ujedno i administrativna granica Sarajevske i Hercegovačko-neretvanske županije.

Pomoć izbjeglicama među kojima ima i dvadesetak djece pružaju pripadnici Crevnog križa koji ih prate otkako su u jutarnjim satima evakuirani iz Sarajeva.

S obje strane tunela Ivan u pripravnosti su pripadnici dva, u ovom slučaju, suprotstavljena županijska MUP-a.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić izjavio je da se migrante ni u kom slučaju neće vraćati u Sarajevo.

Naslovnica BiH